Investiții pe maxime în criptomonede sau, în plan local, un entuziasm nejustificat față de companiile listate pe piața AeRO au fost antrenate inclusiv de discuțiile de pe forumuri sau de indicațiile unor persoane influente, atrage atenția Claudiu Cazacu, analist financiar la reprezentanța din România a furnizorului polonez de cotații internaționale XTB. Alcătuirea unor principii investiționale și adecvarea acestora la informații oferite de surse relevante reprezintă o soluție pentru evitarea unor greșeli în investiții.
Stabilirea unui set de teme care sunt de actualitate în fiecare perioadă este foarte importantă în demersul investițional, spune Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la XTB România. „Lumea se schimbă”, a declarat acesta la Maratonul Educației Financiare, organizat de Profit News TV. “Este din nou nevoie de un efort de readaptare și învățare.”
Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR
El recomandă investitorilor să se îndrepte către sursele centrale și care și-au construit în tinp credibilitate. Website-uri ale unor publicații de specialitate cunoscute, comentarii ale băncilor central, informații furnizate de instituții financiare internaționale precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Banca Internațională a Reglementelor, analize ale unor bănci și case de brokeraj cu reputație.
CITEȘTE ȘI Fondatorul celei mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor, unul din cei mai bogați oameni din lume, a venit în România și anunță: Binance deschide birou local, iar din octombrie va avea serviciu de asistență în limba românăEste de evitat pentru oricine să se “arunce” la informații furnizate de persoane care spun că știu ce se va întâmpla și să ia decizia investițională în funcție de aceștia. Impactul "influencerilor" poate fi dăunător pentru resursele financiare ale investitorilor așa cum s-a întâmplat recent în cazul plasamentelor pe zone de maxime în piața criptomonedelor care ulterior au creat dezamăgire la intrarea pe trend de scădere a acestor categorii de active, spune Cazacu.
El amintește că un episod de același tip s-a consumat în piața locală, unde s-a creat o efervescență față de firmele listate pe segmentul AeRO de la BVB pe forumuri și pe grupuri de Facebook. Ulterior o parte din companii s-au dovedit că nu sunt chiar atât de atractive și nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, iar acțiunile altor chiar au intrat în corecții consistente.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 20 de grafice care relevă că piața AeRO de la BVB “a înghețat”. Cauzele și când poate veni “dezghețul”Un fenomen similar a fost la începutul anului pe acțiunile GameStop, catalizate pe bursa americană de postări pe un cont de Reddit și personalitatea care s-a distins în puterea de a influența categorii largi de investitori și de a mișca piețele prin simple postări pe Twitter este fondatorul Tesla, Elon Musk.
Aceste canale de comunicare se potrivesc bine cu lipsa de timp a investitorilor de retail, dar și cu intervalul de atenție care este restrâns pentru că se caută noul, spune Cazacu de la XTB, companie din Polonia care oferă la tranzacționare peste 5.500 de instrumente financiare și care are aproximativ 525.000 de clienți.
CITEȘTE ȘI Ofertă pentru investiții cu orizont de timp prestabilit și alternativă la depozitele în euro. BRD AM lansează 4 fonduri noi, inclusiv unul axat pe oportunitățile de momentPentru a reuși o navigare bună în piețele financiare internaționale, investitorii trebuie să-și stabilească anumite idei de tranzacționare și principii clare după care reacționează la impulsurile pieței. Cazacu a alcătuit chiar o „hartă” a temelor lumii investiționale la nivelul lunii septembrie a acestui an și pe care a prezentat-o în intervenția pentru Profit News TV.
Cine urmărește aceste fenomene poate vedea influențe pentru burse, mărfuri și piețele valutare. În primul rând este vorba despre triunghiul dat de inflație, conflictul din Ucraina și prețurile la energie care se răsfrâng asupra dobânzilor. „Aceste corelații nu le putem înțelege din prima, însă ele devin foarte simple atunci când înțelegem logica din spate”, spune analistul financiar.
În investiții este foarte important să ai un plan și nu doar declarativ, ci să fii conștient că piețele fluctuează. Ori investitorul adoptă o abordare pe termen lung și tolerează volatilitatea, ori știe care este pierderea pe care și-o asumă și acționează cu disciplină în trading. El trebuie să înțeleagă că nu poate găsi momentul perfect de intrare sau ieșire. „Este incertitudine și trebuie să o acceptăm”, a conchis Cazacu.