Bursa de Valori București a notificat invitații și pe cei care navighează pe portalul său că Forumul Investitorilor Individuali programat pentru astăzi nu se va mai desfășura. Sunt invocate probleme cu spațiul unde trebuia să se desfășoare evenimentul. Și toamna trecută, ediția anunțată a Forumului a fost contramandată, într-un climat de incertitudine, în care instituția nu avea director general plin.
La începutul anului trecut, entuziasmați de interesul suscitat de Forumul Investitorilor Individuali, președintele Bursei de Valori București Lucian Anghel și directorul general de atunci, polonezul Ludwik Sobolewski, anunțau că următoarea ediție se va organiza în Pavilionul Central de la Romexpo și va avea peste 1.000 de participanți.
De atunci lucrurile au mers din rău în mai rău, iar reprezentanții pieței de capital au ratat întâlnirea, în ceea ce ar trebui să fie cel mai important eveniment de acest tip, cu investitorii și potențialii investitori de retail, cei despre care este de notorietate că sunt în număr redus și, prin cvasi-absența lor, conduc la volume de tranzacționare reduse. Este o coincidență revelatoare că într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 12,70 milioane lei (2,73 milioane euro), la cota de avarie, Bursa a contramandat evenimentul, invocând o neîndeplinire a obligațiilor contractuale de către furnizorul spațiului unde era programat eveninmentul. De la localul respectiv ne-a fost confirmat că Forumul nu va avea loc, însă nu și motivul pentru care acesta nu se va mai desfășura.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este pentru a 2-a oară consecutivă când Forumul este anulat, chiar dacă precedentul pas înapoi nu a fost la fel de dureros, întrucât atunci programul nu fusese anunțat. Precedenta ediție era stabilită pentru luna octombrie, iar, conform informațiilor obținute de Profit.ro, deja fusese închiriat pavilionul central din Romexpo și fuseseră încheiate acordurile cu partenerii. Decizia de anulare a venit în contextul în care Bursa nu avea decât o conducere executivă interimară și aparent nimeni nu a vrut să-și asume organizarea Formului după plecarea lui Sobolewski și fără să fi fost desemnat un nou director general.
Și acum partenerii văd rostogolită o înțelegere. Partenerul principal este Grupul Financiar Banca Transilvania, alți susținători ai evenimentului fiind Erste Asset Management, OTP Asset Management, TradeVille, Econosofia și Bittnet Systems.
BVB i-a chemat pe investitori și la mare, dar i-a lăsat "cu ochii în soare"
Comunicarea organizatorilor indică o reprogramare a celei de-a 7-a ediții Forumului într-o altă locație care ar urma să fie „indicată în cel mai scurt timp”. De fapt, în ceea ce privește acest eveniment, BVB este la a 3-a ratare. Cu 3 ani în urmă, Bursa contramanda evenimentul care fusese programat a se desfășura la Mamaia și pentru care chiar fusese aleasă ca locație hotelul Vega, de 5 stele. Motivul? Nu se strânsese masa critică de participați care să călătorească mai departe de București.
“Nu trebuie să fii lupul de pe Wall Street!” Mai bine te duci în pădure!
Operatorul de piață viza acest eveniment ca prima întâlnire nemijlocită cu persoane fizice interesate de bursă în care să abordarea să fie simplificată, conform viziunii noului director general Adrian Tănase. În prima sa prezență publică în noua sa calitate, la începutul acestui an, acesta a afirmat să nu toată lumea dorește să fie fluentă în finanțe, dar că la cunoștința românilor trebuie să ajungă faptul că investiția la bursă poate fi la fel de facilă ca și deschiderea unui depozit bancar, în condițiile în care există disciplină și sunt respectate câteva reguli de bază.
Mesajul către potențialii participanți, părea a fi desprins din strategia lui Tănase asupra educației financiare: „Suntem poate mult prea obișnuiți cu depozitele bancare, cu achizițiile imobiliare sau cu ținutul banilor la saltea. Mai există însă un loc unde îți poți aduce economiile - la Bursa de Valori București. Economisești și apoi investești, pe termen lung. În companii românești care și-au dovedit stabilitatea și transparența. Nu trebuie să fii nici lupul de pe Wall Street, nici Warren Buffet pentru a face asta. Vino la Forumul Investitorilor Individuali din 5 mai și află cum și de ce merită să investești la bursă. Și nu uita, bursa e pentru oameni, nu doar pentru finanțiști.” Chiar dacă au fost investitori care s-au lăsat convinși de mesaj și au decis să meargă la Forum, ei nu au astăzi unde să se ducă.
Ce oameni au fost convocați degeaba
Nu doar auditoriul face cale-ntoarsă. Invitați ca speakeri la eveniment erau antreprenorul Marius Ghenea, Raluca Ganea, președinte la Investors Club, reprezentanți ai PricewaterhouseCoopers, Dragoș Neacșu CEO la Erste AM, Mihai Purcărea, CEO la BRD Asset Management, Aurel Bernat, CEO la BT Asset Management, Dan Popovici, CEO la OTP Asset Management, reprezentanți ai Digi Communications și RCS&RDS, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la ASE, Cristian Logofătu, CFO Bittnet Systems, și profesoniști din cadrul unor case de brokeraj vizibile.
Ilustrativ pentru volatilitatea de pe piața de capital românească, unul dintre speakeri, Corina Popescu, CEO la Transelectrica, își va pierde poziția începând de luni, conform unei decizii a Consiliului de Supraveghere de la transportatorul energetic comunicată ieri pieței.