Președintele Depozitarului Central, Marius Moldovan, a fost ales la AGA de bilanț în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania, învingându-l la voturi pe Dan Paul de la Asociația Brokerilor. Este o revenire, după ce, până la începutul anului trecut, Moldovan mai ocupase o poziție în directorat.
Șeful de peste 2 decenii al SIF Transilvania (SIF3) Mihai Fercală nu a reușit să influențeze un vot în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru a-i revoca din Consiliul de Supraveghere pe Constantin Frățilă și Crinu Andănuț. Un loc era însă deja descompletat, iar pe această poziție a fost ales în de acționari, cu 50,85% din voturile exprimate, Marius Moldovan, cel care ocupă și poziția de președinte al Depozitarului Central. Mandatul este cuprins pentru intervalul 27 aprilie 2018 și 27 aprilie 2021.
Este o reîntoarcere în cadrul societății unde directorul Fercală și-a devorat mulți colaboratori. Nu mai târziu de luna februarie a anului trecut, Moldovan părăsea prematur conducerea executivă a SIF Transilvania, unde ocupa poziția de vicepreședinte al directoratului. În locul său a fost numit atunci Ștefan Szitas, care anterior funcția de șef department marketing tranzacții în cadrul societății.
CITEȘTE ȘI "Mâna greblă se făcu" din nou: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să distribuie ca dividende întreg profitul pe 2017, plus 1 miliard de lei din cel reportatIronie, îndepărtarea lui Moldovan a fost realizată la numai câteva zile de când acesta obținuse o calificare înaltă de la una dintre cele mai prestigioase școli de MBA din Europa, fiind unul din cei 20 de absolvenți ai promoției din 2017 a programului EMBA pentru cursanții români de la Executive Academy a Universității din Viena (WU).
O trezire la realitate și o lovitură într-un mediu professional nu totdeauna prielnic în România pentru o persoană care se arăta entuziast să aplice cele învățate la Viena și care declarase pentru Profit.ro cu numai câteva zile înainte de demitere pentru Profit.ro că se vede și peste 7 ani lucrând tot în piața de capital românească. „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei”, spunea el.
Model de anduranță, Moldovan revine la SIF Transilvania și câștigă locul în detrimentul candidatului din poziția a 2-a, președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, care a obținut numai 36,04% din voturile exprimate.
SIF Transilvania este societatea de investiții financiare de la cota BVB cu cel mai mic active net, de 1,03 miliarde lei la finele primului trimestru din acest an. Acționarii au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară un proiect de consolidare a acțiunii cu simbolul SIF3 prin majorarea de 50 de ori a valorii nominale la 5,00 lei/acțiune, de la 0,10 lei/acțiune. Urmare a acestui demers, cei aproximativ 5 milioane de deținători ai așa-numitelor pachete de SIF-uri reziduale ar urma să fie scoși din acționariat, fenomen menționat explicit ca obiectiv de către șeful executiv Fercală. „Dorim, de asemenea, să reducem numărul de acționari. Să nu mai fie milioane de oameni”, a declarat acesta în AGA.