EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica

EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica
scris 2 mai 2018

În Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț, Gheorghe Olteanu, președintele Transelectrica, a declarat că transportatorul energetic este o companie strategică, iar prioritatea acesteia este asigurarea siguranței sistemului energetic și nu obținerea de profit.

Mesajul care nu ar trebui să ajungă în piață de la o companie listată. Obiectivul obținerii de profit - secundar, acesta este enunțul care vine de la conducerea administrativă a unei societăți vizibile, cotată la Bursa de Valori București. La numai 2 săptămâni de la numirea în funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica (TEL), inginerul Gheorghe Olteanu a făcut o declarație în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform acestuia, scopul transportatorului de energie din România este cel al asigurării securității energetice a țării.  "Nu este primul obiectiv obținerea de profit”, a afirmat, răspunzând la o întrebare a unui investitor, Olteanu, cel care în anii 2004-2014 a condus Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – ICEMENERG București.

Intenția Electrica de a-și muta cei 350 de angajați din București în clădirea America House, mai aproape de principalul concurent Enel - blocată. Doi membri ai CA-ului au fost înlocuiți din funcții CITEȘTE ȘI Intenția Electrica de a-și muta cei 350 de angajați din București în clădirea America House, mai aproape de principalul concurent Enel - blocată. Doi membri ai CA-ului au fost înlocuiți din funcții

Declarația este contradictorie, având în vedere că Transelectrica este listată pe bursă încă din 2006, iar deschiderea către piață sugerează că societatea a vizat inclusiv oferirea de randamente către investitorii de portofoliu.

Olteanu, care a obținut diploma de inginer la Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnice București în anul 1969 și și-a început cariera la rafinăria Arpechim Pitești, spune că transportatorii energetici din Europa mai degrabă nu sunt companii listate, decât să fie societăți prezente la cota bursei. „Dacă vă veți uita, veți observa că pe continent, în Uniunea Europeană mai precis, mai multe organizații Transelectrica nu sunt listate la bursă, decât sunt listate. Asta nu înseamnă că e bine așa sau că e bine altfel. Înseamnă că trebuie să ținem minte că scopul acesteia nu este primordial obținerea de profit, ci este asigurarea securității energetice.”

În România, statul controlează Transelectrica prin Ministerul Energiei, care are o participație de 58,69%, restul titlurilor fiind deținute de investitori de portofoliu. Compania s-a listat în urma unei oferte publice primare pentru 10% din titluri, în contul unei majorări de capital, derulată în iunie 2006, iar free-float-ul a fost majorat ulterior printr-o ofertă secundară vizând 15% din acțiuni din martie 2012 și o vânzare accelerată prin care Fondul Proprietatea (FP) a ieșit din acționariat.

\ CITEȘTE ȘI "Mâna greblă se făcu" din nou: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să distribuie ca dividende întreg profitul pe 2017, plus 1 miliard de lei din cel reportat

Investitorii care au intrat la respectivele operațiuni de piață și au cumpărat în piața secundară au un mesaj de sens contrar chiar de la șeful Consiliului de Supraveghere. "Nu ar trebui să uităm că scopul fundamental al acestei companii este asigurarea securității energetice, în primul rând, care se traduce și în securitate naționala. Nu este primul obiectiv obținerea de profit”, a declarat Olteanu, inginer cu multiple specializări în Marea Britanie, Elveția și Franța și care între anii 1991-2004 a ocupat diverse poziții în cadrul Ministerului Economiei, activitate întreruptă în anii 1997-2001, când acesta a fost director tehnic la Luxten SA.

Declarațiile nu tocmai prietenoase pentru piață vin chiar într-un moment de cumpănă pentrui acționarii Transelectrica, într-un moment în care compania nu distribuie dividende, iar acțiunile companiei sunt pe un minim al ultimelor 44 de luni.

Trendul negativ este coerent și chiar exagerat, cotația fiind cu mult sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), iar vânzările accelerate, lucru subliniat de panta foarte abruptă în care coboară mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bvb
bursa
icememerg
ministerul economiei
fondul proprietatea