International Investment Bank (IIB), fondată în anii ’70 ca un FMI al blocului economic estic CAER, a primit un rating îmbunătățit, de A3, față de Baa1, de la agenția de evaluare financiară americană Moody's Investors Service.
După ce la jumătatea lunii trecute a primit un upgrade de la agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings, acum, International Investment Bank (IIB), cu sediul la Moscova, a primit un rating ameliorat, de A3, de la Baa1, și de la competitorii de la Moody's Investors Service. Este o veste bună privind categoria de risc pentru investitorii de la Bursa de Valori București care au realizat în plasamente într-una din cele 4 emisiuni de obligațiuni cu valoare însumată de 711 milioane lei și 60 milioane euro pe care insttuția internațională le-a cotat pe piața românească de capital. Ratingul a fost rdicat atât pentru riscul de credit al IIB pe termen lung, cât și particular pentru emisiunile obligatare.
În urmă cu 3 săptămâni, International Investment Bank a primit și de la S&P Global Ratings un rating ameliorat, de BBB+, de la BBB. La momentul ultimului exercițiu de piață, din toamna trecută, banca avea și de la agenția Moody’s Investors Service un rating de Baa1, similar pentru instituție și pentru emisiunea obligatară. Instituția de credit, având un capital de 1,3 miliarde de euro și active de 1,1 miliarde euro, a fost fondată în anul 1970, când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional pentru blocul economic răsăritean CAER.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Banca Transilvania a semnat actele finale pentru cumpărarea Bancpost și începe integrarea acesteia în structura saIIB a fost un emitent constant la BVB, ieșind în fiecare toamnă din anul 2015 încoace cu emisiuni de obligațiuni. În prezent sunt listate la București o emisiune de obligațiuni de 111 milioane lei cu scadența în 2018 care a fost lansată în 2015, 2 emisiuni de obligațiuni în valoare de câte 300 milioane lei, una listată în 2016 și una anul trecut, în timp ce, în premieră pentru piața de capital românească, banca având sediul la Moscova a realizat prima listare a unei emisiuni de obligațiuni corporative denominate în euro, prin sistemul de plăți Target2 Securities, în valoare de 60 milioane euro, scadentă în 2020, operațiune intermediată de BT Capital Partners.
International Investment Bank, unde și România este acționar, a obținut finanțare, banii având ca destinație deschiderea unor linii de finanțare către Banca Transilvania și Eximbank, dar și reralizarea de operațiuni de trezorerie cu titluri de stat românești.
Instituția a finanțat, de asemenea, și companii din economia reală, precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group și MEP Retail, operatorul lanțului Profi.
International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul anului trecut și-a cerut insolvența.