Astăzi, ședința de la BVB a fost marcată de scăderi de aproape 2,50% la nivelul indicilor, iar titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 3,44% în piața reglementată în timp ce o tranzacție de tip deal cu 20 milioane acțiuni a fost realizată la un preț cu 5,30% sub referința de miercuri.
Dacă nu e China, este Europa. Bursa de la Shanghai, cea care a dat tonul scăderilor la acest început de an, a avut o sesiune pozitivă. A fost singulară chiar și în Asia, indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo consemnând un declin de 2,68%, iar piața de la Hiong Kong un recul de 0,59%.
Bursele de la Londra, Frankfurt și Paris au închis cu peste 1% sub referință, piața europeană având de digerat propria problemă astăzi, respectiv o investigație la Renault care a condus la o prăbușire cu peste 20% a acțiunilor producătorului auto francez.
Este un șoc ce începe să se resimtă mai puternic la Bursa de Valori București, unde deprecierile de astăzi au avut o amplitudine peste media piețelor mature. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a scăzut cu 2,41%, la 6.414,92 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a coborât cu 2,37%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Continuă trendul descendent început încă din prima zi a anului", a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction, adăugând că este una dintre cele mai proaste zile din 2016. "Deja panica din piețele străine se simte la nivel de retail", continuă el, amintind că deja mass-media generaliste se interesează de ce face bursa românească.
FP, prăbușire chiar înaintea anunțării unei oferte de răscumpărare pentru 430 miliioane titluri
Fondul Proprietatea (FP) a rezistat bine primului val de scăderi, dar a suferit un recul destul de abrupt în această săptămână. Astăzi acțiunile au închis ședința de tranzacționare de la BVB la prețul de 0,729 lei/acțiune, în scădere cu 3,44% față de sesiunea precedentă, pe un rulaj record în acest an, de 29,35 milioane lei. Un transfer din piața deal cu 20 milioane acțiuni FP a fost realizat la cotația de 0,715 lei/acțiune, cu 5,30% sub referință, valoarea schimbului fiind de 14,3 milioane lei.
Amintind că declinul este de 10% de la începutul anului, Tihon oferă și trei explicații: acțiunea Fondului suferă pentru că deținerile sale din sectorul energetic (în principal OMV Petrom și Romgaz) scad în valoare, apoi este întârziată o ofertă publică de răscumpărare pe care piața conta și finalmente este contextul de piață nefavorabil.
Chiar după închiderea pieței, Fondul a anunțat că va derula o astfel de ofertă de răscumpărare pentru un număr de 430 milioane de acțiuni, reprezentând 3,84% din titlurile FP.
Indicele financiar BET-FI a fost influențat major de deprecierea semnificativă ale acțiunilor Fondului, declinul de 2,69%, la 28.076,56 puncte, fiind cel mai mare de la nivelul indicilor.
Băncile scad și fără gândul la legea dării în plată
A doua acțiune din topul rulajelor, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), care a cumulat transferuri de 5,65 milioane lei, a avut, de asemenea, o amplitudine ceva mai ridicată a scăderii, de 2,78%, până la prețul de 10,50 lei/acțiune.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a coborât cu 1,53%, la 2,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,33 milioane lei. Cele două titluri bancare au făcut și obiectul unor tranzacții de tp deal în valoare însumată de 2,37 milioane lei.
"Băncile au stat astăzi un pic mai bine decât piața", spune Tihon. "Nu cred că evoluează cu gândul la legea dării în plată, ci doar se aliniază cu sentimentul negativ din piață".
Electrica rezistă pe reduta de 12 lei/acțiune
Segmentul energetic, măsurat de indicele BET-NG, a avut astăzi un recul de 2,20%. Au rezistat bine titlurile Electrica (EL), singurele care au afișat culoarea "verde" (un firav 0,17%), prețul de închidere fiind de 12,00 lei/acțiune într-o zi în care s-au schimbat titluri în valoare de 2,63 milioane lei. Echivalentul unei sume de peste trei ori mai mare decât rulajul din piața reglementată (8,95 milioane lei) au reprezentat-o transferurile de pe segmentul deal.
CITEȘTE ȘI Reevaluări masive în portofoliul energetic al FP: Hidroelectrica - plus 22%, CE Oltenia – minus 42%
Dintre emitenții sectoriali, Trangaz Mediaș (TGN) a afișat atât cel mai mare nivel al tranzacțiilor (4,22 milioane lei), cât și cea mai mare scădere, de 3,35%, până la prețul de 260,00 lei/acțiune.
Acțiunea Romgaz: Ieftină și din ce în ce mai ieftină
Titlurile Romgaz (SNG) au continuat în aceeași notă puternic negativă, consemnând un declin de 2,00%, până la un nou minim de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013, de 24,50 lei/acțiune, într-o zi cu volume echivalente cu 4,07 milioane lei. "E ieftin și pe zi ce trece mai ieftin", spune despre acest titlu Tihon, completând că acest declin reflectă așteptarea unei scăderi în sector, pe fondul prețului coborât la petrol și gaze naturale.
În contextul în care cotațiile internaționale ale petrolului au atins un minim al ultimilor 12 ani, și titlurile OMV Petrom (SNP) au avut astăzi o scădere de 3,11%, până la prețul de 0,265 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,93 milioane lei. Tranzacții de o valoare apropiată (1,87 milioane lei) au consemnat-o și titlurile Transelectrica (TEL), care au scăzut cu 2,43%, la 28,1 lei/acțiune.
Este poate chiar scăderea pe care o aștepta piața
"Se vinde în panică pentru a limita pierderile", explică actualul context de piață Tihon. El spune că aceste scăderi nasc oportunități de cumpărare, dar avertizează că amenințările sunt destul de mari pe piețele internaționale. Este un cadru favorabil speculatorilor.
Deși spune că este temperat să-și afirme optimismul, brokerul de la Prime Transaction menționează că atât indicele DAX al Bursei de la Frankfurt, cât și indicele Dow Jones Average Industrial de la New York se află în zona unui prag de suport de unde piața poate avea o revenire. Și aceasta ar putea fi, însă, pentru investitorii din piețele mari, doar o nouă oportunitate de vânzare.
La BVB declinul este abrupt, dar acesta ar putea crea premisele unei refaceri în ceea ce privește volumele, piața fiind întrucâtva înghețată anul trecut. Pe noile paliere de prețuri există șanse să se activeze noi cumpărători. "S-ar putea să fie chiar sănătoasă evoluția asta", a conchis Tihon.