2016 - An Nou Chinezesc pentru piețele financiare

2016 - An Nou Chinezesc pentru piețele financiare

China riscă să aprindă piețele financiare

scris 6 ian 2016

Bursele lumii au debutat cu scăderi de amploare, unda de șoc fiind propagată din China. Temerile investitorilor sunt legate de frânarea economiei care a fost motor pentru creșterea globală timp de un sfert de veac. Yuanul s-a devalorizat la un minim al ultimilor cinci ani în raport cu dolarul, iar deprecierea ar putea fi dramatică în următoarele 12-18 luni, avertizează un manager de fonduri îngrijorat de explozia nivelului de îndatorare din China. 2016 poate fi unul al instabilității financiare exportate din Orient, spune un raport al Bank of America.

Un foc de artificii pe piețele bursiere la început de an. Aprins chiar din China, țara cu cei mai buni artificieri. În prima zi de tranzacționare a lui 2016 indicele compozit al Bursei de la Shanghai s-a prăbușit cu 7%. Contracția pentru a zecea lună consecutivă a producției manufacturiere din China ne spune că ritmul de creștere din anii precedenți este greu de susținut.

Oțelării, șantiere navale, fabrici de jucării nu mai turează la fel de puternic. Este contextul în care investitorii au revenit "la butoane" cu apetit de vânzare. Amplitudinea scăderilor a fost caracterizată ca fiind "neașteptată" de către Leo Gao, administrator de fond la Greenwoods Asset Management din Shanghai, citat de Wall Street Journal.

Publicația americană amintește și secvența scăderilor de luni. Tendința descendentă a existat încă din primele ore de tranzacționare, însă s-a accentuat către prânz. După acest moment, ordinele de vânzare au precipitat scăderea până la prima limită prevăzută de sistemul bursei, respectiv o pauză de 15 minute după o depreciere în limita de 5%. Imediat după reluare, lichidările de dețineri s-au reluat, iar limita unui picaj de o zi de 7% a fost atinsă imediat.

Urmărește-ne și pe Google News

2016 - An Nou Chinezesc pentru piețele financiare

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În piață opinia pare a converge că aceste limite potențează panica și că reperele de scădere par a fi invitații pentru investitori să nu se mai regrupeze la cumpărare în apropierea lor. Întreruperile automate prin sistemul operatorului de piață antrenează o spirală a scăderilor, spune Hao Hang, managing director la Banca Comunicațiilor.

Se tem că ies străinii

Bursa nu s-a oprit din scădere nici marți, chiar dacă declinul principalilor indici a fost mai mic de un procent. Vânzările din primele două ședințe de tranzacționare ale acestui an ar putea reprezenta un start furat. CNBC amintește că săptămâna viitoare expiră interdicția aplicată încă din vară pentru instituționalii nerezidenți de a vinde pachete de acțiuni la companiile listate din China. Investitorii locali anticipează că ar putea urma un val de vânzări și aleg să înstrăineze acum pachetele în speranța că le vor putea recumpăra mai ieftin.

Instabilitate financiară "made in China"

Cât de mult mai poate cădea Bursa din China? Un raport al Bank of America preluat de Zero Hedge anticipează un declin de 27% a indicelui în cursul acestui an până la un nivel de 2.200-2.400 puncte pentru indicele Shanghai Composite, față de reperul marginal sub 3.500 de puncte al închiderii din prima zi de tranzacționare din 2016.

Instituția de credit din SUA spune că există un risc ridicat ca anul acesta să fie marcat de instabilitate financiară importată din China. Majorarea cu 75% a raportului datoriei la produsul intern brut din 2009 și până în prezent este un argument pentru o continuare a trendului descendent. Problema datoriilor a ajuns în punctul de unde nu mai este cle de întoarcere, mai spune documentul Bank of America.

Vrea să câștige bani din căderea yuanului după ce a profitat de prăbușirea pieței imobiliare

Este ceea ce îl pune în gardă și pe Kyle Bass, care pentru fondul său de hedging Hayman Capital din Dallas, statul Texas, are în administrare 1,7 miliarde dolari. Urmează o contracție a creditului în Asia și mai cu seamă în China după modelul cele din America în perioada crizei financiare, a declarat el în ultima ediție a Wall Street Week, program realizat de Skybridge Capital.

Kyle Bass, manager la Hayman Capital

Kyle Bass, manager la Hayman Capital

O creștere cu 400% a creditului într-un răstimp de 7 ani este prea mult, iar acum urmează un ciclu de explozie a împrumuturilor neperformante spune Bass, care și-a câștigat notorietatea după ce a obținut în 2007-2008 un randament de 212% din pariurile de scădere pe piața obligațiunilor ipotecare din SUA, la spargerea balonului imobiliar american.

Pentru a contracara în parte această distrugere a creditului, autoritățile de la Beijing ar urma să devalorizeze moneda. Este o mișcare care deja s-a văzut la acest început de 2016, când yuanul a atins un minim al ultimilor 5 ani în raport cu dolarul american. Potențialul de depreciere este dramatic, susține Bass, care a avansat un interval de 12-18 luni pentru materializarea prognozei sale.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
kyle bass
dolar
yuan
bursa
bank of america