Dacă numai pe tranșa de retail a ofertei publice primare a Digi Communications s-au strâns ordine în valoare de 4,27 miliarde lei, în piața reglementată de acțiuni de la BVB abia s-au strâns rulaje cu puțin peste 13 milioane lei.
Bursa se bifurcă și ne arată o realitate financiară a României în care, pe de o parte, banii sunt greu de strâns, posibilitățile de găsire a unei contrapărți se arată ca dificile, cea reflectată de tranzacțiile zilnice de la BVB, și o fantasmagorie a sistemului bancar în care sutele de milioane se multiplică cu viteza unui pix sau a unor apăsări de taste.
Oferta Digi a strâns ordine în valoare de 4,27 miliarde lei (939,14 milioane euro), în condițiile în care există, cel mai probabil, un număr de investitori care subscriu prin scrisori de garanție bancară, adăpându-se de la capacitatea de creație monetară cvasi-inifinită a băncilor. Deja ordinele acumulate pe tranșa investitorilor individuali ai ofertei Digi reprezintă 1,35% din toată cantitatea de bani a României, inclusiv stocul de titluri de stat, și reprezintă echivalentul a 7,66% din întreg numerarul în circulație. Nu sunt indicații clare despre cât este nivelul de subscriere pe tranșa investitorilor instituționali, dar oferta Digi arată, în aceste zile, de ca și când ar fi un sector aparte al economiei.
CITEȘTE ȘI Datele înaintea listării: RCS&RDS generează în România venituri de 612 milioane euro cu peste 10 milioane utilizatori. Dinamica veniturilor, superioară concurenților Orange, Vodafone, TelekomÎn contrast deplin cu această abundență de bani pompați de bănci, la BVB activitatea de tranzacționare este infimă. Rulajul pieței de acțiuni abia s-a ridicat la 13,14 milioane lei (2,89 milioane euro), între ședințele marcate de o lichiditate mică pe piața locală de capital.
În absența ordinelor consistente, nici indicii nu au avut forța de a se desprinde de reperele de sesiunii precedente. Astfel, indicele reprezentativ BET a alunecat marginal, cu 0,02%, sub referință, până la nivelul de 8.297,29 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat nesemnificativ, cu 0,01%.
Combustibilul anti-Le Pen al burselor s-a epuizat
Este o ezitare în contextul unei zile preponderent negative pe bursele europene. Câștigarea alegerilor prezidențiale din Franța în detrimentul candidatei naționaliste, de orientare eurosceptică, Marine Le Pen, percepută pozitiv de piață, s-a vândut, informația fiind inclusă în prețuri încă înainte de deschiderea urnelor pentru turul 2 de scrutin.
Dacă indicele FTSE100 de la Londra a închis cu 0,05% peste referința de vineri, în rest a fost „roșu” pe linie pentru bursele mature: -0,46% pentru indicele sintetic Euro Stoxx 50, -0,91% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,18% pentru indicele german DAX. La nivel regional, tendința a fost divergentă: -0,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,42% pentru indicele PX de la Praga.
Peste jumătate din rulajul de la BVB, asigurat de acțiunile bancare
Într-o zi în care numai 3 emitenți au depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei, cel mai bun rulaj, de 5,43 milioane lei, l-au avut titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care s-au depreciat cu consistent, cu 3,57%, până la prețul de 12,44 lei/acțiune. Pe acest simbol a fost anulată astfel toată creșterea de preț apărută după publicarea rezultatelor financiare pe primul trimestru care indica un profit net de 330 milioane lei, de 4,5 ori mai mare decât cel din primele 3 luni ale lui 2016.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat pe nivelul de preț de 2,7650 lei/acțiune într-o zi în care rulajul pe acest emitent s-a ridicat la 1,48 milioane lei.
Al 2-lea rulaj al zilei, de 1,68 milioane lei, s-a realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,81%, până la prețul de 31,15 lei/acțiune, o dinamică apropiată de cea a indicelui sectorial BET-NG, de 0,70%.
O evoluție ceva mai slabă, +0,39%, a avut-o indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 31.729,65 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), abia a adunat transferuri de aproximativ 631.000 de lei într-o zi în care cotația a urcat cu 0,22%, până la prețul de 0,8970 lei/acțiune. Titlurile sunt susținute de programul de răscumpărări în cadrul căruia, săptămâna trecută, Fondul a achiziționat la BVB un număr de 4,68 milioane acțiuni proprii, valoarea pachetelor ridicându-se la 4,19 milioane lei.