Șeful SIF Transilvania, Mihai Fercală, a declarat că intenționeză să demareze o operațiune de consolidare a valorii nominale a acțiunilor în a doua parte a anului, urmând să plătească la prețul pieței. „Mă interesează să stimulez creșterea prețului de tranzacționare prin anularea acțiunilor și reducerea capitalului social.”
În Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la finele săptămânii trecute, directorul SIF Transilvania (SIF3) Mihai Fercală a anunțat acționarii că intenționează să demareze în a doua parte a anului o operațiune de consolidare a valorii nominale a acțiunii, după cum vrea ca, în măsura resurselor disponibile, să deruleze programe de răscumpărări ale titlurilor SIF Transilvania în vederea anulării lor și a reducerii capitalului social.
Spre deosebire de SIF Moldova (SIF2) care intenționa să răscumpere acțiunile rămase neconsolidate la valoarea nominală de 0,1 lei/acțiune, un nivel de 7-8 ori mai mic decât prețul de piață, Fercală a declarat pentru Profit.ro că vrea să facă acest lucru la prețul pieței. „Mă interesează să stimulez creșterea prețului de tranzacționare prin anularea acțiunilor și reducerea capitalului social”, își explică el obiectivele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La întrebarea publicației noastre despre posibile elemente de natură de reglementare și legislativă care să împiedice o astfel de operațiune și care să fie transpuse prin respingerea acestora de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Fercală era mai degrabă încrezător că, până la urmă, aceste consolidări se vor derula. „Nimeni nu vrea să despice apele, dar nici nu se pot opune”, a afirmat el.
Iată, însă, că supraveghetorul pieței se opune din nou. ASF a respins plângerea formulată de SIF Moldova împotriva deciziei prin care instituția respinsese prospectul întocmit în vederea majorării valorii nominale a titlurilor cu simbolul SIF2 la 2,5 lei/acțiune, de la 0,1%. Miza acestor operațiuni o reprezintă scoaterea din acționariat a acționarilor care au dobândit așa-numitele „pachete reziduale” prin programul de privatizare în masă.
Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a denunțat încă de la sfârșitul anului 2015 operațiunea preconizată de SIF Moldova ca una de expropriere și a reușit să o împiedice printr-un proces la Tribunalul Bacău, unde a întârziat pe căi procedurale înregistrarea hotărârii AGEA din ianuarie 2016 la Monitorul Oficial dincolo de puncte cheie ale calendarului preconizat al operațiunii de piață.
CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (Fondul Proprietatea): Numai un miracol poate aduce Hidroelectrica anul acesta la bursăUlterior, în luna octombrie a anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins prospectul de operațiune al SIF Moldova, mișcare deloc surpinzătoare în contextul în care vicepreședintele Mircea Ursache declarase în mai multe rânduri că aceste consolidări ale valorii nominale a acțiunilor nu au temei legal. ASF a mai respins prospectul unei astfel de operațiuni și în cazul Confecții Vaslui, societate listată la Sibex.
Este o constantă în activitatea Autorității? Răspunsul este afirmativ. Vicepreședintele Ursache a declarat pentru Profit.ro că până la sfârșitul acestui an astfel de consolidări nu vor avea loc, fiind nevoie de o schimbare la nivelul legislației primare. Emitenții de la cota BVB ar trebui, așadar, să urmărească procesul legislativ al Parlamentului.