După un plasament privat destinat doar investitorilor profesioniști, deschiderea în ringul bursier către întregul retail și dobânda atractivă de 8,75% la euro a antrenat o creștere în piața secundară a obligațiunilor emise de Ocean Credit IFN.
În secvență scurtă, de doar o zi, după listarea titlurilor obligatare emise de operatorul lanțului de magazine de bijuterii și ceasuri Cellini (CELL25E), pe piața AeRO de la Bursa de Valori București au sosit alte obligațiuni, cele ale Ocean Credit IFN (OCIFIN26E), în valoare de 1,86 milioane euro, și pentru care investitorii au licitat în sens pozitiv.
Cotația a oscilat în prima oră de tranzacționare între nivelurile de 102,50 lei pe unitate și 105,64 lei pe unitate, ceea ce înseamnă aprecieri de 2,50-5,64% față de valoarea nominală de 100,00 lei. Dobânda fixă anuală de 8,75% a titlurilor cu scadența în iulie 2026 a fost în măsură să capaciteze ordinele de cumpărare încă de la debut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Există un mare potențial”, a declarat, despre segmentul de piață a creditării atacat de companie, Dan Mașut, director general adjunct al ocean Credit IFN la evenimentul de listare organizat la deschiderea ședinței de tranzacționare de la BVB și care coincide cu aniversarea a 6 ani de la fondarea emitentului.
Piața a avut o creștere constantă a portofoliului de clienți evidențiată și în memorandumul de listare, însă anul de pandemie 2020 a adus un recul semnificativ la capitolele decisive din bilanț. Recuperarea importantă din primul semestru al acestui an și accelerarea digitalizării dau conducerii companiei motive de optimism pentru viitor.
Anul 2022 va fi unul al extinderii și în acest scop Ocean Credit IFN ar urma să vină cu o nouă emisiune de obligațiuni, spune Bayar Ali, director financiar al societății, care menționează utilizarea resurselor atrase de la investitori în investiții în platformele de fintech și lansarea de produse noi.
O noutate o reprezintă o linie de credit revolving cu accesare prin calculator. „Vom ataca prin această linie de credit nu doar segmentele de clienți specifice IFN-urilor”, spune Mașut de la Ocean Credit. „Noi vrem să democratizăm tehnologia și în același timp să atacăm piața clienților bancari.”
CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a dublat profitul la 9 luni, însă este cu 37% sub cel din 2019, ultimul an pre-pandemicOcean Credit IFN este deținută în proporție de 99,66% prin firma cipriotă OC Global Limited de omul de afaceri Radu Ciorbă, care a mai fondat companiile din domeniul finanțelor digitale Volt și Zebrapay. Ultima dintre acestea a făcut deja pasul către bursă în această vară când a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 3 milioane de euro scadentă în 2026 și având dobânda fixă de 5,5% (PAY26E).
În acest an, la Bursa de Valori București au fost listate emisiuni de obligațiuni depășind reperul de 3,5 miliarde lei, spune Radu Hanga, președinte al Consiliului de Administrație al operatorului de piață BVB.
Este o piață unde și Ocean Credit caută o „validare reputațională”, conform conducerii companiei, care atacă segmentele de creditare „nearprime” și „subprime”, ale debitorilor cu un scor de credit mai coborât, și care vizează și extinderea activităților în străinătate.
Compania a avut în 2020 venituri totale de 5,66 milioane lei, cu 54,85% mai mici decât cele de 12,55 milioane lei din 2019, iar în același interval de raportare, rezultatul net s-a prăbușit cu 80,66%, la aproximativ 125.000 de lei, de la aproape 660.000 de lei. Bilanțier, Ocean Credit IFN a fost pe o tendință de recuperare în prima jumătate a acestui an, când a obținut venituri totale de 4,68 milioane lei și un profit net de aproximativ 225.000 de lei.
Rata internă de profitabilitate a societății este sustenabilă pentru modelul lor de business, spune Irina Anghel, manager de consultanță la SSIF Goldring din Târgu Mureș. Aceasta a subliniat că, în piața secundară, titlurile se deschid către întreg segmentul de retail după ce la palsamentul privat au participat doar investitorii profesioniști. „Credem că Ocean Credit va aduce un plus de dinamism și diversitate în zona bondurilor de la BVB”, a conchis brokerul.