De la începutul verii, fondurile Elliott ale magnatului american Paul Singer au vândut acțiuni Fondul Proprietatea de 135 milioane lei. Investitorul vede foarte multe motive de pesimism, inclusiv declinul industriei fondurilor de investiții, prin neîncrederea în managementul activ. „Investirea pasivă este un pericol care devorează capitalismul.”
Cel mai important investitor de portofoliu din România, grupul Elliott Management al miliardarului american Paul Singer, vinde de jumătate de an acțiuni Fondul Proprietatea (FP), iar la finalul săptămânii trecute a realizat și prima înstrăinare din august. Manchester Securities, vehiculul său investițional, a vândut aproximativ 295.000 de acțiuni FP pentru 258.000 de lei.
Numai în lunile iunie și iulie, vânzările s-au ridicat la 153,55 milioane acțiuni FP, echivalentul a 134,47 milioane lei (33,78 milioane dolari), atât la BVB, cât și pe piața specializată de la Londra, unde sunt listate certificatele de depozit (GDR) care au activ suport acțiuni FP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Într-o serie de ieșire publice, Singer, care în piețele financiare internaționale și-a câștigat reputația de „vultur” pentru cum câștigă bani din fructificarea creditului deteriorat achiziționat în condiții de stres, și-a exprimat pesimismul față de realitatea de pe burse și din economia globală.
În ultima sa scrisoare către investitori, preluată de Zero Hedge, Singer a enunțat mai multe nemulțumiri, unul dintre acestea fiind legat de declinul încrederii consumatorilor de servicii financiare și chiar a reprezentanților industriei în managementul activ al portofoliilor. El spune că este uimit să vadă că există un consens la nivelul pieței că fondurile care replică pasiv indicii sunt mai bune decât încredințarea banilor spre administrare unor manageri de fonduri sofisticați.
Această convingere, scrie Singer, s-a conturat în ultimii ani de manipulare a autorităților în zona instrumentelor financiare, care a indus ideea că acțiunile și bondurile cresc continuu și că simpla lor deținere este strategia perfectă de investiții. „Investirea pasivă este un pericol care devorează capitalismul”, spune magnatul american.
Negarea capitalismului
Dezinvestirea din România este un proces constant pentru fondurile Elliott, o contraparte importantă fiind chiar programele de răscumpărare ale Fondului. Astfel, în oferta publică de răscumpărare procesată pe data de 21 martie, Manchester Securities a vândut la București și Londra 221,42 milioane acțiuni FP și pentru care a încasat 201,32 milioane lei (47,64 milioane dolari).
Singer nu este de acord că ar fi sfârșitul investitorilor activi. Fondurile de indici au supraperformat până acum datorită reducerii costurilor din tranzacționarea excesivă, comisioanele mai reduse și subperformarea empirică agregată a investitorilor instituționali activi. Povestea ignoră, însă, faptul că o mare parte a acestei performanțe este induse chiar de intrările de capital pe acest segment al fondurilor de indici, care ulterior alimentează cumpărările.
Ideea este, însă, destructivă pentru crearea de avuție și principiile pieței libere. Capitalismul înseamnă chiar capacitate de adaptare și luptă continuă pentru excelență, eficiență și creativitate în efortul de a oferi bunuri și servicii de calitate pentru consumatori. Singer își exprimă temerea că, în cele din urmă, consensul pro-libertate și pro-capitalism va dispărea cu timpul.