Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.”

Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.”

Sursa foto: Maria Feklistova / dreamstime.com

scris 1 iul 2017

Profesorul american Robert Shiller avertizează că acțiunile tranzacționate pe bursa de la New York sunt supraevaluate din punctul de vedere al multiplilor ajustați la intervale extinse. Cotațiile sunt extreme cum nu au mai fost de la crahul care a precedat Marea Criză din perioada interbelică și dinainte de spargerea balonului tehnologic dot.com la intrarea în noul mileniu. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.”

Bursa americană a suferit joi cel mai important declin din ultima lună, avertisment pentru piețe cu privire la posibilitatea întoarcerii climatului de aversiune la risc. Cu toate acestea, acțiunile erau tranzacționate la valori de aproape 4 ori mai ridicate față de minimul de 666 de puncte pe indicele S&P500 din anul 2009, iar investitorii sunt mulțumiți cu profitabilitatea companiilor și multiplii de evaluare afișați.

Urmărește-ne și pe Google News

Un avertisment vine, însă, din mediul academic. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Robert J. Shiller afirmă nu numai că acțiunile sunt supraevaluate, dar că nivelurile de cotare sunt extreme, asociate doar unor vârfuri care au premers mari crize financiare. Într-o intervenție pentru CNBC, el a afirmat că indicele alcătuit de el acum 30 de ani, care calculează indicatorul P/E ponderând câștigurile companiilor la medii multianuale, a ajuns la reperul de 30 de puncte, atins din anul 1881, de când este recompus retrospectiv, de doar 2 ori, respectiv în 1929 în anul crahului bursei de la New York ce a premers Marea Criză și în anul 2000, înainte de spargerea balonului tehnologic dot.com. „Suntem la un nivel foarte ridicat și este îngrijorător”, a declarat Shiller, profesor de economie la Universitatea Yale.

Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.”

Indicele său are în vedere nu raportarea prețului acțiunilor la profiturile companiilor raportate cel mai recent, ci la o medie ponderată cu anii precedenți, pentru a da o mai mare credibilitate sustenabilității unor câștiguri ale corporațiilor care în istorie s-au dovedit a fi foarte volatile în funcție de ciclul de business.

Faptul că a fost atins punctul de alertă nu înseamnă, neapărat, că va începe de mâine o criză. În anul 2000, exagerarea pieței a mai continuat un timp, înainte de începutul picajului acțiunilor tehnologice, amintește Shiller, care și-a câștigat notorietatea publică după ce a anticipat corect, pe baza unui indice imobiliar care ajusta prețurile locuințelor americane la inflație crahul pieței rezidențiale din anul 2006.

Lansează o alertă similară față de bursa de la New York: „Oamenii trebuie să fie atenți acum. Avem o piață care este sus.”

viewscnt
Afla mai multe despre
robert shiller
bursa
criza
balon speculativ