Deși apăreau tradițional în piață la sfârșitul lunii pentru rearanjarea portofoliilor, sporind astfel volumele, fondurile de investiții nu și-au mai făcut simțită prezența la acest final de iunie dominat de incertitudini.
Secvența prelungită de oscilații neconcludente și lichiditate slabă a mai adăugat o sesiune. Indicii principali au avansat în interiorul unui canal de variație deja delimitat, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,45 milioane lei (4,84 milioane euro), doar cu puțin peste jumătate față de media anului trecut. „Pentru o ultimă zi a lunii este chiar surprinzător de slab”, spune Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, într-o discuție cu Profit.ro. „Au fost ceva schimburi, dar destul de mici.”
De obicei, în ultima vineri dintr-o lună, investitorii instituționali se activează pentru a face reajustări ale portofoliilor, iar acest lucru antrenează o activitate sporită. La sfârșitul săptămânii trecute, fenomenul nu s-a repetat, după cum nici în ultima zi calendaristică din iunie prezența fondurilor de investiții nu s-a resimțit. Aceasta trădează lipsa lor din piață la această etapă, este concluzia lui Mesaroș: „Sincer, chiar nu s-a întâmplat nimic în piață.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impasul este și pe bursele mari, unde tendința pe termen scurt este descendentă de la jumătatea lunii, iar reacțiile sunt mai slabe. În Europa, ziua a fost, de asemenea, dominată de indecizie: +0,06% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,90% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,19% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,64% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,91% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,72% pentru indicele PX de la Praga.
La București, impulsul a fost pozitiv. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,40% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,39%, până la nivelul de 8.659,55 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești se află într-o etapă prelungită de consolidare între între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.
„Am avut zile în care pe grafic nici nu se distingea care este culoarea lumânării”, descrie perioada de fluctuații reduse Mesaroș care subliniază apatia jucătorilor din piață. Oferă exemplul faptului că nici măcar pe acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV), nu a mai adunat vreo tranzacție după închiderea continuă. Titlurile instituției de credit s-au apreciat cu 1,19%, până la prețul de 2,1300 lei/acțiune, pe transferuri de 3,31 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,17%, până la prețul de 11,56 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,59 milioane lei, cele mai mari ale zilei.
CITEȘTE ȘI Nicu Marcu, candidat unic, a fost votat în Parlament la șefia ASF, în urma înțelegerii PSD-PNLSegmentul energetic a avut o ședință de stagnare. Indicele de profil a alunecat cu 0,06% sub referință, iar cele mai tranzacționate titluri au închis în staționare: cele ale OMV Petrom (SNP) la prețul de 0,3240 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,63 milioane lei, iar cele ale Romgaz Mediaș (SNG) la prețul de 31,90 lei/acțiune, pe o activitate de 1,83 milioane lei.
Este un blocaj care rezultă și din traiectoria piețelor, cu un picaj abrupt în martie și o revenire aproape integrală până la începutul acestei luni. „E foarte greu să destupi piața în momentul de față; pare lipsită de interes”, spune Mesaroș care subliniază că investitorii sunt temători să mai cumpere la actualele niveluri de preț, după raliul consistent din a 2-a parte a primăverii.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Deficitul bugetar se poate apropia de 6,8% din PIB în 2020Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,40% și astăzi, până la prețul de 1,2600 lei/acțiune, nu departe de maximul istoric, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,03 milioane lei. Indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a avut o apreciere de 1,26%, până la nivelul de 42.838,26 puncte, tras în sus de saltul de 4,27%, până la prețul de 2,2000 lei/acțiune, al titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au cumulat schimburi de 2,66 milioane lei. Cu o zi înainte emitentul notificase piața că va contracta un credit de 30,00 milioane lei de la Banca Transilvania, scadent în decembrie pentru plata în toamnă a dividendelor votate în AGA de bilanț din primăvară, iar astăzi în piață a ajuns o comunicare asupra unei rearanjări de porotfoliu în fondurile Certinvest care păstrează o deținere de aproximativ 5%.
O activitate neobișnuită am mai consemnat pe alți 2 emitenți. Astfel, în piața deal singurul transfer special, în valoare de 1,05 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), iar pe piața reglementată titlurile Digi Communications (DIGI) au cumulat schimburi de aproximativ 866.000 de lei, peste media obișnuită, într-o ședință în care cotația a urcat cu 0,57%, până la prețul de 35,00 lei/acțiune.
„La sfârșit de iunie încep vacanțele și nici măcar clienții de retail nu mai sunt prezenți în piață”, vine cu o explicație suplimentară pentru retragerea lichidității Mesaroș de la Goldring. În plus, investitorii sunt refractari să cumpere când sunt discuții despre un posibil al 2-lea val de coronavirus, în SUA este un an electoral agitat și sunt neînțelegeri mari între China și Statele Unite. „E greu să iei o decizie de a investi în momentul de față”, conchide brokerul de la Târgu Mureș.