Bursa românească a continuat cu un avans pe un nou maxim al ultimilor peste 12 ani, însă volumele nu sunt convingătoare. Activitatea de tranzacționare, salvată de oferta de răscumpărare de la SIF Oltenia.
„Cifrele scriu istoria la BVB”, spune mesajul de marketing al Bursei de Valori București, care marchează depășirea nivelului de 10.000 de puncte pe indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, pentru prima dată în ultimii 12 ani. Piața traversează o etapă bună, tractată și de piețele externe, unde indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange se tranzacționa astăzi în zona de 29.000 de puncte, la valori record în istoria de 100 de ani de când este măsurat.
Climatul favorabil se simte în România și la firul ierbii. „Anul ăsta a început cu clienți noi”, a declarat pentru Profit.ro un broker din Ardeal. „Am fost uimit.” Descrie și profilul celor care i-au călcat pragul: „Oameni noi, tineri; vor să deschidă cont și să învețe.” Au inclusiv abordarea construirii unor portofolii cu orizont de timp larg. „Chiar am rămas plăcut impresionat”, mai spune brokerul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este contextul în care indicele compozit BET Plus a câștigat 0,11%, o dinamică similară având-o și indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 10.035,47 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele este pe un trend ascendent coerent, susținut de o secvență a maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow și cu mișcările de corecții amendate de regrupări ale investitorilor cel mai des pe în zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), care a funcționat ca suport dinamic pe parcursul întregii mișcări, așa cum se vede și pe graficul atașat.
Sentimentul de încredere precumpănește în piață. „Avem de lucru! Optimism; lumea e pusă pe făcut treabă”, spune brokerul contactat de Profit.ro. „Nu înțeleg ce e, că și eu am chef de muncă...”, continuă râzând. Este bucuros că cei care vin spun că vor să învețe și au abordarea plasamentelor pe termen lung. „Până la urmă, tot asta ne-am dorit să vedem: oameni care vor să învețe și să înțeleagă și să facă și acumulare.”
Tabloul bursier nu, este, însă, într-atât de favorabil pe cât îl arată indicele celor mai lochide acțiuni românești la noi maxime post-criză. Este ceva care se vede la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,36 milioane lei (6,35 milioane euro).
Paradoxal, a fost nevoie de Tudor Ciurezu, pe care adversari îl vor proscris din piață, și de oferta de răscumpărare pe care acesta o promovează la SIF Oltenia (SIF5), unde este președinte, pentru ca schimburile de 6,31 milioane lei pe acest emitent să ridice nivelul total al activității, care altminteri ar fi fost undeva la jumătatea reperelor din anii trecuți. Titlurile SIF Oltenia au urcat cu 0,75%, până la prețul de 2,7000 lei/acțiune, unul cu doar 1,82% sub prețul de 2,7500 lei/acțiune al operațiunii de buy-back ce începe joi și se va derula până în ultima zi a acestei luni.
Este mișcarea care a ajutat indicele financiar BET-FI să avanseze cu 0,13%, până la nivelul de 49.145,01 puncte, în contextul în care și cel mai important emitent dn structura sa, a câștigat 0,40% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 1,2400 lei/acțiune, cel mai ridicat din ce aproape 9 ani de prezență în ringul bursier de la București, într-o sesiune în care a adunat volume echivalente cu 5,33 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisăPrin contrast, indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,01% sub referință, tras în jos de scăderea cu 2,76%, până la prețul de 335,00 lei/acțiune, a titlurilor Transgaz Mediaș (TGN). Compania este marele pierzător al reconfigurării tranzitului gazului rusesc în regiune, iar operatorul de transport autohton ar putea trece pe pierdere, anunța încă de anul trecut Profit.ro.
Tot marcant pentru nivelul inconsistenței pieței este faptul că acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV) a avut, până la final, o zi negativă. Astfel, titlurile instituției de credit s-au corectat cu 0,19%, până la prețul de 2,6150 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,28 milioane lei, însă intraday au urcat și în zona maximelor istorice, la 2,6400 lei/acțiune. Sub aspect tehnic, lumânarea japoneză aferentă sesiunii de astăzi este de tip "stea căzătoare" ("shooting star") și are conotații negatiive pentru evoluția ulterioară a prețului. Săptămâna trecută, Banca Transilvania a achiziționat un număr de 3,57 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 9,20 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.
Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,51%, până la prețul de 15,84 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,63 milioane lei. O dinamică apropiată, +0,54%, au crescut și titlurile Romgaz (SNG), care au închis la prețul de 37,05 lei/acțiune, pe transferuri de 1,27 milioane lei.