OMV Petrom și-a dublat vânzările de gaze în T4 2019, atingând un record istoric. Cel de-al doilea producător intern s-a transformat în trader

OMV Petrom și-a dublat vânzările de gaze în T4 2019, atingând un record istoric. Cel de-al doilea producător intern s-a transformat în trader
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 ian 2020

OMV Petrom și-a dublat vânzările de gaze către terți în ultimul trimestru din 2019 comparativ cu perioada similară a lui 2018, ca urmare majorării importurilor efectuate de companie, a achizițiilor de pe piața internă și a creșterii înmagazinării de gaze din perioada de vară în vederea vânzării pe perioada de iarnă.

Compania deținută majoritar de austriecii de la OMV a vândut în ultimele 3 luni ale anului trecut nu mai puțin de 17,11 TWh către terți, în condițiile în care în perioada similară a anului trecut vânduse doar 9,74 TWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Precedentul record de vânzări trimestriale ale OMV Petrom pe piața autohtonă a fost înregistrat în frigurosul trimestru 1 al anului 2017 (când temperaturile au ajuns și la -30 de grade Celsius), și când compania a comercializat 13,75 TWh.

Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției CITEȘTE ȘI Paradox: Business-ul cu gaze - singurul în creștere al OMV Petrom, în pofida OUG 114 și a reducerii cu 8% a producției

Asta în condițiile în care producția de gaze a OMV Petrom a scăzut de la 84 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) la la 80 mii bep/zi.

Comparativ cu trimestrul al treilea, în care a vândut 11,22 TWh către terți, producția de gaze a companiei s-a majorat cu o mie de bep/zi.

Cum producția curentă a reprezentat aproximativ 12 TWh, din care 2,5 TWh au fost utilizați la producerea de electricitate în centrala de la Brazi, rezultă că peste 7,5 TWh au provenit fie din importuri, fie din achiziții de pe piața internă, fie din retrageri din depozite. Retragerile din depozite însă au fost însă de doar 3 TWh până la finalul anului trecut, de la 32,5 la 29,3 TWh și au fost efectuate de toate companiile producătoare sau furnizoare, nu numai de OMV Petrom.

La sfârșitul trimestrului al treilea, OMV Petrom avea 4,3 TWh de gaze naturale în depozitele subterane, față de 3,5 TWh la sfarșitul trimestrului similar din 2018.

Începând cu cel de-al doilea trimestru al lui 2019, în încercarea de a-și conserva cota de piață de pe segmentul gazelor naturale în contextul intrării în vigoare OUG 114 (care stabilește cantități fixe de vândut la preț reglementat) și a scăderii cu 8% a producției, OMV Petrom a apelat la importuri și la achiziții de gaze de pe piața autohtonă.

În cel de-a doilea trimestru, și ca urmare a faptului că nu a produs electricitate, Downstream Gas a înregistrat o pierdere de 1,16 milioane de lei. Începând cu cel de-al treilea trimestru însă, OMV Petrom și-a majorat considerabil vânzările (din producția proprie și importuri) către terți, cu 49% (de la 7,54 în trimestrul al treilea al lui 2018 la 11,22 TWh).

În plus, în trimestrul al treilea a mai și revândut pe piețele centralizate 1,08 TWh achiziționați de pe piața internă, potrivit propriului raport, care precizează că “a comercializat 12,3 TWh prin diverse produse standard iî trimestrul al treilea la un preț mediu comparabil cu prețul pieței (112 lei/MWh)”.

Dar de unde provine gazul suplimentar vândut de OMV Petrom, în condițiile în care a raportat o scădere a producției de gaze cu 8%?

Cel puțin în trimestrul al treilea, compania susține că un TWh a fost cumpărat de la terți pe piața internă.

În plus, începând cu luna mai, așa cum a relatat Profit.ro, OMV Petrom a devenit principalul importator de gaze din România, cu o cotă de peste 40%. În iunie, de exemplu, OMV a importat 621 GWh (aproximativ o cincime din producția lunară a companiei).

Profit.ro a remarcat încă din august 2019 că importul de gaze și revânzarea lor pe piața internă par a fi soluția adoptată de companie pentru a contracara parțial scăderea de venituri impusă prin plafonarea prețului gazelor din producția internă la 68 lei/MWh. Plafonarea prețului este impusă doar gazului produs autohton, nu și celui importat. Așa se face că a devenit atractiv pentru OMV Petrom să cumpere gaz mai ieftin din exterior, pe care să-l vândă apoi la prețul mediu al pieței interne.

Interesant este însă că se pare că OMV Petrom nu a cumpărat gaze numai de la compania mamă, OMV. Potrivit raportului la 9 luni, compania românească a achitat către OMV Gas Marketing & Trading GmbH 230 milioane de lei și a încasat 137 milioane de lei. Cum producția companiei s-a situat undeva la 35,5 TWh, iar vânzările la 30,13 TWh, înmagazinările la 4,3 TWh, iar gazul utilizat pentru producția de electricitate la peste 4 TWh, ar rezulta, în cazul în care toate importurile s-ar fi realizat de la compania mamă, un preț de import de 31 de lei/MWh, la jumătatea celui de pe CEGH, bursa austriacă operată chiar de OMV.

Foarte probabil, OMV Petrom a fost nevoită să importe gaze și de la alți furnizori, la prețul pieței de peste 80 de lei/MWh. De altfel potrivit unor surse din piață, importurile de 16 GWh/zi efectuate în ultimul trimestru al anului trecut din Bulgaria, prin conducta Giurgiu-Ruse, au fost efectuate de OMV Petrom, iar sursa nu pare a fi OMV.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
vânzări
gaze
trader