Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Libra Internet Bank a semnat actele pentru a lansa o emisiune de obligațiuni, fixând-o la 10 milioane de euro, operațiune anunțată de Profit.ro în luna octombrie ca fiind pregătită.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acum, Consiliul de Administrație urmează să decidă tipul de obligațiuni, momentul emiterii, rata dobânzii.
Libra Bank este condusă, din luna august, la nivelul Consiliului de administrație de către Radu Ghețea, fostul președinte al CEC Bank.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Lira sterlină a urcat la cel mai ridicat nivel al ultimelor 5 luni față de euro și dolar pe fondul informațiilor că UE și Marea Britanie sunt aproape de un acord privind BrexitBanca este controlată, indirect, de fondul de investiții New Century Holdings, administrat în România de omul de afaceri Andrei Siminel, care deține și o cotă de aproape 6% din bancă.
Emisiunile de obligațiuni permit băncilor să atragă finanțare pe termen lung și chiar să crească rata de solvabilitate, în cazul în care titlurile sunt subordonate. Anul trecut a fost și o premieră în piață, după ce Alpha Bank a împrumutat 200 de milioane de euro prin obligațiuni garantate cu ipoteci.
Libra a încheiat 2018 cu un profit net de 95,8 milioane de lei, în creștere cu 61% față de 2017. De asemenea, activele nete au crescut la aproape 5,5 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul anterior. La jumătatea anului 2019, banca avea un profit net de 51 de milioane de lei, cu o zecime peste nivelul din perioada corespondentă din 2018, în timp ce activele nete au crescut cu 12% față de finele lui iunie 2018 și cu 2% de la începutul anului 2019.
Libra a obținut în toamnă o dublare a plafonului de garanții de la Fondul European de Investiții, putând emite credite de până la circa 400 de milioane de lei către întreprinderile mici și mijlocii.
Banca are 53 de sucursale în țară și trei centre de IT deschise în București, Craiova și Cluj.