Indicii principali de la BVB au câștigat cu puțin peste o jumătate de procent, și ating boi maxime post-COVID, pe o activitate dominată de schimburile cu acțiuni ale Băncii Transilvania. Interesul pentru titlurile instituției de credit sunt catalizate de perspectiva includerii în indicele FTSE Russell pentru piețe emergente, dar și de apropierea perioadei ex-dividend.
Prăbușirea de 2 cifre pentru PIB-ul trimestrial este ceva privit în oglinda retrovizoare de investitorii de pe bursă. Aceștia surmontează datele și privesc către o revenire ceva mai robustă, așa cum se vede prin prisma evoluției cotațiilor. Trecând chiar și de ziua negativă pentru bursele dezvoltate, indicii principali de la BVB au atins noi maxime de la căderea cotațiilor din februarie-martie, când criza noului coronavirus și blocajele induse în economie speriau piața.
„De obicei, nu suntem obișnuiți cu evoluții divergente ale pieței față de ce se întâmplă afară. Astăzi, pare o excepție”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,56% și indicele reprezentativ BET a câștigat 0,54%, până la nivelul de 9.114,02 puncte. Depășirea decisivă a retragerii Fibonacci de 61,8% aplicabilă scăderii din februarie-martie, practic invalidează definitiv trendul descendent adus de noul coronavirus.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este un impuls care cade în primul rând în sarcina acțiunilor bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,48%, până la prețul de 2,3950 lei/acțiune, pe tranzacții de 24,79 milioane lei, reprezentând 52,44% din rulajul total de 47,61 milioane lei (9,81 milioane euro) al pieței de acțiuni. „Volum foarte bun pe Banca Transilvania, ceea ce denotă că sunt investitori mari, instituționali”, spune Murgoci de la Estinvest care amintește ca factor antrenant al lichidității și apropierea datei de 1 octombrie, ultima în care acționarii mai pot încasa dividende. „E cam singurul emitent care a rămas cu dividende de distribuit din anul fiscal anterior.”
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD) s-a apreciat cu 1,94%, până la prețul de 12,58 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,84 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul local de telefoane iHunt vrea să emită obligațiuni pentru finanțarea creșterii producției și a extinderii pe piețele din Ungaria și BulgariaTot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,40%, până la prețul de 1,2400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,09 milioane lei, influențând indicele fondurilor închise BET-FI pentru o dinamică apropiată, +0,47%, până la nivelul de 42.161,28 puncte.
Prin contrast, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor listate din domeniul de energie și utilități, a alunecat cu 0,02% sub referință, într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 0,27% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 0,3640 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat tranzacții de 3,07 milioane lei.
În acord cu nemișcarea indicelui energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 16,90 lei/acțiune pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,47 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,17%, până la prețul de 29,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,08 milioane lei.
Și în piața AeRO am consemnat volume peste media obișnuită pe un emitent. Astfel, au fost schimbate 1,73 milioane titluri Brainconf (BRCR), reprezentând 3,86% din capitalul social al producătorului de îmbrăcăminte. Cotația de închidere de 0,4100 lei/acțiune conferă societății o valoare de piață de 18,37 milioane lei (3,78 milioane lei) și situează volumele zilei la echivalentul a aproximativ 709.000 de lei.