Orban: Guvernul va amenda ”legea idioată impusă de PSD” prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. ”E făcută să falimenteze companii!”

Orban: Guvernul va amenda ”legea idioată impusă de PSD” prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. ”E făcută să falimenteze companii!”
scris 3 sep 2020

Guvernul va amenda prin ordonanță de urgență legea care interzice înstrăinarea ”participațiilor” statului la companii, chiar dacă sunt minoritare, astfel încât interdicția să vizeze doar ”acțiunile”, nu și alte tipuri de active.

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat un proiect de lege care impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a relatat anterior Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL. 

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul a fost inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, cu susținerea mai multor colegi de partid.

Autoritatea de supraveghere a burselor europene: Performanțele piețelor de acțiuni, decuplate de la realitatea economică CITEȘTE ȘI Autoritatea de supraveghere a burselor europene: Performanțele piețelor de acțiuni, decuplate de la realitatea economică

Joi seară, în ședința de Guvern, premierul Orban a arătat că ”avem probleme din cauza unei legi idioate care a fost impusă de PSD”.

Ministerul Economiei, Virgil Popescu, a artătat, la rândul său, că, din interpretarea dată legii de Curtea Constituțională, participația statului înseamnă atât acțiuni, cât și active, astfel că o serie de proceduri de restructurare în cazul companiilor de stat sunt blocate de noua lege.

Astfel, potrivit lui Virgil Popescu, în industria de apărare nu pot fi continuate programele de restructurare care presupun inclusiv înstrăinrea anumitor active sociale. De asemenea, în cazul Complexului Energetic Oltenia există mai multe active sociale, precum ”biserici, cimitire sau cantine”, pentru care să plătește în continuare amortizare, se plătesc impozite, dar care nu aduc venituri și sunt prinse în programul de restructurare. Și în cazul Nuclearelectrica, în vederea realizării unui circuit integrat al producerii de energie electrică, uzina de la Feldioara trebuie vândută Nuclearelectrica, iar legea împiedică aceată tranzacție.

Potrivit premierului Orban, nici CFR Marfă, pentru a restitui ajutorul de stat ”acordat ilegal de PSD”, nu mai poate să vândă active, nici măcar vagoane vechi.

DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar” CITEȘTE ȘI DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar”

Prin urmare, potrivit celor doi demnitari, toate societățile de stat care se află în proceduri de restructurare, insolvență, riscă să intre automat în faliment.

”Nu știu dacă s-au gândit sau făcut-o cu bună știință sau din prostie, dar au făcut-o”, a arătat ministrul Economiei.

”Ce vă miră, e făcută cu schepsis, ca să blocheze, să bage în faliment o grămadă de companii care sunt supuse procesului de restructurare”, a susținut premierul Ludovic Orban. 

Profesorii ar putea primi un spor de 2.000 lei lunar, în noul an școlar, ca stimulent risc în pandemie CITEȘTE ȘI Profesorii ar putea primi un spor de 2.000 lei lunar, în noul an școlar, ca stimulent risc în pandemie

Lege vizată prevede acum că ”la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”.

Totodată, ”se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

Măsura nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat.

Acum, ordonanța pregătită de Guvern propune modificarea textului de lege prin înlocuirea formulării ”participațiilor” cu formularea ”acțiunilor”:

- “La data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută ”

- “Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

Firmele din mall-uri vor primi de la stat o parte din chiria datorată pentru perioada în care au fost închise CITEȘTE ȘI Firmele din mall-uri vor primi de la stat o parte din chiria datorată pentru perioada în care au fost închise

Noua lege în vigoare mai prevede însă, tot ca urmare a fluctuației fenomenelor economice determinate de criză, că statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză.

Astfel, legea stabilește că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile:

a) producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale;

b) industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;

c) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică;

d) explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale;

e) transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană;

f) captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații;

g) poștă, comunicații și tehnologia informației.

viewscnt
Afla mai multe despre
participatii
stat
vanzare
instrainare
interzice
interdictie
proiect
lege
psd
parlament