CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail

CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail
scris 5 iul 2023

Subscrisă integral pe tranșa investitorilor instituționali încă din prima zi, Hidroelectrica se va lista la BVB după o operațiune în care participarea largă a adus prețul în partea superioară a coridorului ofertei.

Oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O) s-a închis un preț de 104 lei/acțiune, comunicat în premieră ieri de Profit.ro. La respectivul nivel, valoarea de piață a producătorului de energie hidro se ridică la 46,7 miliarde lei (9,4 miliarde euro).

Urmărește-ne și pe Google News

Având în vedere participarea bună pe segmentul investitorilor individuali, aceștia vor beneficia de o realocare dinspre tranșa investitorilor instituționali, astfel încât 20% din acțiuni Fondul Proprietatea (FP) le dă către investitorii persoane fizice, adică 17,94 milioane acțiuni și 80% vor merge către instituționali, respectiv 71,76 milioane acțiuni fără opțiunea de supraalocare.

FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Idea Bank se transformă în bancă 100% digitală. Profit.ro anunța în urmă cu un an că banca își părăsește propriile sedii. „Sucursala de oriunde”. Mesajul către clienți

Intersant este că, alegând să realoce către tranșa de retail, unde se aplică un discount de 3%, Fondul Proprietatea va încasa cu aproape 20 milioane lei mai puțin decât dacă ar fi vândut către instituționali, dar aceast mutare vine în sensul cererii din piață și bonifică investitorii individuali care au cotat în orb la prețul maxim de 112,00 lei/acțiune și au susținut sentimentul pozitiv pentru operațiunea de piață pe tot parcursul programului de subscriere.

Pe segmentul de retail au fost plasate ordine pentru achiziția unui număr de 55,8 milioane de acțiuni, echivalent cu un nivel de suprasubscriere de 4,7 ori, valoarea agregată a acestor plasamente ridicându-se la 6,25 miliarde euro (1,26 miliarde euro). Intermediarii oferte au comunicat un indice de alocare pro-rata de 0,3209762650.

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

Profit.ro a anunțat în p urmă cu o săptămână, subscrierea integrală a tranșei investitorilor instituționali și faptul că din maniera de cotare sunt premise ca oferta inițiată de Fondul Proprietatea să se închidă la un preț în partea superioară a intervalului cuprins între 94 lei/acțiune și 112 lei/acțiune. Una din surse a indicat prețul de 105 lei/acțiune ca fiind unul probabil al închiderii operațiunii de piață.

Opțiunea "pantofului verde"

Fondul Proprietatea a vândut cele 78 milioane de acțiuni puse în ofertă și folosește opțiunea de supraalocare până  la 89,71 milioane titluri, ceea ce echivalează cu întregul pachet de 19,94% deținut de Fond la Hidroelectrica înaintea operațiunii de piață. Diferența suplimentară de 11,7 milioane acțiuni poate fi utilizată într-un program de stabilizare a prețului. Profit.ro a anticipat corect luni dimineața că, având în vedere nivelul de suprasubscriere de pe tranșa investitorilor instituționali, sunt premise ca Fondul să înstrăineze întreaga participație.

Respectivul pachet a fost împrumutat de BCR și Citigroup, ca agenți de stabilizare, de la Fondul Proprietatea, și vândut în cadrul ofertei, disponibilitățile bănești urmând să fie utilizate pentru achiziții din piața secundară la momentul intrării acțiunilor Hidroelectrica în ring, în cazul în care acestea vor atinge niveluri de cotare inferioare.

OMV Petrom nu crede că războiul din Ucraina reprezintă un risc pentru dezvoltarea Neptun Deep: “Foarte important este că România este o țară NATO.” CITEȘTE ȘI OMV Petrom nu crede că războiul din Ucraina reprezintă un risc pentru dezvoltarea Neptun Deep: “Foarte important este că România este o țară NATO.”

Este, practic, felul în care brokerii pot susține în piață prețul folosind tot banii Fondului Proprietatea. Dacă acțiunea Hidroelectrica performează bine în piață, are cerere și cotațiile se mențin la niveluri superioare celui din oferta publică, în termen de 30 de zile, BCR și Citigroup vor înapoia banii rezultați din vânzarea pachetului împrumutat către Fondul Proprietatea și rezultatul va fi că acesta a ieșit din acționariatul producătorului de energie hidro, vânzând întreg pachetul de 19,94% din titluri.

Dacă, dimpotrivă, presiunea la vânzare va fi mare, și agenții de stabilizare vor avea nevoie de bani pentru a susține cotația în piață, la finalul intervalului, aceștia vor returna acțiunile Hidroelectrica spre Fondul Proprietatea, de data aceasta redobândite mai ieftin.

Mecanismul este așa-numita opțiune „greenshoe”, folosită pentru prima dată la listarea în 1960 a societății Green Shoe Manufacturing Company, actuala Stride Rite Corporation din conglomeratul de mărci Wolverine World Wide.

Acțiunile Hidroelectrica urmează să intre în ringul bursier în pe 12 iulie, unde vor fi cele mai lichide instrumente financiare cel puțin pentru perioada imediat următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
fondul proprietatea