Reglementatorul pieței de capital a validat noul CA al Bursei de Valori București votat în Adunarea Generală a Acționarilor din decembrie.
O zi întreagă de vot în Adunarea Generală a Acționarilor - cu renumărări și calcule greșite - urmată de mai bine de o lună până la aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). De atât a fost nevoie pentru ca Bursa de Valori București să aibă un nou Consiliu de Administrație. Luni, supraveghetorul pieței a validat componența CA, potrivit unui comunicat al operatorului de piață BVB postat pe portalul propriu.
Membrii acestuia vor fi Otto Naegeli, din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a primit 6,58 milioane de voturi, Robert Pană din partea Swiss Capital (6,43 milioane voturi), Dan Paul de la Asociația Brokerilor (5,69 milioane voturi), Cristian Micu de la NBG Securities (5,61 milioane voturi), Lucian Anghel, din partea BCR Pensii și președinte în precedentul mandat, cu 4,73 milioane voturi, Valerian Ionescu din partea BCR (4,56 milioane voturi), brokerul independent Gabriel Marica (4,46 milioane voturi), Octavian Molnar de la IFB Finwest (4,43 milioane voturi) și fostul lucrător al reglementatorului pieței Radu Toia, cu 4,38 milioane voturi, venite în cea mai mare parte din partea SIF-urilor.
Amintiri dintr-o AGA de pomină
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consiliul de Administrație, al cărui președinte, Lucian Anghel, este la al doilea mandat, a fost votat în data de 14 decembrie într-o AGA în care inițial, prima numărătoare a fost greșită, fiind omise aporoape două treimi dintre voturi. "Ne facem de râs. Nu putem să numărăm niște voturi. Până la urmă, suntem bursă", spunea atunci pe hol unul dintre candidați.
ASF a aprobat componența Consiliului de Administrație rezultat din acel vot. Atunci, unii dintre participanți și-au manifestat fățiș neîncrederea.
"Cum să mai ai încredere, orice rezultate s-ar publica?!", spunea unul dintre acționari. Un broker se declara și el contrariat: "Mai îngrijorător mi se pare faptul că cei care au numărat și au comunicat rezultatul nu au observat anomalia".
Aproape două treimi din voturi lipsă trebuia să bată la ochi, spunea un alt broker. "Ce? Suntem atâția tâmpiți?! Mai vezi pe la țară că sunt 1-2% din voturi anulate, dar noi suntem crema Bursei. Se presupune că știm să votăm..."
Numărătoarea a ținut peste trei ore, iar AGA s-a încheiat abia după ora 20.00. "La Electrica astăzi tot vot cumulativ a fost la AGA și s-a încheiat totul în 15 minute", spunea atunci unul dintre investitori.
O altă participantă ere contrariată: "Așa ceva nu cred că s-a întâmplat vreodată la o AGA unei societăți listate".