China: Un investitor urmărit pentru tranzacții ilegale a fost împușcat de poliție

China: Un investitor urmărit pentru tranzacții ilegale a fost împușcat de poliție
scris 2 nov 2015

Poliția chineză a împușcat mortal un partener al omului de afaceri care prin fondurile Zexi a câștigat 70% în această vară într-un răstimp în care Bursa de la Shanghai s-a prăbușit cu 30%.

După ce zeci de milioane de chinezi au căzut victime crahului bursier din această vară, acum este rândul câștigătorilor să devină pradă. Wu Shuang, partener al omului de afaceri Xu Xiang - care prin fondurile Zexi Investment a obținut randamente cu două cifre când alte 1.300 de fonduri au fost măturate de criza bursieră recentă - a fost împușcat mortal. Poliția îl urmărea pentru acuzații de tranzacții cu informații privilegiate, iar acesta a opus rezistență și a încercat să scape, conform radioului național din China, preluat de Zero Hedge.

Potrivit datelor furnizate de Bloomberg, nu mai puțin de patru fonduri ale Zexi au obținut câștiguri de 50-75% într-un răstimp în care Bursa de la Shanghai s-a prăbușit cu 30%. Sunt exact aceste randamente cele care au atras atenția investigatorilor din piața de capital chineză. "Alegerea unui timp perfect pentru tranzacții este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, din punct de vedere statistic", a declarat pentru agenția americană de știri Hong Yan, director al centrului de cercetare a fondurilor de hedging din China. Valul de vânzări a ras echivalentul a 5 trilioane dolari de pe bursa chineză și, odată cu acestea, 1.300 de fonduri care și-au încetat activitatea până la finele lunii august, potrivit Howbuy Investment Management Co. În perioada iunie-august numai 303 din cele 2.193 de fonduri înregistrate au raporat câștiguri.

Poliția a realizat ieri o razie la sediile Zexi Investment din Shanghai, confiscând calculatoare și alte materiale. Încă de la începutul crizei bursiere, autoritățile de la Beijing luaseră măsuri excepționale, între care injecții de lichiditate fără precedent, o linie de credit pentru operatorii burselor de la Shanghai și Shenzen în vederea cumpărării de acțiuni, interzicerea vânzărilor în lipsă și un control de capital impus investitorilor nerezidenți. Tot atunci au fost demarate și anchete penale la nivelul unor case de brokeraj și societăți de administrare a activelor financiare. Căutarea de vinovați l-a vizat la nivel mediatic inclusiv pe miliardarul american George Soros despre care publicații apropiate guvernului au afirmat că ar fi precipitat vânzările care au condus la scăderea abruptă a cotațiilor.
 

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
china
bursa
crah
prabusire
fonduri de investitii
shanghai
george soros