Ce vestește a 3-a cioară de la bursă?

Ce vestește a 3-a cioară de la bursă?
scris 11 dec 2019

După avansul consistent pe noi maxime post-criză, indicii de la BVB au intrat într-o fază corectivă. A 3-a ședință consecutivă negativă conturează o formațiune tehnică a celor „3 ciori negre”, care, de regulă, prefigurează o etapă de declin al cotațiilor. Un ordin derizoriu pe titlurile SIF Moldova a arătat cât de firavă este piața.

Volumele s-au majorat astăzi la Bursa de Valori București, dar au fost aduse în primul rând de ordinele de vânzare, precipitate în primul rând pe acțiunile bancare și cele mai lichide titluri ale sectorului energetic. Doar debutul de sesiune a fost în zona referinței din ziua precedentă, însă cotațiile au suferit un declin rapid, de peste 2 treimi de procent, fără a mai reveni până la finalul orarului de tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața dă primele semnale negative atât prin majorarea un impuls de depreciere la 63,10 miloane lei (13,20 milioane euro) a rulajului pieței de acțiuni, cât și prin apariția unor semnale tehnice care de regulă anticipează o etapă de declin bursier. Un senior broker, declara cu o zi înainte pentru Profit.ro că a văzut și o tendință de vânzare din partea inclusiv a unor investitori de retail, mai ales dintre cei experimentați, care au fost și martorii prăbușirii bursei din anii 2007-2008.

Romgaz și 2 companii străine au cerut oficial acces la datele Neptun Deep, perimetrul de gaze din Marea Neagră la care ExxonMobil vrea să renunțe CITEȘTE ȘI Romgaz și 2 companii străine au cerut oficial acces la datele Neptun Deep, perimetrul de gaze din Marea Neagră la care ExxonMobil vrea să renunțe

Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,67%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,69%, până la nivelul de 9.810,25 de puncte. Este a 3-a zi consecutivă „roșie”, iar la finalul acesteia, pe graficul indicelui celor mai lichide acțiuni românești a apărut formațiunea celor „3 ciori negre”, care de regulă, în piețele financiare internaționale, prefigurează o întoarcere pe o mișcare descendentă când apare pe culmile unui trend crescător de amploare, cum a fost cel din acest an de la BVB. Trecerea mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) sub media mobilă simplă de 8 zile (SMA8) transmite, de asemenea, semnal negativ pentru tendința pe termen scurt (momentum).

Ce vestește a 3-a cioară de la bursă?

Există și elemente încurajatoare pentru investitorii cu expunere în portofolii. „Ciorile” nu sunt mari, în sensul că lumânările japoneze aferente ultimelor 3 sesiuni nu sunt foarte lungi, surprinzând deprecieri mai mici de 1 procent ce nu arată o agresivitate foarte mare a vânzătorilor. De asemenea, trendul ascendent încă nu este compromis. Secvența cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, este intactă, un semnal de alertă urmând să fie trecerea cotației sub ultimul minim relativ, cel consemnat cu puțin deasupra reperului de 9.500 de puncte la sfârșitul lunii octombrie. Până acolo, indicele BET mai are 2 praguri de suport în media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în zona căreia s-a oprit cotația în sesiunea de azi.

CONFIRMARE Statul intră ca jucător pe Bursă. SAPE se pregătește să cumpere acțiuni de 2-3 milioane euro până la finalul anului și de 20 milioane euro în următorii 3 ani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Statul intră ca jucător pe Bursă. SAPE se pregătește să cumpere acțiuni de 2-3 milioane euro până la finalul anului și de 20 milioane euro în următorii 3 ani

Avertizarea, însă, este serioasă, având în vedere că tendința corectivă s-a manifestat chiar pe cele mai vizibile acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,98%, până la prețul de 2,5150 lei/acțiune, pe tranzacții de 21,77 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,42%, până la prețul de 15,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,19 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singurul transfer special pe piața deal al zilei, în valoare de 1,53 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 14,34 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat semnificativ, cu 1,44%, până la prețul de 37,65 lei/acțiune, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG, care a subperformat pieței, cu un declin de 1,00%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 0,11% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,4380 lei/acțiune o ședință în care a adunat volume echivalente cu 6,18 milioane lei.

Scoțienii de la Standard Life Aberdeen tranzacționează activ acțiunile Purcari CITEȘTE ȘI Scoțienii de la Standard Life Aberdeen tranzacționează activ acțiunile Purcari

Pe tranzacții de 2,09 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 1,25%, până la nivelul de 31,50 lei/acțiune, unul cu 21,25% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice derulată în primăvara anului 2017. Slăbiciune au arătat și titlurile Transelectrica (TEL), care au închis la minimul ultimelor 10 luni.

Excepție în această piață negativă au fost titlurile Fondul Proprietatea (FP), care, pe fondul unor schimburi de 5,84 milioane lei, au crescut cu 0,42%, până la prețul de 1,1950 lei/acțiune, aproape de maximul din piața secundară a prezenței de aproape 9 ani a acestui emitent în ringul bursier de la București.

O ieșire din tunel preț de câteva sute de lei

Nici, însă, pe acest segment al fondurilor închise de investiții, semnalele nu au fost astăzi bune. În contextul unei zile „roșii” pentru acțiunile SIF, indicele financiar BET-FI a avut un declin de 0,42%, până la nivelul de 46.145,40 de puncte. De asemenea, un ordin cu o cantitate neglijabilă de acțiuni a fost capabil să declanșeze mecanismul de întrerupere a volatilității la SIF Moldova (SIF2). Astfel, în condițiile în care cotația pe acest emitent ajunsese la 1,5800 lei/acțiune, un ordin în echivalent de numai cu puțin peste 300 de lei a precipitat alerta bursei care a intrat pentru 3 minute în licitație, la capătul acesteia, ordinul executându-se la prețul de 1,5300 lei/acțiune. Este un simptom pentru cât de firavă a fost cererea pe acest simbol, dar și poate o confirmare a unor critici din piață formulate pentru Profit.ro că amplitudinea de 3% pentru ieșirea din tunelul dinamic este prea redusă (strictă) față de ce înseamnă volatilitate pe o piață bursieră normală.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi