Mesajul CEO-ului OMV Petrom: Suntem gata să investim în Neptun Deep odată ce Guvernul înlătură barierele

Mesajul CEO-ului OMV Petrom: Suntem gata să investim în Neptun Deep odată ce Guvernul înlătură barierele
scris 3 dec 2019

OMV Petrom este gata să investească în Neptun Deep odată ce Guvernul ridică barierele din calea acestui proiect, a declarat luni, pentru Reuters, CEO-ul companiei, Christina Verchere.

"Suntem pregătiți să începem investițiile de miliarde de euro pentru Neptun Deep odată ce toate barierele sunt înlăturate", a afirmat Verchere.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, "deciziile oportune" privind legislația sunt importante pentru înlăturarea barierelor care împiedică investițiile în proiectul offshore de producție de gaze din Marea Neagră și diminuarea riscurilor aferente.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înțelegere RCS&RDS - AKTA pentru servicii către clienți rezidențiali și infrastructură CITEȘTE ȘI Înțelegere RCS&RDS - AKTA pentru servicii către clienți rezidențiali și infrastructură

Verchere nu face însă nicio precizare cu privire la intențiile partenerului său, ExxonMobil, de a-și vinde participația, decizie care ar putea îngreuna dezvoltarea proiectului. Exxon testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep, informații cofirmate săptămâna trecută pentru Profit.ro. OMV nu poate lua o decizie de investiție în absența uneia similare a partenerului și, totodată, operatorului zăcământului, Exxon.

Afirmațiile CEO-ului OMV Petrom privind investițiile în Neptun Deep vin în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul își va asuma răspunderea, săptămâna aceasta, pentru abrogarea prevederilor Ordonanței de Urgență 114, modificată ulterior prin OUG 19.

"Obiectivul nostru este de a anula prevederile legate de domeniul energiei, taxarea în domeniul energiei, de asemenea plafonarea prețului la care vând producători energia electrică și gazul natural către consumatori", a declarat, printre altele, Orban.

O decizie finală privind proiectul din Marea Neagră a fost blocată anul trecut de schimbările legislative. Astfel, anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român. Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a introdus plafonarea prețului la gaze,  și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE.

 În acest context, în luna ianuarie, un membru al boardului OMV anunța că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în proiectul offshore de producție de gaze Neptun Deep din apele teritoriale românești ale Mării Negre, la care este partener de concesiune cu americanii de la ExxonMobil.

Programul de guvernare al Guvernului PNL prevede eliminarea prevederilor considerate "nocive" pentru sectorul energetic din controversata OUG nr. 114/2018, în primul rând a plafonării prețului gazelor de producție internă și a reintroducerii prețurilor reglementate la electricitate.

Liberalii își mai propun "deblocarea investițiilor offshore de gaze naturale din Marea Neagră", subliniind că au în vedere și "acordarea unei atenții sporite securității energetice, o cooperare intensificată cu Statele Unite fiind importantă pentru punerea în valoare a resurselor din platoul continental românesc al Mării Negre (...)".

În cel mai recent raport trimestrial, publicat luna trecută, OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, afirma că este în continuare de dezvoltarea proiectului offshore de exploatare de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagă și salută inițiativele de modificare a legislației în domeniu ale autorităților de la București.

Tot în noiembrie, CEO-ul OMV, Rainer Seele, afirma în noiembre că OMV Petrom va adopta anul viitor o decizie finală de investiție favorabilă în cazul proiectului Neptun Deep în cazul în care proiectul de modificare a Legii offshore, elaborat de Guvernul Dăncilă, va fi adoptat.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
marea neagra
verchere
omv petrom
orban
legea offshore
exxon mobil
gaze marea neagra
investitii omv
oug 114