RECONFIRMARE Holde Agri Invest, holdingul care a reunit antreprenori redutabili pentru a deveni unul dintre principalii jucători din agribusiness, pregătește listarea și noi achiziții

RECONFIRMARE Holde Agri Invest, holdingul care a reunit antreprenori redutabili pentru a deveni unul dintre principalii jucători din agribusiness, pregătește listarea și noi achiziții
scris 29 nov 2019

Acționarii Holde Agri Invest, o companie românească ce operează 2.800 de hectare de terenuri agricole în județul Teleorman, au semnat o majorare de capital în valoare de maximum 6 milioane de euro și listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București, operațiune care reconfirmă datele anunțate anterior de Profit.ro și confirmate în toamnă de companie.

Black Friday la SensoDays - de Ziua Unirii, bucură-te de promoțiile Extra! CITEȘTE ȘI Black Friday la SensoDays - de Ziua Unirii, bucură-te de promoțiile Extra!
Urmărește-ne și pe Google News

Simultan, compania pregătește achiziția de ferme noi, fiind identificate acum două ferme, situate în județele Călărași și Teleorman, care vor ajuta la atingerea unei suprafețe de teren arabil exploatat de aproximativ 9.500 de hectare în anul următor. Regiunea de sud-est a României, unde se află fermele, a fost aleasă datorită calității ridicate a solului, a suprafeței mari de teren arabil, a proximității față de București și de porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe lângă investiția în extinderea suprafeței lucrate, Holde vizează și achiziționarea de alte silozuri și de utilaje mecanizate moderne. Se estimează că investițiile planificate totale vor depăși 10 milioane de euro în cursul anului viitor, astfel încât după listarea pe piața AeRO, compania va apela și la alte mecanisme de finanțare puse la dispoziție de piața de capital.

În septembrie, Holde Agri Invest  a închis cu succes prima rundă de finanțare și a atras 5 milioane de euro, atât de la investitori români, cât și de la investitori instituționali.

Profit.ro a anunțat în februarie apariția holdingului, iar ulterior a prezentat noii investitori și planurile acestora, inclusiv de listare.

Banii strânși în timpul tranzacției vor fi folosiți pentru extinderea suprafeței agricole operate de companie, achiziționarea de utilaje agricole și dezvoltarea echipei. Astfel, finanțarea obținută în seria A a fost direcționată către extinderea suprafeței exploatate, care astăzi însumează 3.500 de hectare, achiziționarea unui siloz cu capacitate de depozitare de 10.000 de tone, precum și echipamente și utilaje, cum ar fi combine, tractoare și implemente agricole, toate dotate cu sisteme pentru agricultură de precizie. Prima fermă Holde se află în vecinătatea localității Roșiorii de Vede, din județul Teleorman, și operează o parte din terenuri în sistem bio.

Printre investitorii români care au investit în Seria A se numără Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu - fondatorii 7Card, fondul de investiții Certinvest, familia Badiu (fondatorii Bavaria Tour), Cristian Pop (fondator Animax), Angelica Rapotan (fondator Arabesque), Cristian Scafa.

O cooperativă agricolă din Bistrița Năsăud este prima care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de „produs montan” CITEȘTE ȘI O cooperativă agricolă din Bistrița Năsăud este prima care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de „produs montan”

„Avem ambiția de a deveni unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piața agricolă din România, dar pentru ca acest obiectiv să se realizeze, avem nevoie de acces constant la capital în faza noastră de creștere accelerată. Credem în potențialul agriculturii din România, mai ales dacă se realizează corect - cu ajutorul tehnologiei, cu o motivație adecvată dar și cu oameni care pot adăuga valoare. Modelul nostru de afaceri a fost deja verificat și aprobat de către 25 de investitori care s-au alăturat până acum proiectului Holde și așteptăm cu nerăbdare să deschidem porțile Holde și pentru piața de capital din România”, spune Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest SA și inițiatorul companiei.

În prezent, Holde cultivă plante de cultură mare, precum grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui, mazăre si orz. O mare parte din suprafață, aproximativ 2.400 de hectare, este certificată ecologic, iar recolta obținută este aproape în totalitate exportată pe piețele externe, unde cererea de produse ecologice este în continuă creștere, iar prețurile oferite sunt mai mari.

Planul pentru Holde este de a deveni o companie de referință pentru sectorul agricol românesc, care investește în achiziția sau arendarea terenurilor agricole, în conformitate cu un model asemănător cu cel al unui Real Estate Investment Trust (REIT). Pe termen mediu-lung, obiectivul conducerii este de a deține 25% din terenurile operate iar 75% din terenuri să fie luate în arendă. Modelul oferă flexibilitate, dar și suficientă securitate pentru investitori, care beneficiază de randamentele aduse de recolte dar și de aprecierea în timp a terenurilor.

Ideea pentru proiectul Holde a fost concepută în 2016, de către patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig.

În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA. La scurt timp, Holde a atras prima investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru si Andrei Crețu. După închiderea seriei A, Holde Agri Invest SA are 25 acționari. 

Astfel, Holde Agri Invest SA are în acest moment 25 de acționari. Vertical Seven Group deținut de Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu rămâne cel mai mare investitor din Holde, având 25% din participație, în timp ce restul acționarilor au dețineri între 9% și 0,1% în companie. Modelul de afaceri prevede ca niciun acționar unic să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei. Consiliul consultativ recent numit al Holde, al cărui rol este acela de a sprijini Consiliul de Administrație și echipa executivă a Holde, este format din profesioniști și antreprenori cu experiență. Membrii acestuia sunt Iulian Cîrciumaru, Daniela Nemoianu, Dan Manolescu, Leonard Leca și Pierre Cammaert.

Holde a gândit o structură de organizare unde fermele individuale sunt reunite în cadrul unei societăți de tip holding, Holde Agri Invest, al cărei administrator unic este compania de management Holde Agri Management.

Compania de management este guvernată de către un consiliu de administrație, format din Robert Maxim, în calitate de președinte, Alexandru Covrig, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan în calitate de membri.

Activitatea de zi cu zi este desfășurată de echipa executivă, formată din profesioniști locali și internaționali, organizată ca un Shared Service Centre pentru toate fermele administrate.

În prezent, Holde Agri Invest operează terenuri agricole ce însumează o suprafață totală de 2.800 de hectare, în apropierea orașului Roșiorii de Vede, județul Teleorman, cultivate în principal în regim ecologic.

România are a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, respectiv 12,5 milioane de hectare răspândite în 3,42 milioane de ferme. Ponderea fermelor mici din România, cu un teren mai mic de 5 hectare, este cea mai mare din UE, reprezentând 92,2% din totalul terenurilor arabile.

Piața agriculturii se așteaptă să atingă o valoare de aproape 12197,12 miliarde dolari până în 2022, crescând semnificativ la o Rată Anuală Compusă de Creștere de 5,9% în perioada prognozată. Deoarece se estimează că populația globală va crește de la 7,5 miliarde de oameni astăzi la aproape 10 miliarde în 2050, producția agricolă va trebui să crească cu minimum 70% în perioada menționată. Conform calculelor Organizației Națiunilor Unite, dacă în 1960, din suprafața cultivată a unui hectar se hrăneau două persoane, în 2030, din același hectar, agricultura va trebui să hrănească 5 persoane. În prezent, se estimează că există 570 de milioane de ferme la nivel mondial, agricultura ocupând aproape 40% din suprafața pământului, cu mult mai mult decât orice altă activitate umană. Cu toate acestea, în fiecare an, numărul de terenuri arabile scade, ceea ce impune fermierilor să găsească metode de a deveni mult mai productivi.

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest
terenuri agricole