Cel mai lichid emitent de astăzi la BVB abia a însumat transferuri de 2,40 milioane lei, într-o sesiune cu rulaj la jumătate față de zilele precedente, deja caracterizate de o activitate de tranzacționare redusă.
Activele de risc au avut astăzi „combustibil” de la Banca Angliei, care a redus dobânda la 0,25% și a anunțat exinderea programului de achiziții de titluri de stat din piața secundară. Nu întâmplător, în perspectiva acestor stimuli, indicele FTSE100 al Bursei de la Londra a crescut cu 1,52%, tractând după el indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt, cu aprecieri de 0,41% și, respectiv 0,48%.
Ziua „verde” s-a transpus și la Bursa de Valori București, unde indicele BET a urcat cu 0,62%, până la nivelul de 6.707,50 puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,59%. Este un avans care nu a fost acompaniat de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai scăzute din acest an, de 9,32 milioane lei (2,09 milioane euro). „Din nefericire, lichiditatea se menține scăzută”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe segmentul deal, tranzacțiile speciale au lipsit. În piața reglementată, cele mai mari volume, echivalente cu 2,40 milioane lei, le-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care după corecțiile de la anunțul ofertei de accelerare a programului de răscumpărări pentru un număr 575 milioane titluri, au avut astăzi o revenire consistentă, de 1,58%, la prețul de 0,773 lei/acțiune.
Cotația de închidere de astăzi este cu 8,19% sub prețul ofertei de 0,842 lei/acțiune. Investitorii iau în calcul că oferta este limitată și nu știu cât vor putea subscrie, explică Murgoci. El spune că oferta a venit la un preț apropiat valorii nominale, ceea ce a fost în așteptările pieței. Surprinzător ar fi fost abia dacă ar fi venit mult sub valoarea nominală sau peste acest reper.
Interlocutorul nostru mai ridică o problemă: „Este interesant ce se va întâmpla după ofertă.” El atrage atenția că tendința de apreciere din iulie a fost imprimată exact de accelerarea răscumpărărilor, iar pentru menținerea atractivității și implicit a cotațiilor la valori ridicate ar fi nevoie de noi știri pozitive.
Povestea intraday a tranzacțiilor cu titluri ale Băncii Transilvania
Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi de 1,87 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 1,11%, până la prețul de 2,22 lei/acțiune. Activitatea de tranzacționare a fost impulsionată de un ordin mai ridicat, spune Murgoci. Explică evoluția intraday. Cotația s-a regăsit în prima parte a orarului de tranzacționare de la BVB în jurul maximului zilei de 2,24 lei/acțiune, pentru a intra într-un declin ușor care s-a accelerat printr-un ordin de peste 100.000 de titluri care a venit la ora 16:41. „A ras piața”, spune reprezentantul Estinvest, precizând că așa a fost atins minimul de 2,20 lei/acțiune, fără ca întreaga cerere să fi fost îndestulată. „Din acel moment, piața a devenit mai animată pe TLV”, a mai spus Murgoci. El menționeată transferuri cu peste 140.000 de acțiuni ale băncii în ultima oră de tranzacționare.
Cele mai importante aprecieri, pe titlurile sectorului energetic
Al 3-lea rulaj al zilei, de 1,10 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Electrica (EL) care s-au apreciat marginal, cu 0,15%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune. Tot de la categoria titlurilor energetice, al căror indice BET-NG s-a apreciat cu 0,76%, Murgoci menționează creșterile de 1,75% și 1,19% pe titlurile Transgaz (TGN) și, respectiv Transelectrica (TEL).