Bursa românească rezistă pe maximele post-criză. Polonezul de la conducerea BVB spune că nu este un balon speculativ, ci „noua normalitate”

Bursa românească rezistă pe maximele post-criză. Polonezul de la conducerea BVB spune că nu este un balon speculativ, ci „noua normalitate”
scris 6 iun 2017

Deși investitorii au revenit din mini-vacanță cu tendința de marcare de profit, ceea ce a condus la o ședință de corecții, Bursa de Valori București se menține într-o zonă a maximelor post-criză, avansul de la începutul anului al indicelui reprezentativ BET fiind de 23%. Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, spune că nu este un bubble, ci marcarea trecerii pieței locale de capital într-o ligă superioară.

După mini-vacanța de Rusalii care a marcat o întrerupere a activității de tranzacționare pentru 5 zile calendaristice, investitorii au revenit cu ceva energie „la butoane”. Rulajul pieței de acțiuni de 48,99 milioane lei (10,73 milioane euro) a fost unul bun, chiar dacă aproape o cincime din acesta a fost asigurat de tranzacțiile de tip deal pe doi emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News

Climatul de aversiune la risc din piețele financiare internaționale de la acest început de iunie a influențat și sesiunea bursieră de la București, care a fost una de corecție. Indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,71%, până la nivelul de 8.707,43 puncte, tras în jos de ajustarea de 3,00% a celui mai lichid emitent de la cota BVB, în timp ce indicele compozit BET Plus a suferit un declin de 0,72%.

AAGES Târgu Mureș ar urma să ajungă la cota BVB ca o societate cu o valoare de piață de 7-9 milioane euro CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș ar urma să ajungă la cota BVB ca o societate cu o valoare de piață de 7-9 milioane euro

Este o evoluție în ton cu ceea ce s-a întâmplat astăzi pe bursele europene. Astfel, indicele Euro Stoxx 50  pierdut 0,71%. Dintre piețele mature, indicele FTSE100 de la Londra a avut o închidere indecisă (-0,01%), în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au avut deprecieri ceva mai consistente, de 0,73% și, respectiv 1,04%.

La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a avut o evoluție divergentă, respectiv un avans de 1,22%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta (-0,64%) și PX de la Praga (-0,19%) au avut închideri „roșii”.

Bursa românească, performera Europei în acest an

Pentru piața locală de capital, este departe de a fi un tablou al scăderilor. Dimpotrivă, operatorul de piață BVB atrage atenția că luna mai a fost cea de-a 5-a consecutivă de creștere, iar la capătul acesteia indicele BET marca un avans de la începutul anului de 23,77%, cel mai mare din Europa, surclasând clar burse care au avut, de asemenea, performanțe bune – Austria (+19,29%), Polonia (+17,11%), Bulgaria (+12,76%), Germania (+9,88%), Franța (+8,67%) și Ungaria (+7,96%).

Investiția anului: băncile nigeriene CITEȘTE ȘI Investiția anului: băncile nigeriene

Cum dividendele companiilor vizibile au fost consistente, indicele BET-TR care include în performanță și încasarea acestora a trecut de reperul de 11.100 de puncte, un avans de la începutul anului de 26,9%. Președintele BVB, Lucian Anghel, atrage atenția că numai în ultima lună avuția companiilor românești listate (capitalizarea de piață a acestora) a crescut cu aproape 2 miliarde euro.

Bursa românească rezistă pe maximele post-criză. Polonezul de la conducerea BVB spune că nu este un balon speculativ, ci „noua normalitate”

O astfel de performeră a fost Banca Transilvania (TLV). La finalul ultimei sesiuni de tranzacționare din mai, valoarea de închidere de 3,00 lei/acțiune, maxim istoric, situa capitalizarea bursieră a instituției de credit la 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro). Este prea scumpă? O undă de nervozitate am avut astăzi când corecția pe acest emitent a fost de 3,00%, prețul de închidere fiind de 2,91 lei/acțiune într-o ședință în care schimburile din piața reglementată s-au ridicat la 9,98 milioane lei și pe piața deal a fost o tranzacție specială cu 2,76 milioane acțiuni, echivalentul a 8,06 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,15%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe transferuri de 3,98 milioane lei. La această cotație, capitalizarea de piață a instituției de credit se ridică la 9,06 miliarde lei (1,98 miliarde euro), prezența la cota bursei aducându-i o valoare mai mare chiar decât cea a primei bănci din sistem, BCR, evaluată de Deloitte la numai 8,76 miliarde lei (1,92 miliarde euro) în vederea derulării unei oferte de retragere.

Este diferit de data aceasta

Se înșală Deloitte cu evaluarea sa prudentă sau sunt băncile de pe bursă într-o curbă speculativă? Noile cotații de la BVB, cele mai ridicate post-criză nu reprezintă semnalul că piața ronmânească de capital intră într-un bubble, consideră polonezul de la șefia executivă a operatorului de piață BVB, Ludwik Sobolewski. El spune că BVB părăsește o etapă care a condus-o către o ligă inferioară a piețelor. „Suntem deja în tranziție, spre o ligă superioară, și asistăm la un proces al aprecierii companiilor listate, provenind din acest avans și din continuarea sa așteptată. Este o noua normalitate care se formează”, a declarat acesta într-un comunicat postat pe portalul Bursei.

Evoluții divergente pe sectorul energetic

Una dintre companiile care a câștigat de la începutul anului cel mai mult la nivelul capitalizării bursiere este chiar cel mai important jucător din industria petrolieră. Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat și- astăzi cu 0,15%, pe volume echivalente cu 6,66 milioane lei pe segmentul regular, până la prețul de 0,3300 lei/acțiune, cotație cu 26,43% peste ultima valoare de tranzacționare de 0,2610 lei/acțiune de la finele anului trecut. Pe același emitent, în piața deal am consemnat tranzacții speciale în valoare însumată de 1,88 milioane lei.

O zi bună au avut-o și titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au crescut cu 2,23%, până la un nou maxim istoric, de 459,00 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,15 milioane lei. Titlurile celuilalt transportator energetic, Transelectrica (TEL), s-au corectat ex-dividend astăzi cu 7,23%, prețul de închidere fiind 30,80 lei/acțiune. Activitatea de tranzacționare pe acest emitent a fost de1,26 milioane lei.

Este un recul care a tras în jos indicele energetic BET-NG pentru un declin de 0,53%. Mai multe companii pe acest sector au avut corecții cu puțin sub un procent: -0,88% pentru Romgaz (SNG), pe tranzacții de 3,14 milioane lei, -0,70% pentru Conpet Ploiești (COTE) și -0,94% pentru Electrica (EL).

Tranzacții însumate de 4 milioane lei pe acțiunile Fondului Proprietatea și Digi

Vedeta incontestabilă a Bursei românești în anii 2011-2013, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 0,66% la nivelul capitalizării de piață, prețul de închidere fiind de 0,9180 lei/acțiune într-o sesiune în care pe acest emitent s-au efectuat schimburi de 1,39 milioane lei. Fondul a raportat că în cadrul programului de răcumpărări a fost săptămâna trecută activ în principal pe bursa dela Londra unde este listat secundar și a achiziționat certificate de depozit (GDR) în echivalent 4,33 milioane acțiuni, pentru care a plătit aproximativ 986.000 de dolari. Acțiunile SIF au avut o zi mai slabă, astfel încât indicele financiar BET-FI a închis doar marginal peste referință, +0,08%, la nivelul de 33.337,17 puncte.

Cel mai nou emitent de la cota BVB, Digi Communications (DIGI), a adunat astăzi tranzacții de 2,60 milioane lei, cotația coborând cu 0,75%, până la nivelul de 39,80 lei/acțiune, cu 2 pași de cotare sub prețul ofertei publice de 40,00 lei/acțiune care a adus compania la cota BVB luna trecută. Intermediarul tranzacției Raiffeisen Bank a publicat astăzi și intervențiile prin programul de stabilizare a prețului. Astfel, au fost achiziționate un număr de 12,230 de acțiuni, toate în ziua de 25 mai, echivalentul a aproape 488.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
ludwik sobolewski
lucian anghelm
balon speculativ
banca transilvania
digi
brd