Autorul cărții „Lebăda neagră”, Nassim Taleb spune că nu administrația Donald Trump este o „epavă”, ci globalizarea. Președintele SUA încearcă doar să repare un sistem stricat. Trump ar greși să-și lege numele de performanța bursei, pentru că aceasta este vulnerabilă la un val de vânzări, după 8 ani de creștere.
Într-o etapă în care presa americană denunță Casa Albă ocupată de președintele Donald Trump ca fiind o epavă, scriitorul și filosoful Nassim Nicholas Taleb crede că este o abordare greșită, pentru că noua administrație a SUA abia încearcă să repare un sistem care deja nu mai funcționa când Trump a ajuns la putere.
„Nu văd epava și nu văd în Donald Trump, în mod particular, ceva diferit de orice alt politician, cu excepția limbajului”, a declarat într-o intervenție pentru Bloomberg TV Taleb, care a marcat lumea financiară post-criză prin cartea sa „Lebăda neagră” în care vorbește despre evenimentele neprevăzute.
Trump nu a avut șef toată viața, amintește gânditorul de origine libaneză, așa încât el nu se exprimă într-un fel în care supervizorul să-l înțeleagă. El trebuie urmărit, așadar, prin prisma nu a ceea ce zice, ci prin prisma a ceea ce face. „Trump nu este un idiot. Este o logică la Trump pe care o înțelegi doar dacă nu te uiți la știri, ci te uiți la Trump, ca Trump”.
CITEȘTE ȘI Trump anunță acorduri "formidabile" între SUA și Arabia Saudită în prima zi a turneului internațional. Sute de miliarde de dolari și "slujbe, slujbe, slujbe"Adevărata epavă este globalizarea, zice Taleb. O concentrare a companiilor, în care câștigătorul ia totul. Lumea trebuie să fie atentă nu la „paranoia despre ruși”, ci la ce face noua administrație a SUA să îndrepte această stare de lucruri. Întrebat dacă Trump este un politician anti-sistem, Taleb a răspuns că, din contră, el „repară lucruri în sistem care nu sunt substanțiale.”
Codul fiscal este metastatic și este bine că Trump dorește să-l atace ceva mai agresiv, iar sistemul de asigurări de sănătate, așa-numitul „Obamacare”, este un dezastru – „sistem centralizat pentru 300 de milioane de americani”. Un alt aspect pe care Taleb, în prezent consultant pentru Universa Investments, îl dorește îndreptat este cel al pseudo-elitei, ak acelor așa-ziși experți care nu pot găsi o nucă de cocos pe o insulă a arborilor de cocos. Spune că și el este în favoarea protejări mediului, dar că acest lucru nu trebuie încredințat unor birocrați care să administreze procesul.
Taleb este dezamăgit de Trump într-o singură privință, aceea că a câștigat alegerile de anul trecut pe o platformă politică a non-intervenționismului pe plan extern și deja a derapat de la aceste promisiuni.
CITEȘTE ȘI VIDEO Kuri, roboțelul de casă al celor de la Mayfield Robotics, a învățat să se încarce singurJocul politic al bursei. Obama a cumpărat jos. Nu este rațional ca Trump să cumpere sus.
Scăderea de 2% a bursei americane de la jumătatea săptămânii, pusă pe seama ezitărilor admnistrației Trump, este o mișcare singulară și încă este prematur pentru o interpretare, afirmă Taleb, care are experiență de trader pe Wall Street și îi place să fie prezentat și acum ca trader („odată trader, întotdeauna trader”).
Susține, însă, că este o eraoare cea pe care o face Trump, de a pretinde credit pentru creșterile bursiere. Există riscul ca totul să se îndrepte împotriva lui, atunci când va veni un val de vânzări pentru activele de risc.
Dacă Obama și-a însușit performanțele bursiere începând cu 2009, într-o zonă de minime – „a cumpărat jos” – Trump acum „cumpără sus”, ceea ce nu este rațional. Bursa crește de 8 ani, răstimp în care pacientul a rămas pe novocaină, și acum este vulnerabilă la un val de vânzări. Noua administrație a SUA ar trebui să explice că nu este balonul speculativ al lui Trump, întrucât la viitoarea criză va fi mai grav decât în 2007. „Cazi și mai de sus”, a conchis Taleb.