Bursa românească găsește rezistență în mișcarea de revenire

Bursa românească găsește rezistență în mișcarea de revenire

Sursa foto: Sinisa Botas / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 oct 2017

În contextul unei zile negative și la nivel european, indicii principali de la BVB au pierdut aproximativ 2 treimi de procent. Declinul survine după lovirea unui prag tehnic important.

Cu Fondul Proprietatea (FP) având vânzător important și cu acțiunile bancare într-o dizgrație a investitorilor transmisă dinspre atoritățile de stat, Bursa de Valori București a avut cea mai „bearish” sesiune de tranzacționare din această lună. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,67%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,59%, până la nivelul de 8.005,77 puncte.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele acțiunilor blue-chip de la BVB are a 10-a închidere de ședință într-o „capcană” delimitată de 2 parametri tehnici importanți, respectiv mediile mobile exponențiale de viteză Fibonacci așezate în proporție Fibonacci. Profit.ro a indicat încă de la începutul acestei etape de tranzacționare, drept cel mai probabil scenariu, o blocare a indicelui între cele 2 medii mobile. Indicele a lovit la partea superioară a intervalului o confluență de rezistențe date de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului descendent din lunile august-octombrie. După 2 sesiuni de ezitare, astăzi a venit și respingerea, indicele coborând direct pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească găsește rezistență în mișcarea de revenire

Comportamentul pieței locale a fost imprimat și de tendința de depreciere a burselor mature europene: -0,49% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,26% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,29% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,41% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, dinamica a fost diferită: -1,39% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,10% pentru indicele PX de la Praga.

Avans de peste 30% în 2017, chiar și în contextul atacurilor la sectorul financiar

Este tabloul în care indicii de la BVB se regăsesc după respingerea din maximul post-criză atins la sfârșitul lunii iunie. De atunci, o serie de declarații și măsuri guvernamentale, în care cel mai mare șoc l-au avut vehicularea desființării Pilonului II al pensiilor administrate privat cu contribuții obligatorii și a zvounului privind introducerea unei taxe unice de 0,5% pe activele bancare.

Sectorul bănci de la BVB s-a resimțit puternic. Și astăzi, închiderile principalelor 2 acțiuni bancare au fost sub referință. O lichiditate ceva mai ridicată, de 4,21 milioane lei, au avut-o titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 0,85%, până la prețul de 2,3250 lei/acțiune.

Chiar și după declinul din vară și de la începutul toamnei, piața păstrează o performanță bună de la începutul anului. Publicația poloneză Parkiet chiar scrie, conform semnalării BVB, că avansul de 31% al indicelui BET la 9 luni este al 2-lea cel mai mare din Europa, după cel de 35% al Bursei de la Varșovia.

EXCLUSIV Elvila vine pe bursă. Compania realizează o listare tehnică pe piața AeRO de la BVB, fără ca majoritarul Viorel Cataramă să vândă sau să majoreze capitalul. „Caut transparență maximă” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Elvila vine pe bursă. Compania realizează o listare tehnică pe piața AeRO de la BVB, fără ca majoritarul Viorel Cataramă să vândă sau să majoreze capitalul. „Caut transparență maximă”

Aproximativ o treime din rulajul de 30,18 milioane lei (6,57 milioane euro) a fost reprezentat de transferurile în valoare de 10,14 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,82%, până la prețul de 0,8430 lei/acțiune. Indicele BET-FI a suferit un declin de 0,42%, până la nivelul de 0,8430 lei/acțiune, în condițiile în care titlurile SIF au supraperformat Fondului.

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,53 milioane lei, s-au aflat titlurile Electrica (EL), care s-au apreciat cu 0,31%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune. Indicele sectorial BET-NG a scăzut cu 0,57%, într-o zi în care titlurile Romgaz Mediaș (SNG) a pierdut 0,16%, până la nivelul de 31,85 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,05 milioane lei, iar cele ale Conpet Ploiești (COTE) au coborât cu 1,40%, pe un rulaj cu puțin sub 1 milion de lei.

O zi foarte negativă au avut titlurile producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP), care au scăzut cu 4,59%, până la prețul de 1,04 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
fondul proprietatea
romgaz
bursa
banca transilvania
electrica
compa
conpet