Bădin, Deloitte: Văd șanse mici pentru eliminarea impozitului pe dividende de anul următor. Depinde de execuția bugetară pe ultimele luni

Bădin, Deloitte: Văd șanse mici pentru eliminarea impozitului pe dividende de anul următor. Depinde de execuția bugetară pe ultimele luni
scris 17 oct 2017

Eliminarea de anul următor a impozitului pe dividende, de 5% în prezent, și reducerea TVA, măsuri incluse în Programul de Guvernare, sunt puțin probabile, în contextul presiunilor pe buget, a declarat Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice, Deloitte România. Orice modificare a planurilor autorităților în ce privește măsurile fiscale va depinde de execuția bugetară, în special de cea din ultimele luni ale anului, a spus consultantul.

Totodată, principalele decizii cu impact fiscal vor fi foarte probabil luate înainte de sfârșitul anului, urmând ca 2018 să fie, din această privință, mai liniștit decât anul acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

"Trebuie să distingem între mai liniștit și liniștit, dar în orice caz 2018 va fi mai liniștit. Mă aștept ca principalele decizii cu privire la fiscalitate pentru anul următor să fie luate înainte de sfârșitul acestui an. În mod normal, aceste decizii vor fi luate pe baza a două considerente principale. Primul este execuția bugetară a acestui an, în funcție de deficitul bugetar, la cât se va ajunge, iar al doilea este planul pentru anul următor, bugetul pentru 2018. Din această perspectivă, mă aștept ca înainte de sfârșitul anului, pentru că așa ar trebui să se întâmple în mod normal, să fie adoptate astfel de modificări referitoare la fiscalitatea pentru anul următor”, a spus Dan Bădin într-o discuție cu presa, organizată pe marginea conferinței anuale Tax & Legal: Taxnology a Deloitte.

Mihai Tudose spune că decizia eliminării impozitului pe dividende va fi adoptată în acest an, pentru anul viitor CITEȘTE ȘI Mihai Tudose spune că decizia eliminării impozitului pe dividende va fi adoptată în acest an, pentru anul viitor

Potrivit partenerului Deloitte, șansele sunt reduse ca statul să continue și anul următor relaxarea fiscală, în contextul în care se confruntă încă din acest an cu presiuni asupra bugetului.

"Văd șanse mici în acest context (al presiunilor pe buget, n.r.) pentru eliminarea impozitului pe dividende și reducerea TVA de la începutul anului următor. Nu s-a mai pus în discuție și suntem deja în octombrie", a spus Bădin.

Întrebat despre o posibilă majorare de taxe, eventual a TVA, acesta a afirmat că nu neagă „o modificare a taxelor în orice direcție”, însă contează foarte mult execuția bugetară.

"Din câte înțeleg, în ultimele luni încasările au stat destul de bine la buget și este posibil să nu existe o presiune extraordinar de mare. Dacă în ultimele luni ale anului vom avea colectări sub necesar, nu se poate exclude din discuție o creștere a taxelor, fie că ar crește cotele actuale, fie că ar crește baza de impozitare pentru altele, fie că s-ar introduce taxe noi", a afirmat consultantul.

Potrivit celor mai recente date, execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, raportat la deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, consemnat în perioada similară din 2016.

Pentru guvernele din România este un lucru obișnuit ca o parte foarte mare a cheltuielilor să fie înghesuită în ultimele luni ale anului, în principal în decembrie, cînd deficitul crește puternic. Autoritățile țintesc pentru acest an să țină deficitul bugetar sub 3% din PIB, însă mulți economiști au avertizat că există riscuri semnificative ca deficitul să treacă de acest prag.

Tăriceanu pune capăt speranțelor privind impozitul pe dividende, promis de PSD și ALDE să dispară de anul viitor: îl eliminăm când permite economia! CITEȘTE ȘI Tăriceanu pune capăt speranțelor privind impozitul pe dividende, promis de PSD și ALDE să dispară de anul viitor: îl eliminăm când permite economia!

Eliminarea impozitului pe dividende și reducerea TVA cu un punct procentual, de la 19% în prezent la 18%, de la începutul anului următor, sunt incluse în programul de guvernare al PSD.

Mesajele venite dinspre liderii coaliției de guvernare au fost mixte pe tema eliminării impozitului pe dividende. Astfel, după ce în august a fost pus în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului Fiscal care includea și eliminarea impozitului pe dividende, la sfârșitul lunii, Guvernul a aprobat proiectul printr-o ordonanță din care a fost exclusă această măsură.

În timp ce premierul a declarat că eliminarea impozitului pe dividende poate fi adoptată mai târziu în cursul acestui an, Călin Tăriceanu, președintele ALDE, partid aflat la guvernare împreună cu PSD, a afirmat, tot la începutul lunii septembrie, că eliminarea impozitului pe dividende rămâne un obiectiv al coaliției, dar că măsura va fi adoptată atunci când situația bugetară o va permite.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
dividende
impozit
tva
dan badin