Bursa românească ajunge la maximul post-criză... în cvasianonimat

Bursa românească ajunge la maximul post-criză... în cvasianonimat
scris 11 iul 2019

După un rally în care a surmontat prăbușirea cotațiilor adusă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, indicele BET de la Bursa de Valori București a atins un nou maxim post-criză, depășind valoarea din primăvara anului trecut. Este o performanță în contextul în care și Bursa de la New York se află la maxime istorice, dar care se consumă pe volume mai degrabă reduse și fără entuziasm din partea celor prezenți în piață.

La (câte) o bere, oameni hârșiți prin anii buni, dar și cei mai grei, ai pieței de capital românești discută chestiuni la zi. Cât de bine este dimensionată economia națională față de anul 2008 pentru a face față unei noi crize? La ce risc este politica salarială stimulativă după încarcerarea fostului șef al majorității parlamentare, Liviu Dragnea? Ce pot face producătorii români în contextul închiderii piețelor locale de către multinaționalele din sectorul retail? Cum arată sistemul de sănătate?

Urmărește-ne și pe Google News

Niciunul nu este, însă, electrizat de faptul că bursa românească bate la maximul post-criză. Pare eveniment secundar. De fapt, unul dintre profesioniștii pieței chiar remarcă faptul că publicațiile economice au redus semnificativ expunerea pentru piețele bursiere. Este contextul în care indicele BET al celor mai lichide acțiuni românești a atacat cu succes precedentul top din primăvara anului trecut.

EXCLUSIV iHunt, producător român de telefoane mobile, a vândut 10% din acțiuni în prima zi de listare. Proprietar: Nu mai vând, mă concentrez pe activitatea societății CITEȘTE ȘI EXCLUSIV iHunt, producător român de telefoane mobile, a vândut 10% din acțiuni în prima zi de listare. Proprietar: Nu mai vând, mă concentrez pe activitatea societății

Lipsa de entuziasm se vede la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni este de 51,28 milioane lei (10,83 milioane euro), concentrat, însă, în proporție de 70,05% pe primii cei mai tranzacționați 3 emitenți. Vedete ale „boom”-ului bursier din anii 2005-2007 abia strâng schimburi de câteva sute mii de lei. Nu se vede entuziasm. Un investitor experimentat declara recent pentru Profit.ro că pleacă în vacanță și că nu așteaptă prea mult pentru bursă de la perioada de vară.

Performanța din punctul de vedere strict al cifrelor este, totuși, de necontestat. Indicele compozit BET Plus a câștigat 1,47%, iar indicele reprezentatoiv BET a urcat cu 1,54%, până la nivelul de 9.024,03, depășind precendentul maxim post-criză din primăvara anului trecut față de care se afla la doar câțiva pași, așa cum semnala Profit.ro în acest început de iulie. Publicația a subliniat în repetate rânduri și robustețea trendului ascendent, cu mediile mobile scurte dispuse deasupra celor mai lungi, apropape ca la carte, așa cum se vede în graficul atașat.

Bursa românească ajunge la maximul post-criză... în cvasianonimat

Un plus pentru credibilitatea mișcării îl dă faptului că acest salt pe noi maxime a fost realizat în contextul unei creșteri de 2,46% a acțiunilor Băncii Transilvania (TLV), titlul-fanion al pieței de capital locale și care, de asemenea, a atins un maxim al acestui an de 2,5000 lei/acțiune, pe o activitate de tranzacționare de 23,83 milioane lei. Este o cotație care readuce capitalizarea de piață a instituției de credit peste reperul de 12 miliarde lei, o ieșire dintr-o prăpastie adusă de taxa pe activele bancare ce a adus o pierdere de aproape 1 miliard de euro la valoarea de piață la nivelul începutului de an.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,66%, până la prețul de 13,46 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,68 milioane lei.

Suflul este clar, vine din exterior, unde indicii externi se află, de asemenea, în zona unor maxime istorice sau locale. Totuși, sesiunea de astăzi a fost una de ezitare în Europa, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,14% indicele Euro Stoxx 50, -0,28% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,28% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,33% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,18% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,40% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,02% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Cine sunt \ CITEȘTE ȘI Cine sunt "singaporezii" care vor Oil Terminal și pe cine au în spate. S-au lansat promițând investiții de jumătate de miliard de dolari, au active în portul Amsterdam și proiecte în Asia și Orientul Mijlociu

Tot o acțiune tradițional preferată de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe România, cea a OMV Petrom (SNP), a crescut cu 2,21%, până la prețul de 0,3935 lei/acțiune, pe transferuri de 6,41 milioane lei. Compania a devenit membru al Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), organizație urmărind cele mai bune practici în raportul cu investitorii de la BVB și respectarea unor standarde înalte de guvernanță corporativă.

Aceasta a tras în sus indicele sectorului energetic BET-NG, care a avut un avans de 1,21%, nu foarte depărtat de media pieței. Tot din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcart cu 1,70%, până la prețul de 32,85 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,72 milioane lei.

Segmentul fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, cu un avans de 0,23% al indicelui BET-NG până la nivelul de 39.689,72 de puncte. Din structura acestuia, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au închis cu 0,72% peste referință, la prețul de 0,2800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,02 milioane lei, iar ăe fondul unor schimburi de 3,83 milioane lei, titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 0,92%, până la prețul de 1,1000 lei/acțiune, nivel cu 9,09% sub prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată de emitent în perioada 15 iulie – 19 iulie pentru 150,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 1,65% din capitalul social.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif transilvania