Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participația Fondului Proprietatea la Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piață.
În prezent, Fondul Proprietatea deține câte 12% din acțiunile companiilor de furnizare ale Enel (Enel Energie Muntenia și Enel Energie SA), dar și din compania de furnizare E-Distribuție Banat, și câte 24% din companiile de distribuție E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia.
Potrivit surselor Profit.ro, fondurile de investiții ar fi interesate de cumpărarea unor pachete superioare celor deținute de Fondul Proprietatea și au avansat în acest sens unele propuneri Enel.
Faptul că interesul vine din partea unor fonduri de investiții pare a susține informația potrivit căreia este vorba de pachete minoritare, fondurile neavând expertiza neceară realizării managementului unor business-uri specializate precum sunt cele din domeniul energetic.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teia Sponte, apropiat al lui George Becali, pregătește o nouă tranzacție pe piața imobiliară, după afacerea cu IKEA. Are în lucru un proiect cu sute de apartamentePrintre activele care ar putea fi subiectul negocierilor s-ar putea afla și Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă, indică sursele citate.
Presa din Italia a anunțat că vânzarea de către Enel a unor active din România a revenit în actualitate, avansând și o sumă la care sunt estimate aceste active care ar urma să fie vândute (1 miliard de euro), dar și o serie de potențiali cumpărători.
Printre aceștia se află fondurile de investiții Macquarie, GIC (Singapore) și Wren House, ultimul fiind un fond de investiții din Kuweit specializat în infrastructură.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul farmaceutic ungar Gedeon Richter vinde un depozit din România către un dezvoltator de apartamente. În interbelic era celebra fabrică de ciocolată Regina MariaEnel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și furnizează servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.
Grupul italian Enel a înregistrat în primul trimestru din 2019 pierderi de peste 20 de milioane de euro din activitatea de furnizare a energiei în România, pe care o practică prin Enel Energie Muntenia și Enel Energie, evoluția ascendentă a prețurilor angro de pe OPCOM conducând la creșterea cheltuielilor cu achiziția de electricitate de pe bursă.