Acționarii Fondului Proprietatea au aprobat astăzi prelungirea mandatului de administrare al companiei Franklin Templeton până în primăvara anului 2022, ceea ce înseamnă că societatea americană va face peste o decadă la conducerea frâielor FP, pe care le-au preluat în 2010. De când se află la administrarea Fondului, americanii au avut returnări de cash agregate către acționari de aproape 12 miliarde lei.
Fără surprize, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Fondul Proprietatea (FP) a aprobat astăzi, cu peste 99% din voturi, prelungirea mandatului de administrator unic cu încă 2 ani, începând cu data de 1 aprilie, pentru compania financiară americană Franklin Templeton. Aceasta prelungește la peste un deceniu prezența la cârma Fondului a firmei marcată de prezența lui Mark Mobius.
De la începutul mandatului, în anul 2010, și până în prezent, administratorii au promovat o politică foarte coerentă de vânzare a celor mai lichide active din portofoliu, urmată de distribuție de cash către acționari atât prin dividende, dar mai ales prin programe de răscumpărări urmate de returnări de aport la capitalul social către acționari prin anularea titlurilor proprii dobândite. Prezentarea de astăzi a Fondului a evidențiat că aceste repartizări de numerar s-au ridicat la 11,97 miliarde lei (3,28 miliarde dolari).
Prețul plătit este că Fondul a devenit o entitate mai mică, după vânzarea unor pachete de acțiuni semnificative, dobândite prin efectul legii, la companii de prim-plan din economia românească precum Romgaz Mediaș (SNG), OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) sau Conpet Ploiești (COTE).
Activul net al Fondului este, potrivit ultimei raportări, de 10,25 miliarde lei, cu 34,46% mai mic decât cel de 15,64 miliarde lei prins în prima raportare dinaintea listării la bursă, în ianuarie 2011. În același timp, însă, răscumpărările succesive și diminuarea cantității de acțiuni a determinat o reducere a discountului cu care societatea se tranzacționează față de activele nete.
Astfel, valoarea unitară a activului net de 1,4404 lei/acțiune raportată la ultimul preț de închidere din ședința din 27 iunie de 1,0350 lei/acțiune indică un discount de 26,76%, de aproximativ 2 ori mai mic decât punctul de plecare din 2011, când Fondul se tranzacționa pe bursă cu un discount mediu anual de 55,67%.
Titlurile Fondul Proprietatea au depășit acum câteva săptămâni pragul psihologic de 1 leu/acțiune, echivalent cu valoarea nominal de la listare, însă emitentul a cedat deja ștafeta de primă vedetă a pieței de capital românești către Banca Transilvania (TLV). După răscumpărările succesive, volumele de tranzacționare pe acțiunile cu simbolul FP s-a diminuat drastic.
Politica de răscumpărări va continua, iar în prezent este la avizare o ofertă de buy-back pentru un număr de 150 milioane de acțiuni. „Este un efort de a continua să creștem randamentele pentru acționarii noștri”, a declarat la conferința de presă care a urmat AGA, sud-africanul Johan Meyer, manager al Fondului Proprietatea.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O companie germană vrea să cumpere echipamentele Romcab, una dintre cele mai mari insolvențePrezentarea sa cu privire la portofoliu evidențiază o societate tot mai puțin lichidă. „Nu este foarte mult de raportat”, a declarat acesta despre structura porotfoliului care include în proporție de 69% acțiuni nelistate.
Vestea bună, însă, vine din economie, unde creșterea activității s-a regăsit într-o profitabilitate în creștere pentru companiile din portofoliu, în cea mai mare parte societăți cu capital majoritar de stat. În mod particular, compania cu cea mai mare pondere în participațiile Fondului, Hidroelectrica, a raportat pentru anul trecut un profit net de 1,94 miliarde lei, în creștere cu 16,20%, față de cel de 1,31 miliarde lei din exercițiul financiar precedent.
Câștigurile nete agregate ale companiilor din portofoliul Fondului s-au ridicat la 6,91 miliarde lei, cu 34,96% mai mari decât cele de 5,12 miliarde lei din 2017. OMV Petrom a avut un profit net de 4,08 miliarde lei, în creștere cu 63,80%, față de 2,49 miliarde lei, iar Aeroporturi București și-a majorat profitul net cu 27,90%, la 371,8 milioane lei, de la 290,7 milioane lei.