Pe volume în declin, indicii principali de la BVB au suferit corecții moderate. Acțiunile Băncii Transilvania și BRD, cele mai tranzacționate de investitori, au avut tendințe de sens contrar.
Indicele american S&P500 și-a consolidat câștigul recent care l-a adus pe istoria sa de peste 60 de ani, iar sentimentul este general pozitiv pentru activele de risc. Pe piața de capital românească nu există o conectare la acestă efervescență, iar acest lucru se vede în primul rând la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 19,00 milioane le (3,90 milioane euro), tendința investitorilor fiind aceea de a lua mâna de pe „butoane”, după publicarea rezultatelor alegerilor de duminică ce prefigurează o majoritate slabă în Parlament.
Impulsul a fost chiar de vânzare pe acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV), care a suferit un recul de 2,68%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,88 milioane lei. Pe contrasens, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 3,06%, până la prețul de 14,84 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,97 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din anihilarea respectivelor forțe în direcții diferite a rezultat un declin ușor pe ansamblul pieței. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,26% sub referință și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,25%, până la nivelul de 9.469,56 puncte, din punct de vedere tehnic aceasta nereprezentând mai mult de o simplă retragere după secvența recentă de aprecieri consistente.
Indicele financiar BET-FI a subperformat doar ușor pieței, cu un recul de 0,36%, până la nivelul de 40.005,09 puncte. Și în acest caz a fost efectul unei anulări a tendințelor pe cele mai lichide 2 acțiuni, care au reunit fiecare o activitate cu puțin peste 1 milion de lei. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,37%, până la prețul de 1,3400 lei/acțiune și titlurile SIF Oltenia (SIF5) au scăzut cu 1,47%, până la prețul de 1,6700 lei/acțiune.
Indicele sectorului energetic BET-NG a coborât cu 0,53%, însă tendința sa a fost atenuată chiar de cele mai tranzacționate acțiuni. Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 0,3585 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței, de 2,35 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 16,86 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,41 milioane lei.
Deși a primit astăzi un nou emitent în Agroserv Măriuța, firma care deține brandul lăptăria cu Caimac și care și-a listat obligațiunile în valoare de 3 milioane de euro, bursa a avut o zi sărăcăcioasă pe segmentul obligatar. Transferurile la acest capitol au fost de numai 2,26 milioane lei, din transferuri de nu mai puțin de 1,03 milioane lei s-au realizat pe titlurile de stat cu scadența în decembrie 2023 (R2312A) și listate în sesunea precedentă.