„AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA

„AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA

Sursa foto: 8vfand / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 dec 2020

În contextul unei situații paradoxale, semnalate și de Profit.ro de la data desfășurării, ca la SIF Oltenia să se desfășoare 2 AGA paralele, supraveghetorul pieței de capital a respins autorizarea lui Cristian Bușu ca membru în boardul nou-ales al SIF Oltenia. Alături de prezidarea unei AGA care a atras suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor cu simbolul SIF5, ASF mai invocă în decizia sa și inculparea lui Bușu pentru prezumtiva infracțiune de fals în declarații. Ceilalți 4 membri aleși ai CA au primit avizările, cu un amendament pentru Adrian Andrici de a aprofunda cadrul normativ al pieței de capital.

Cristian Bușu, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice din București, a fost bun în ultimul deceniu pentru a ocupa poziții în board-urile unor societăți sub incidența reglementării pieței de capital, precum Depozitarul Central, Electrica (EL), SIF Oltenia (SIF5), Argus Constanța (UARG) și Flaros București (FLAO), dar acum are autorizarea respinsă pentru a reintra în Consiliul de Administrație al SIF-ului cu sediul în Craiova.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a dat curs cererii de avizare din partea emitentului, care a urmărit punerea în aplicare a deciziei acționarilor de a-l include pe Bușu în board, motivând că acesta „nu a dovedit că înțelege activitatea curentă a entității reglementate și riscurile aferente acesteia, la un nivel corespunzător responsabilităților alocate” și „nu a făcut dovada că înțelege clar cerințele și principiile de guvernanță”.

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat definitiv procesul cu ASF. Instituția trebuie să achite și 1.000 euro daune morale

Acesta a prezidat, în primăvară, o AGA concurentă cu acționari cărora le-ar fi fost interzis accesul fizic în sediul SIF Oltenia de către fostul președinte Tudor Ciurezu, în baza unor hotărâri interne a societății argumentate cu existența crizei sanitare a noului coronavirus și a stării de urgență pe întreg teritoriul național.

Profit.ro a relatat atunci insolitul de la Craiova cu două AGA, dintre care una pe trotuarul din fața sediului societății. Este exact „AGA de pe caldarâm” cea invocată de ASF pentru decizia sa de a respinge avizarea lui Bușu. „Prin conduita profesională ca membru în structura de conducere a SIF și prin comportamentul și deciziile sale de a se implica în desfășurarea în data de 28.04.2020 a unei adunări generale a acționarilor în afara sediului societății, în paralel cu cea care avea loc în sediul societății, a dovedit că nu deține cunoștințele și competențele corespunzătoare funcțiilor deținute”, susține supraveghetorul pieței. „Această concluzie este susținută și de acțiunile sale și de deciziile contradictorii adoptate de acesta prin semnarea situațiilor financiare aprobate în AGA a SIF Oltenia SA desfășurată în data de 28.04.2020 în sediul societății și, ulterior respingerea situațiilor financiare în cadrul AGA prezidată de acesta, desfășurată la aceeași dată în afara societății”, mai scrie în nota emisă ieri de Autoritate și publicată de emitent după închiderea ședinței de tranzacționare.

Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important CITEȘTE ȘI Pe bursa românească vin străinii. Aduc bani din Kuweit. BlackRock este unul din numele mari care vor fi prezente. Banca Transilvania - câștigătorul cel mai important

Este interesant este că ASF menționează prezidarea respectivei AGA ca element descalificant pentru Bușu, dar în primăvară aceeași instituție constata că „ambele seturi de hotărâri au îndeplinit condițiile de cvorum și majoritate de vot necesare adoptării de rezoluții, dar prezintă hotărâri contradictorii cu privire la punctele de pe ordinea de zi” și lăsa la latitudinea instanței să decidă care dintre cele 2 AGA este cea legală.

„Din punctul meu de vedere, AGA pe care am ținut-o noi este cea legală și corectă”, declara atunci pentru Profit.ro Drăgoi, la un moment dat și ministru al Finanțelor Publice.

Cu inculparea pre avizare călcând

„AGA de pe caldarâm” nu este singura tinichea de picioarele lui Bușu care a sunat urât în urechile ASF. Autoritatea a constatat că cel care a preluat de la Ciurezu poziția de președinte executiv cu titlu interimar nu s-ar încadra la îndeplinirea criteriului „Reputație, Onestitate și Integritate” după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a pus în mișcare acțiunea de urmărire penală a lui Bușu pentru prezumtiva infracțiune de fals în declarații și acesta a dobândit calitatea de inculpat. O pornire a acțiunii în răspundere împotriva sa într-o AGA din august în 2019 de la Argus Constanța, societate din portofoliul SIF Oltenia, întregește tabloul pentru care ASF a respins cererea de autorizare, decizie atacabilă în termen de 30 de zile la Curtea de Apel București.

Adrian Andrici admis în board, dar trimis la „culturalizare” într-ale normativelor bursei

Dacă tocmai șeful interimar al SIF-ului cu sediul la Craiova a fost considerat nevalid de supraveghetori, în rest ceilalți 4 membri aleși de acționari au fost avizați într-un board încă incomplet. Este vorba despre Sorin Iulian Cioacă, Mihai Trifu, Codrin Matei și Adrian Andrici, ultmul din zona Swiss Capital, având și o dispoziție pentru parcurgerea unui plan de integrare și formare profesională personalizat în termen de 6 luni, în care acesta să deprindă cadrul de reglementare aferent domeniului de activitate al entității reglementate, managementul riscurilor și legislația aplicabilă administratorilor fondurilor de investiții alternative.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
cristian busu
bogdan dragoi