Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Reaprinderea războiului comercial dintre SUA și China se resimte și la București

Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Reaprinderea războiului comercial dintre SUA și China se resimte și la București
scris 2 aug 2019

Atingerea maximelor post-criză nu a fost confirmată de o secvență de sesiuni pozitive. Îndoiala și-a făcut locul, iar indicii s-au înscris pe o traiectorie corectivă, reacționând la valul de vânzări de pe bursele mari.

Președintele american Donald Trump a pus burselor un bolovan de gând anunțând intransigență în relația comercială cu China, iar politica tarifară a SUA este percepută de investitori ca o sursă pentru o frânare a economiei globale. Acesta este contextul șocului de pe Wall Street, unde indicele Dow Jones Average Industrial a pierdut 800 de puncte în numai 2 ședințe pe fondul temerilor privind escaladarea unui război economic.

Urmărește-ne și pe Google News

Este vântul din față care a bătut și pentru bursa românească. Aceasta nu a putut confirma depășirea maximelor post-criză printr-o înșiruire de sesiuni bune. Tendința a fost corectivă în ultimele 2 zile de tranzacționare ale săptămânii, iar lichiditatea a tins, de asemenea, să se retragă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 37,08 milioane lei (7,83 milioane euro), însă a fost concentrat în proporție de aproape jumătate pe un emitent, Fondul Proprietatea (FP), ale căror titluri s-au corectat cu 0,91%, până la prețul de 1,0850 lei/acțiune.

Vești proaste pentru Guvern și OMV Petrom pe tema Neptun Deep. Analiștii consideră că Exxon trebuie să accelereze vânzarea de active pentru a-și recompensa acționarii CITEȘTE ȘI Vești proaste pentru Guvern și OMV Petrom pe tema Neptun Deep. Analiștii consideră că Exxon trebuie să accelereze vânzarea de active pentru a-și recompensa acționarii

La același capitol al fondurilor închise de investișții al căror indice BET-FI s-a depreciat cu 0,58%, până la nivelul de 39.856,04 puncte, s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 2,09 milioane lei, pe titlurile SIF Moldova (SIF2).

Piața în ansamblu a avut un declin moderat, mai atenuat față de amplitudinea corecției de joi. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat suferit un recul de 0,57%, iar indicele reprezentativ BET s-a retras cu 0,56%, până la nivelul de 9.068,90 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul ascendent rămâne în picioare, până la proba contrarie mișcările din ultimele 2 ședințe fiind simple corecții până în zona mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Reaprinderea războiului comercial dintre SUA și China se resimte și la București

Acțiunea-fanion a bursei românești, a reacționat la tendința de vânzare din piețele mari. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,25%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,89 milioane lei.

Nu este nici pe departe ceva apropiat de amplitudinea picajelor din Europa: -3,26% indicele Euro Stoxx 50, -2,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -3,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,11% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,64% pentru indicele PX de la Praga.

În piața petrolului cotația țițeiului a schițat o tendință de revenire după căderea abruptă de joi, dar mișcarea a fost amendată în ultima parte a sesiunii londoneze. La București, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au coborât cu 0,50%, până la prețul de 0,4010 lei/acțiune, după un declin de 3,36% în ziua precedentă. La același capitiol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,16%, pe contrasens față de restul pieței, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,76%, până la prețul de 32,95 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj din piața reglementată, de 1,19 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif moldova
donald trump