Bursa încheie o săptămână în care a câștigat 7,5%. Este rezultatul așteptărilor din piață că se va ajunge la o soluție astfel încât taxa pe activele bancare să nu fie percepută

Bursa încheie o săptămână în care a câștigat 7,5%. Este rezultatul așteptărilor din piață că se va ajunge la o soluție astfel încât taxa pe activele bancare să nu fie percepută
scris 8 feb 2019

Susținută de ricoșeul consistent al acțiunilor bancare, bursa românească a avut o săptămână cu aprecieri consistente în care tendința pozitivă s-a menținut chiar și pe final, când piețele externe au fost în suferință.

5 zile de tranzacționare și toate „pe verde”. Așa arată cât de puternică este revenirea de la Bursa de Valori București, raliul din minime fiind alimentat de informațiile venite în piață conform cărora taxa pe activele bancare introdusă la finele anului trecut ar urma să nu fie percepută.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta a permis acțiunilor instituțiilor de credit să împingă tragă întreaga piață în sus. Încă din prima zi de tranzacționare a săptămânii impulsul a fost unul semnificativ. Acțiunile bancare au avut atunci un salt de aproximativ 11%, pe fondul întâlnirii dintre ministrul Finanțelor Publice și guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu și a declarațiilor pentru Bloomberg a consilierului guvernamental Darius Vâlcov care anticipau o înțelegere dintrre guvernanți și BNR privind modul de calcul al indicelui de dobândă ROBOR.

Tendința s-a menținut până astăzi, când indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,31%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,30%, până la nivelul de 7.556,53 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele are în față o confluență de rezistențe unde s-ar putea regrupa investitorii în baza a 3 argumente: 1) maximul relativ precedent unde s-a oprit raliul din ianuarie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a picajului din decembrie, 3) media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Bursa încheie o săptămână în care a câștigat 7,5%. Este rezultatul așteptărilor din piață că se va ajunge la o soluție astfel încât taxa pe activele bancare să nu fie percepută

Avansul indicelui BET în această săptămână este de 7,48%, față de ultimul reper de 7.030,47 de puncte al sesiunii precedente. Tot mai mulți investitori iau în calcul că taxa pe activele bancare nu va fi percepute și sunt șanse mari ca asumările din bugetul pe anul 2019 potrivit cărora Fiscul nu va colecta niciun leu din această taxă să fie corecte. „Ne-am revenit un pic. Sentimentul e deja mai bun”, declara pentru Profit.ro la jumătatea săptămânii Bogdan Ceuca, investitor cu peste 15 ani de experiență la BVB.

Remarcabil, parcursul pozitiv de la BVB și-a menținut suflul chiar și în ultimele 2 zile când pe piețele financiare internaționale s-a manifestat un val de aversiune la risc în creștere. Și astăzi, indicii europeni și regionali au închis sub valorile de referință ale sesiunii precedente: -0,48% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,32% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,48% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,05% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,73% pentru indicele WIG de la Varșovia, -1,17% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,33% pentru indicele PX de la Praga.

Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancară CITEȘTE ȘI Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancară

La BVB, investitorii nu s-au grăbit să plece în week-end. Rulajul de 46,75 milioane lei (9,85 milioane euro) a fost cu puțin peste media ultimilor ani. Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 17,16 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au avut o apreciere de 1,59%, până la prețul de 1,9200 lei/acțiune. O rezistență importantă pe acest simbol este cotația de 2,0000 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,51%, până la prețul de 11,82 lei/acțiune, însă lichiditatea s-a redus drastic, transferurile de azi pe acest emitent fiind de numai aproximativ 738.000 de lei. Instituția de credit pe locul 3 după active în România, a încheiat 2018 cu un profit record, de 1,57 miliarde lei, în creștere cu 10,6% față de exercițiul finanicar precedent, în condițiile creșterii veniturilor și a scăderii costurilor cu riscul. Banca a propus un dividend de 1,64 lei/acțiune.

Pe a 2-a activitate de tranzacționare a zilei, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 0,73%, până la prețul de 0,3385 lei/acțiune, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG care s-a depreciat cu 0,23%. Este o mișcare de sens contrar impulsului ascendent antrenat de rezultatele financiare preliminare pe anul trecut și de propunerea pentru un dividend de 0,0270 lei/acțiune, cu un randament de aproximativ 8% la momentul anunțului. Tendința pozitivă pe acest emitent a fost stimulată și de tranzacționarea la Londra a țițeiului de tip Brent în zona de 61-63 dolari/baril, valori confortabil peste cele de la cumpăna dintre ani.

Tot pe segmentul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au câștigat 0,99%, până la prețul de 20,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,60 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,16%, până la prețul de 30,45 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,55 milioane lei.

Deși în pierdere de viteză față de restul pieței, acțiunile fondurilor închise de investiții au avut, de asemenea, o zi pozitivă, cu o închidere cu 0,42% peste referință a indicelui financiar BET-FI, la nivelul de 34.615,91 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a adăugat 0,85% la capitalizarea sa bursieră, titlurile sale regăsindu-se pe nivelul de 0,8300 lei/acțiune la finalul unei sesiuni cu schimburi de 3,32 milioane lei. Către finalul orarului de tranzacționare, pe același segment SIF Oltenia (SIF5) a anunțat că a închis oferta publică pentru răscumpărarea a 19,62 milioane din acțiunile proprii cu un nivel de suprasubscriere de peste 13 ori.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica