Bursa începe săptămâna în nemișcare. Nici dividendele speciale nu mai clintesc piața

Bursa începe săptămâna în nemișcare. Nici dividendele speciale nu mai clintesc piața

Sursa foto: dgstudio / dreamstime.com

scris 16 oct 2017

Indicii principali de la BVB au avut oscilații modeste, piața fiind blocată în așteptarea rezultatelor la 9 luni. Nici primele raportări dinspre fondurile închise și nici votarea dividendelor suplimentare de la Transelectrica nu au imprimat o dinamică pieței.

Debut ezitant de săptămână la Bursa de Valori București, în continuarea unei etape de consolidare care caracterizează piața de la începutul lunii octombrie. Primele cele mai tranzacționate 9 acțiuni au avut fluctuații mai mici de 1 procent față de referință. Este o evoluție în ton cu cea a piețelor europene, care au avut, de asemenea, deviații mici față de închiderile de vineri: +0,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,25% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,58% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,03% pentru indicele PX de la Praga.

Urmărește-ne și pe Google News

La BVB, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,05%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul minor, de 0,03%, până la nivelul de 8.032,38 puncte. Cotația este prinsă între mediile mobile exponențiale de viteză, în proporție Fibonacci, de 55 de zile (EMA55) și 21 de zile (EMA21), aceasta fiind cea de-a 7-a sesiune consecutivă cu închidere în cele 2 repere tehnice, așa cum se vede pe graficul atașat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bursa începe săptămâna în nemișcare. Nici dividendele speciale nu mai clintesc piața

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,85 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat pe nivelul de preț de 0,8450 lei/acțiune. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat la BVB un număr de 6,68 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 5,66 milioane lei. De asemenea, pe piața specializată de la Londra unde Fondul este listat, au fost cumpărate un număr de 40.000 de certificate de depozit (GDR), echivalentul a 2,00 milioane acțiuni, suma achitată ridicându-se la 441.000 dolari. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia FP este cel mai important simbol, a alunecat cu 0,06% sub referință, respectiv la nivelul de 36.650,71 puncte.

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 31,66 milioane lei (6,90 milioane euro), pe locul 2 în topul lichidității, cu transferuri în valoare de 5,26 milioane lei, s-au aflat titlurile Electrica (EL), care s-au depreciat cu 0,46%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune.

Indicele energetic BET-NG a subperformat ușor pieței, cu un declin de 0,25%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 0,17% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,2890 lei/acțiune, în contextul unor schimburi de 3,27 milioane lei.

Dividende suplimentare de aproape 171 milioane lei la Transelectrica

Piața nu a mai fost electrizată de perspectiva dividendelor speciale. În Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica (TEL) a fost votată distribuirea din rezervele companiei a unor dividende suplimentare în sumă totală de 170,79 milioane lei. Deși valoarea dividendului brut este de 2,33 lei/acțiune, cotația s-a apreciat cu numai 0,69%, până la prețul de 29,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,42 milioane lei, semn că informația era în bună măsură inclusă înglobată de piață. La acest nivel de închidere, randamentul net al dividendului special este de 6,83%.

Cotația a închis peste reperul de 29,00 lei/acțiune indicat de către Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, ca prag de rezistență importantă într-un impuls ascendent existent pe această acțiune în piață. „Cineva încearcă să ducă acțiunea în sus și nu reușește”, declara acesta pentru Profit.ro la jumătatea săptămânii trecute.

Bursa începe săptămâna în nemișcare. Nici dividendele speciale nu mai clintesc piața

Interesul a fost extins pentru acțiunile energetice. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,16%, până la prețul de 31,65 lei/acțiune pe tranzacții de 2,49 milioane lei, iar cele ale Conpet Ploiești (COTE) au coborât cu 0,47%, până la prețul de 106,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,13 milioane lei. Cu transferuri peste media obișnuită a respectivului emitent, de aproximativ 483.000 de lei, titlurile Oil Terminal (OIL) au crescut cu 7,14%, până la prețul de 0,1650 lei/acțiune.

O îndatorare la care investitorii nu mai reacționează

Evenimentul corporativ al unei companii listată la BVB a fost anunțat astăzi de dimineață de Digi Communications (DIGI), respectiv contractarea unui împrumut de nu mai puțin de 200,00 milioane euro de către operatorul telecom RCS&RDS în parte pentru achiziția companiei din Ungaria Invitel Tavkozlesi. Este vorba despre un credit-punte accesat de la Citi și ING Bank care se adaugă unor datorii care la finele primului semestru se situau la 1,20 miliarde euro.

Percepția generală în piață este că Digi a venit la cota bursei ca o societate deja puternic îndatorată, dar astăzi piața nu a văzut în termeni foarte negativi creșterea muntelui de datorii. Cotația a urcat cu 0,80%, până la nivelul de 37,60 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,17 milioane lei. Este un ricoșeu dintr-un minim de la listare consemnat în sesiunea precedentă, de 37,30 lei/acțiune, care era cu 6,75% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la BVB în luna mai a acestui an.

Tranzacții de aproximativ 1 milion de euro pe segmentul bancar de la bursă

Deși nu au mai avut prim-planul, titlurile bancare nu au cumulat neapărat volume mici.  Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au appreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe transferuri de 2,77 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD) au suferit un declin de 0,16%, până la prețul de 12,72 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,84 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
dragos mesaros
bvb
bursa
fondul proprietatea
digi
electrica
romgaz