Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a trimis Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) un act în care reclamă „abateri grave și repetate” ale producătorului de ape minerale Perla Covasnei, controlată de omul de afaceri Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, astăzi în faliment, susținând că firma ar remite raportări întârziate și contradictorii către Bursa București, unde este listată, ce pot induce în eroare investitorii.
Caz ciudat la Perla Covasnei (PELA), din domeniul apelor minerale, unde veniturile din producție au intrat la apă subit, iar notificările către investitori asupra stadiului implementării bugetului de venituri și cheltuieli sau litigii majore în care este implicată societatea ajung târziu. Un grup de investitori sesizează Autoritatea de Supraveghere Financiară solicitând sancțiuni pentru ceea ce califică drept „fapte intolerabile pe piața de capital”.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Adresa către reglementatorul pieței vizează raportarea cu o întârziere de aproape 3 luni de la înregistrarea cazului și la aproape o lună de la primul termen de către emitent a unui litigiu prin care Administrația Fondului pentru Mediu a solicitat intrarea în insolvență a companiei Perla Covasnei. Apelul creditoarei a fost respins, dar în documentul transmis ASF se susține că, „la data pronunțării, investitorii se puteau trezi cu o soluție de intrare în faliment deși nu li se adusese la cunoștință existența dosarului".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este singura cerere de insolvență, iar acționarii atrag atenția că informările către piață pot induce în eroare investitorii. Petiționarii reclamă către ASF ceea ce numesc „abaterile grave și repetate de la legislația pieței de capital” ale emitentului, prin administratorii Violeta Moraru, Valerii Moraru și Iulian Negru. Ei spun că Autoritatea ar trebui să intervină repede, făcând referire la clubul de fotbal Rapid București, intrat în faliment sub administrarea lui Valerii Moraru.
Perla Covasnei mai are pe rol o altă cerere de insolvență, depusă de creditorul BRD Groupe Societe Generale, înregistrată pe 16 iunie la Tribunalul Ilfov. Emitentul a notificat piața, pe 30 iunie, că suma datorată urma să fie achitată până la primul termen de judecată, programat pentru 14 septembrie.
La respectivul termen, însă, a fost obținută o amânare pentru 12 octombrie, astfel încât Perla Covasnei să ia la cunoștință cererea de deschidere a procedurii depuse de un alt creditor, Roua Development. Reclamanții transmit ASF că respectiva societate îi are ca administratori pe soții Moraru. „Se ridică astfel întrebarea cum de administratorii unei societăți listate nu comunică faptul că ei înșiși consideră emitentul insolvent, din moment ce au cerut asta în instanță”, scrie în documentul Asociației Investitorilor.
Nu este, totuși, exclus, ca decizia de includere a Roua Development în litigiul privind insolvența firmei să fie o utilizare a remediilor procedurale de către acționarii majoritari pentru a întârzia procesul care să conducă la executarea firmei.
Reclamanții mai apreciază că practica administratorilor de a nu comunica stadiul procesului ar apărea ca un element de o gravitate extremă, "de natură a manipula și distorsiona tranzacționarea emitentului".
Contactată de Profit.ro, Violeta Moraru, președintele Consiliului de Administrație de la Perla Covasnei, a declarat că raportările pe bursă au fost realizate de îndată ce ASF a făcut solicitări în acest sens. Aceasta sugerează că supraveghetorul pieței a mai fost notificat de acționari cu privire la întârzirea de către emitent a unor informări către piață.
Fără linie de producție
O altă nemulțumire a investitorilor de portofoliu o reprezintă faptul că Perla Covasnei și-a mutat activitatea de producție pe firma acționarului majoritar, ceea ce ar fi contrar prevederilor dispuse prin bugetul de venituri și cheltuieli votat de acționari în AGA de bilanț. Astfel, conform acestuia, compania ar fi trebuit să înregistreze în 2017 o cifră de afaceri de 9 milioane lei și un profit net de aproximativ 650.000 de lei. Anterior, la 15 martie, investitorii au fost informați, printr-un raport curent publicat pe portalul Bursei de Valori București, că ambele linii de producție deținute au fost închiriate către Roua Development.
Tabloul arată cu totul diferit acum față de ce știau acționarii minoritari în primăvară. În raportarea la semestrul I, publicată pe 22 septembrie, emitentul informează că linia de producție au fost vândute către acționarii majoritari, familia Moraru și Roua Development, iar societatea nu mai are producție vândută. Singurele venituri sunt din chirii, în valoare de aproape 249.000 de lei. Reclamanții menționează și prezumtive inadvertențe în bilanț în ceea ce privește activele între diversele perioade de raportare.
Bugetul de venituri și cheltuieli avea în vedere obținerea unor finanțări care ulterior nu s-a materializat, explică Violeta Moraru. Fără sumele de bani pe care se conta înainte de AGA de bilanț, Perla Covasnei nu a fost în măsură să susțină activitatea care să genereze veniturile bugetate pe care acționarii le-au aprobat în primăvară.
Amenzi și penalități mai mari decât veniturile
Societatea are o pierdere semestrială de 2,2 milioane lei, iar până la 30 iunie plătise amenzi și penalități în valoare de 307.000 de lei, mai mari decât toate vânzările și chiriile. „Vă atragem atenția că un comportament similar a dus la insolvența anunțată post-factum de la Romcab, unde investitorii au suferit prejudicii grave”, se mai spune în scrisoarea Asociației Investitorilor trimisă către ASF. „Societatea este practic devalizată treptat (își vinde active, le transferă pe altele, nu mai are producție, înregistrează pierderi într-un semestru echivalând cu jumatate din capitalurile proprii) și toate în folosul familiei care deține controlul absolut”, este o altă susținere.
Perla Covasnei este listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București și, la ultimul preț de închidere, are o capitalizare mai mică de 1 milion de lei. Asociația Investitorilor avertizează asupra supravegherii deficitare. „Rolul legal al ASF este de a supraveghea emitenții și nu de a tolera repetat manopere dolosive menite de a drena capitaluri în folosul acționarilor care decid totul din postura de majoritari”, conchide documentul citat.