Bursa de la București a ieșit din dezmorțire. S-au reactivat instituționalii

Bursa de la București a ieșit din dezmorțire. S-au reactivat instituționalii
scris 3 nov 2015

Astăzi la Bursa de Valori București am consemnat tranzacții de 50,5 milioane lei pe segmentul acțiunilor. Rulajele peste medie sunt puse de Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pe seama ordinelor introduse de investitorii instituționali.

Volume în creștere la Bursa de Valori București au antrenat o apreciere de până la 1,5% ale indicilor, cu un avans robust pentru unele titluri. Acțiunile bancare și-au păstrat elanul pe termen scurt, Fondul Proprietatea a revenit în atenția investitorilor, însă activitatea de tranzacționare s-a intensificat și pe emitenți precum Electrica (EL) sau trei dintre SIF-uri. "A fost o ședință caracterizată printr-o lichiditate care a depășit media ultimei perioade. Au fost rulaje de 11 milioane de euro", a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction. "De la finalul săptămânii trecute asistăm la o dezmorțire a pieței; poate fi vorba de o reactivare a investitorilor instituționali", a continuat el.

Pe locul întâi în topul lichidității, cu transferuri însumând 10,19 milioane lei, s-au situat acțiunile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 1,71%, până la prețul de 0,835 lei/acțiune. Emitentul a anunțat luni că acționarul majoritar grupul Elliott, prin firma Manchester Securities Corp., a cumpărat 2,04 milioane acțiuni ale Fondului la un preț mediu de 0,8273 lei/acțiune, ceea ce dă pachetului o valoare de 1,69 milioane lei. Fondul a fost astăzi vizibil la cota BVB, iar la un moment dat acțiunea avea un avans de peste 2%, spune Tihon care pune acest interes sporit pe seama așteptării din partea pieței că va urma o ofertă publică de răscumpărare după modelul celor derulate de emitent în ultimii doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalele acțiuni bancare au ajuns la creșteri de 10% în ultimele două săptămâni

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Titlurile bancare au păstrat suflu din sesiunile precedente pentru a se regăsi pe locurile doi și patru în topul tranzacțiilor. Acțiunea Băncii Transilvania (TLV) a avut rulaje numai marginal sub cele ale Fondului Proprietatea, respectiv 10,09 milioane lei, interesul la cumpărare susținând un avans de 3,69% al acestor titluri până la un nou maxim local de 2,67 lei/acțiune. Pe segmentul deal s-a mai realizat și o tranzacție specială cu 300.000 de acțiuni la prețul de 2,645 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea acestuia la 0,79 milioane lei.

Deși nu a mai repetat istoria din ședința furibundă de ieri în care s-au schimbat titluri în valoare de 17,95 milioane lei, acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au avut volume bune și astăzi, schimburile însumând 3,56 milioane lei. Cotația a urcat cu 1,36%, până la nivelul de 11,96 lei/acțiune. Tihon observă că intraday a atins și reperul de 12 lei/acțiune, în timp ce acțiunea Băncii Transilvania a crescut și până la 2,68 lei/acțiune. "Cele două simboluri au aprecieri de 10% în ultimele două săptămâni", a punctat brokerul de la Prime Transaction, adăugând că investitorii au așteptări optimiste în preajma publicării rezultatelor financiare trimestriale.

Investitorii și-au amintit că SIF-urile au bănci în portofolii

El mai afirmă că, prin contagiune, titlurile SIF Moldova (SIF2) și SIF Banat-Crișana (SIF1), care dețin în portofoliu acțiuni bancare, urmează să beneficeze de majorarea capitalizării băncilor listate la BVB. Așa s-ar putea explica volumele sporite și pe acești emitenți. Dacă în sesiunile bursiere precedente, titlurile SIF nu reușeau să treacă de reperul milionului de lei în ceea ce privește tranzacțiile, astăzi pe acțiunea SIF Moldova transferurile au fost de 2,89 milioane lei, susținând un avans al cotației de 2,36%, până la nivelul de 0,825 lei/acțiune. La același preț s-a efectuat și un transfer deal cu 2,5 milioane acțiuni, valoarea acestuia fiind de 2,06 milioane lei.

Titlurile SIF Banat-Crișana au urcat cu 0,62%, până la nivelul de 1,62 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,58 milioane lei, în timp ce acțiunea SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 2,14%, până la prețul de 0,287 lei/acțiune pe rulaje de 1,37 milioane lei. Tihon spune că mai degrabă această creștere este speculativă întrucât societatea nu are un portofoliu la fel de valoros ca cel al SIF Moldova și SIF Banat-Crișana.

Unde s-a mai energizat bursa

Apropierea rezultatelor financiare la Electrica (EL) a stimulat și activitatea de tranzacționare - a treia astăzi la BVB - pe acest emitent. Acțiunea companiei s-a apreciat cu 2,2%, până la prețul de 12,06 lei/acțiune, pe transferuri de 6,1 milioane lei. Tihon remarcă și creșterea de 4,39% a acțiunii Transelectrica  (TEL) pe schimburi depășind cu puțin un milion de lei. "E mult și nu se întâmplă frecvent", a declarat brokerul care pune pe seama reactivării instituționalilor acest impuls.

Avansul consistent al transportatorului de curent electric vine în contrast cu avansul cel mai slab dintre indicii de la BVB a indicelui energetic BET-NG (+0,57%). În ton cu indicele au mers acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) al căror avans ușor, de 0,17%, către prețul de 29,3 lei/acțiune, încă le ține în zona minimelor de la listarea acestei companii în noiembrie 2013 și până în prezent. Agentul de bursă de la Prime Transaction observă o presiune la vânzare din partea investitorilor care au cumpărat în oferta publică derulată de Fondul Proprietatea acțiuni la un preț de 28,5 lei/acțiune, iar acum se grăbesc să marcheze câștigul. "Este un profit mic, dar pe termen foarte scurt", spune Tihon. Acțiunea Romgaz a fost și vedeta pieței deal, o tranzacție specială cu 150.000 de titluri realizându-se la prețul de 29,2 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea schimbului la 4,38 milioane lei.

Uitate erau și s-au (re)găsit

În ziua în care a anunțat că a trecut pe profit, Turbomecanica (TBM) a câștigat aproape de 15% la nivelul capitalizării bursiere, aprecierea acțiunii, pe rulaje de 0,14 milioane lei, fiind în limita permisă de sistemul operatorului de piață. Tot o creștere consistentă au afișat și acțiunile Teraplast Bistrița (TRP). După saltul de 8,31% din sesiunea precedentă, titlurile societății au mai crescut cu 10,62% și astăzi, pe transferuri totalizând 0,26 milioane lei. Perspectiva majorării capitalului prin încorporarea rezervelor de 8,87 milioane lei din profitul aferent anului 2014 sunt cele care antrenat reacția investitorilor, explică Tihon.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
teraplast
romgaz
fondul proprietatea
prime transaction
simion tihon
electrica
banca transilvania
brd