Acțiunile Fondul Proprietatea aduc lichiditatea pe bursa românească și ajută indicii să cucerească noi maxime post-criză

Acțiunile Fondul Proprietatea aduc lichiditatea pe bursa românească și ajută indicii să cucerească noi maxime post-criză

Sursa foto: Sergey Khakimullin / dreamstime.com

scris 15 ian 2020

Piața de acțiuni de la București a câștigat în medie aproape jumătate de procent și prelungește secvența pozitivă la 3 sesiuni de creștere peste nivelul de 10.000 de puncte pentru indicele BET. Segmentul fondurilor închise de investiții a catalizat cea mai mare parte a activității de tranzacționare, cu susțineri dinspre datele financiare pentru anul trecut și dinspre ofertele de răscumpărare derulate de emitenți de la această categorie.

Bursa americană este la noi maxime istorice, cu indicele Dow Jones Average Industrial consumând tranzacții importante peste reperul de 29.000 de puncte. Este climatul favorabil care a contaminat și piața românească de capital, la una dintre cele mai bune sesiuni din acest an. Nu numai că piața escaladează din noi în noi maxime post-criză, iar cei mai relevanți 2 emitenți ai ultimei decade se regăsesc la valori record, dar și volumele au schițat o revenire.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 45,51 milioane lei (9,52 milioane euro), în linie cu media ultimilor ani, care i-a adus bursei locale promovarea la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell. Este în mare parte rezultatul activității de tranzacționare de 23,12 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,21%, până la prețul de 1,2550 lei/acțiune, un vârf în piața secundară, pe fondul datelor la 12 luni care indică obținerea unui rezultat al exercițului de 3,13 miliarde lei și în așteptarea une oferte publice de răscumpărare care vizează achizița a până la 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din cele 800 milioane de titluri vizate de program de buy-back pe anul în curs.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV Petrom și-a dublat vânzările de gaze în T4 2019, atingând un record istoric. Cel de-al doilea producător intern s-a transformat în trader CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a dublat vânzările de gaze în T4 2019, atingând un record istoric. Cel de-al doilea producător intern s-a transformat în trader

Este impulsul care a făcut ca indicele financiar BET-FI să supraperformeze pieței, cu un avans de 0,77%, până la nivelul de 49.523,35 de puncte, însă povestea pe acest segment al fondurilor închise de investiții nu s-a consumat pe un singur emitent. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 1,26%, până la prețul de 0,4010 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,86 miloane lei, iar pe transferuri de 1,23 milioane lei titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 0,37%, până la prețul de 2,7100 lei/acțiune, care este numai cu 1,45% sub prețul de 2,7500 lei/acțiune al ofertei de răscumpărare derulată de emitent în a 2-a parte a acestei luni.

Sunt aprecieri simptomatice pentru o piață în ansamblul ei „pe verde”. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,48%, iar indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 10.082,00, cu 0,46% peste referință. Sub aspect tehnic este o secvență robustă de ședințe pozitive după testarea în primele ședințe de tranzacționare ale anului a zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), care a funcționat ca suport dinamic pe parcursul întregii mișcări, așa cum se vede și pe graficul atașat.

Acțiunile Fondul Proprietatea aduc lichiditatea pe bursa românească și ajută indicii să cucerească noi maxime post-criză

Argument pentru soliditatea trendului ascendent, impulsul pieței este susținut chiar de cele mai lichide acțiuni ale sale. Astăzi, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), au avansat cu 0,13%, până la prețul de 15,86 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,25 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,76%, până în zona maximului în 23 de ani de prezență în ringul bursier. La ultima cotație, de 2,6350 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 13,74 miliarde lei (2,87 mliarde euro).

Activitatea a fost mai puțin intensă pe segmentul energetic. Mai mult decât atât, scăderea de 1,49%, până la prețul de 330,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,12 milioane lei a titlurilor Transgaz Mediaș (TGN), a tras în jos și indicele sectorial BET-NG, care a alunecat cu 0,09% sub referință. Prin contrast, titlurile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 0,67%, până la prețul de 37,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,67 milioane lei. Tot în urcare, cu 0,43%, au închis și titlurile Alro Slatina (ALR), respectiv la prețul de 2,3200 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 552.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
transgaz
fondul proprietatea
romgaz
alro