CONFIRMARE Petrom cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare

CONFIRMARE Petrom cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare

Ion Popa, fost director general al Petrom, și Bernard Jacques Duroc-Danner, fost CEO al Weatherford

scris 8 ian 2020

OMV Petrom a semnat un contract de transfer a 40 de zăcăminte onshore de țiței și gaze către firma Dacian Petroleum SRL, în care este implicat Ion Popa, fostul director general al companiei până la privatizare, în perioada 1992-2003, confirmând astfel informațiile transmise de Profit.ro în urmă cu un an.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

"Transferul este parte a programului de optimizare a portofoliului diviziei Upstream a OMV Petrom, care are ca scop eficientizarea operațiunilor și concentrarea pe cele mai profitabile zăcăminte cheie. Cele 40 de zăcăminte ce vor fi transferate sunt situate în sudul României și au o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.700 bep/zi, reprezentând circa 1% din producția OMV Petrom", a transmis compania.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, Dacian Petroleum SRL a încheiat contractul de transfer al activității având ca scop extinderea duratei de viață a celor 40 de zăcăminte, considerate marginale pentru OMV Petrom. În baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele și infrastructura de țiței și gaze aferentă, împreună cu aproximativ 190 de salariați.

BNR explică decizia de menținere a dobânzii cheie CITEȘTE ȘI BNR explică decizia de menținere a dobânzii cheie

"Procesul de selecție a companiei care va prelua licențele s-a desfășurat în conformitate cu cele mai bune practici internaționale. Procesul s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de luni, cu participarea unor companii din România și din străinătate", spune sursa citată.

OMV Petrom precizează că este vorba despre al treilea transfer din programul de optimizare a portofoliului Upstream al OMV Petrom, anterior mai fiind transferate alte 28 de zăcăminte: 19 în august 2017 și alte 9 în martie 2019, toate către Mazarine Energy Romania SRL. 

Profit.ro a scris în urmă cu un an că Ion Popa (67 de ani), fost director general al Petrom până la privatizare, în perioada 1992-2003, iar ulterior consilier de stat la cabinetul premierului Adrian Năstase, s-a asociat cu trei foști executivi de top ai gigantului american al serviciilor petroliere Weatherford, cei patru înființând la București, în noiembrie 2018, cu cote de participare egale, compania Dacian Petroleum SRL, având ca obiect de activitate extracția petrolului brut.

Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism CITEȘTE ȘI Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism

"Foștii executivi Weatherford vor veni cu banii, iar Ion Popa, cu expertiza locală. Dacian Petroleum intenționează să facă producție de țiței și gaze, atât prin preluarea unor perimetre concesionate în prezent de alte companii, inclusiv de la OMV Petrom, cât și prin participarea la runde de licitații de perimetre noi, atunci când acestea vor fi organizate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM)", declarau atunci, pentru Profit.ro, surse din industrie. Partenerii fostului director general al Petrom din perioada în care compania controlată în prezent de grupul austriac de stat OMV a fost regie autonomă (1992-1997) și societate națională (1997-2003) sunt Bernard Jacques Duroc-Danner, Andrew Paul Becnel și Thomas Bruni.

La puțin timp de la înființarea Dacian Petroleum SRL, în companie a intrat, printr-o majorare de capital, un al cincilea asociat, respectiv firma românească Rotary Petroleum CO., deținută și administrată de Leonardo Crăciun, fost asociat și manager general al Lotus Petrol, cu activități de extracție de țiței și gaze în zona Vâlcea. Rotary este în prezent asociat majoritar al Dacian Petroleum, cu 51,2% din capitalul social, însă la intrarea sa în companie, actul constitutiv al acesteia a fost modificat, introducându-se o opțiune de cumpărare pentru primii 4 asociați și una de vânzare pentru Rotary, în baza cărora Popa, Duroc-Danner, Becnel și Bruni pot oricând solicita Rotary să-și vândă părțile sociale, către ei sau către afiliați ai lor.

După ce a părăsit Petrom, în 2003, Ion Popa a fost consilier de stat la cabinetul premierului Adrian Năstase, până în 2005, după care a plecat în Republica Moldova, unde a lucrat ca vicepreședinte executiv pentru Ascom SA, compania petrolieră a omului de afaceri Anatol Stati, la un moment dat cel mai bogat om de peste Prut. Ulterior, Popa a preluat funcția de președinte al producătorului de hidrocarburi Stratum Energy. Fostul șef al Petrom a fost și membru în Consiliul de Administrație al Prospecțiuni SA, prestatorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră controlat de Ovidiu Tender.

Ion Popa are experiență și în zona producției offshore de hidrocarburi. Astfel, la începutul carierei sale (1985-1990), el a lucrat la Petromar, ca șef al platformei petroliere maritime Gloria, prima de acest tip din sectorul românesc al Mării Negre, iar ulterior ca director adjunct de producție al întregii structuri, participând și la punerea în funcțiune a platformei Fortuna și la cea a instalației de degazolinare Midia.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
ion popa petrom
cedare zacaminte omv petrom
optimizare portofoliu upstream omv petrom
petrom weatherford