Fondul de investiții Mid Europa Partners a oprit, la finele anului trecut, demersurile de vânzare a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria și a închis camera de date pusă la dispoziția investitorilor interesați, potrivit informațiilor Profit.ro. Negocierile cu ultimii investitori rămași în cursă – fondul chinez de investiții Sino CEEF și divizia de sănătate Humanitas a grupului italian Techint – nu s-au finalizat în condiții acceptabile pentru Mid Europa, care a renunțat să mai vândă acum, mai având încă un an până la termenul propus pentru exit la Regina Maria.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Mid Europa Partners a preluat, în 2015, 100% din acțiunile Centrului Medical Unirea (CMU), care opera rețeaua privată de sănătate Regina Maria, pentru circa 150 milioane de euro. 80% din acțiuni au fost cumpărate de la un alt fond de investiții, Advent, și 20% de la medicul Wargha Enayati, fondatorul CMU.
Tranzacția a fost finanțată atunci parțial și printr-un credit de 75 milioane de euro, acordat de un consorțiu de bănci condus de Erste Group Bank (agent de facilitate și aranjor), din care au mai făcut parte Raiffeisen Bank SA și UniCredit Bank Austria AG (aranjori), precum și BCR (agent de garanție în tranzacția de de finanțare). 55 milioane de euro din total au fost destinați finanțării parțiale a achiziției pachetului de acțiuni, 5 milioane de euro finanțării capitalului de lucru și scopurilor corporative generale ale fondului de investiții și grupului CMU, iar o facilitate CAPEX de 15 milioane de euro pentru finanțarea achizițiilor și cheltuielilor de capital.
Momentul în care Mid Europa va vinde Regina Maria va fi și cel în care trebuie restituit principalul rămas din creditul Erste, din suma ce va fi încasată la vânzare. Finanțatorii bancari mai au de așteptat deocamdată, încercarea de vânzare de anul trecut fiind abandonată.
CITEȘTE ȘI Zentiva Group anunță fuziunea cu AI Sirona Bidco, vehicul financiar al fondurilor americane de investiții AdventMid Europa Partners are de vândut acum o companie evaluată la peste 300 milioane de dolari, dublu față de prețul la care a cumpărat-o. După patru ani de investiții (inclusiv într-un spital nou construit de la zero la Cluj, investiție de 15 mil. euro) și extindere prin achiziții de clinici, laboratoare și o notabilă preluare a spitalului Ponderas din București (circa 20 mil. euro), Regina Maria reușește venituri de peste 150 milioane de euro pe an și mai mult de 25 milioane de euro profit operațional. Compania a mai împrumutat 15 milioane de euro, în 2017, pentru investiții în două spitale și 15 dispensare și de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), cu garanții acordate prin planul Junker de investiții europene.
Încercarea de vânzare începută în primăvara anului trecut a fost încredințată bănci de investiții Rotshchild, consultant tradițional al Mid Europa Partners, inclusiv în tranzacția de preluare a rețelei de sănătate românești în 2015, și firmei de audit și conultanță EY.
Până în faza de oferte neangajante și-au manifestat interesul mai mulți investitori internaționali, atât din zona fondurilor de investiții, cât și a serviciilor de sănătate.
Ultimii rămași în cursă către finalul anului trecut au fost divizia de sănătate Humanitas a grupului italian Techint și, ulterior, fondul chinez de investiții Sino CEEF.
Pentru italieni, achiziția Regina Maria ar fi fost prima extindere în afara țării de origine a serviciilor de sănătate, o nișă dezvoltată mai recent, prin câteva spitale private și in institut de cercetare, în cadrul conglomeratului industrial Techint. Acesta este prezent în România în siderurgie, prin compania Tenaris, care deține producătorul de țevi Silcotub de la Zalău, dar și o oțelărie în vechea platformă a combinatului Siderca Călărași, o fabrică de prăjini de pompare la Câmpina și un centru de service la Ploiești.
Fondul de investiții chinez Sino CEEF , creat în 2016 cu scopul declarat de a se concentra pe regiunea Europei Centrale și de Est, nu are deocamdată niciun plasament major în țara noastră sau în regiune.
În prezent, Rețeaua Regina Maria are peste 6.000 de angajați și colaboratori în cele 64 de locații proprii din București și din țară, locații prin intermediul cărora oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 3,5 milioane de pacienți.
Cea mai recentă inaugurare anunțată de companie, în noimebrie 2019, a fost pentru Policlinica The Light, cea mai mare policlinică privată de pediatrie din București, care cuprinde și cea de-a patra locație a Rețelei Kinetic Sport & Medicine, investiție de 2 milioane de euro.
Anul trecut, Rețeaua de sănătate Regina Maria a depășit pragul de 30 de achiziții realizate și integrate pe plan local, ultimele anunțate fiind clinica Gastro Center din Craiova, rețeaua de laboratoare Biostandard, cu unități în Bihor și Maramureș, care au dus amprenta națională a locațiilor proprii în peste 20 de județe, și spitalul Premiere din Timișoara. cel mai mare spital multidisciplinar din regiunea de Vest.