Bursa se corectează cu 0,78%, în condițiile în care cele mai lichide acțiuni ale sale, cele ale Băncii Transilvania, au coborât cu 1,53%. Pe titlurile Sphera Franchise, după un salt consistent în ședința precedentă, a fost declanșat mecanismul de volatilitate întrerupt cu doar 200 de acțiuni, echivalentul doar cu puțin peste salariul mediu net.
Elanul bursier generat de intrarea în prima fază a ridicării reciproce a tarifelor între SUA și China, antrenat încă de săptămâna trecută, a intrat momentan într-un impas, iar aceasta s-a văzut și la Bursa de Valori București, unde, după o explozie preț de 2 sesiuni către zona maximelor post-criză, am consemnat o zi de corecție.
Indicii BET Plus și BET s-au depreciat cu 0,78%, ultimul închizând la nivelul de 9.887,91 de puncte. Sub aspect tehnic, este o retragere fără semnificații tehnice, cotația intrând într-o aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este un impuls corectiv dat chiar de cea mai lichidă acțiune a bursei. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un declin de 1,53%, până la prețul de 2,5700 lei/acțiune, pe tranzacții de 12,18 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât 1,15%, până la prețul de 15,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,42 milioane lei.
Nu este ceva neapărat o mișcare precipitată de ordine de vânzare majore. Rulajul pieței de acțiuni era de numai 32,05 milioane lei (6,71 milioane euro), aici incluzându-se și un transfer pe piața deal, cu acțiuni SIF Muntenia (SIF4), în valoare de 2,52 milioane lei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas își aduce obligațiunile la bursă. Titlurile garantate în premieră cu brandulDespre cât de anemică este piața grăiește cel mai mult impasul de lichiditate de pe titlurile Sphera Franchise Group (SFG). După saltul de 7,03% din ședința precedentă care a propulsat titlurile pe nivelul de 19,80 lei/acțiune, investitorii au fost reticenți să reia tranzacționarea în primele ore ale sesiunii de la BVB. Primul pas l-au făcut vânzătorii, însă abia după ora 13:00. Ordinul nesemnificativ, de numai 200 de acțiuni a fost însă suficient să declanșeze mecanismul de întrerupere a volatilității. Acesta nu a antrenat noi cumpărători în cerere astfel încât transferul s-a executat la prețul de 18,70 lei/acțiune, cu 5,55% sub referință. Percepția este, pe de o parte, a slăbiciunii adâncimii pieței chiar în cazul acțiunilor unei companii vizibile, care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut și KFC, dar și că ecartul de 3% admis de sistemul bursei pentru tunelul dinamic este prea strâns pentru a declanșa cu semnificație și utilitate mecanismul de administrare a volatilității. „SFG, volatilitate întreruptă, 200 de acțiuni...”, este mesajul neînsoțit de comentarii sarcastice al unui investitor remis pe adresa Profit.ro.
Tot un titlu listat în anul 2017, ca și Sphera, cel al Digi Communications (DIGI), s-a aflat în atenția investitorilor, strângând a 2-a activitate de tranzacționare a zilei, de 3,74 milioane lei, în condițiile în care cotația a sufert un recul de 0,31%, până la nivelul de 32,00 lei/acțiune, situat cu 20,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE MedLife semnează o nouă tranzacție: cumpără unul dintre cele mai moderne centre oncologice din RomâniaÎn pofida faptului că, în piețele internaționale, cotația țițeiului de tip Brent a atins un maxim al ultimelor 3 luni de peste 66,00 dolari/baril – apropiindu-se de reperele de tranzacționare pe care piața a fost aruncată la începutul toamnei de atacurile cu drone la instalațiile Saudi Aramco din Arabia Saudită, prezumtiv ale unor grupări rebele yemenite – la București sectorul energetic a subperformat pieței, cu un declin de 0,63% al indicelui BET-NG. Dinamica a fost chiar mai accentuată pentru cele mai lichide titluri de astăzi din structura sa. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 1,30%, până la prețul de 37,90 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,23 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 1,68%, până la prețul de 14,06 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,87 milioane lei.
Prin contrast, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,26%, până la nivelul de 46.628,11 puncte, grație în primul rând evoluției favorabile a titlurilor SIF. Nu este ceva care să se fi regăsit pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 1,1900 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,89 milioane lei. Emitentul a anunțat după închiderea sesiunii de tranzacționare că al 10-lea program de răscumpărare a fost finalizat, iar societatea intră în cel de-a 11-a operațiune de buy-back aprobată de acționar pentru un număr de maximum 800,00 milioane de acțiuni proprii, astăzi cu o valoare de 952,00 milioane lei (199,29 milioane euro). Intermediarii programului de răscumpărare derulat pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020 vor fi Auerbach Grayson și Swiss Capital.