Prim-ministrul Orban a declarat că a discutat cu miniștrii Economiei și Finanțelor despre introducerea unei scheme de ajutor de stat pentru companiile care au avut de suferit de pe urma Ordonanței de Urgență nr. 114/2018 (OUG 114), prin creșterea prețului la energie electrică sau la gazul metan. Premierul susține că altfel ar fi în pericol locurile de muncă a sute de mii de români.
Orban a făcut aceste considerații în contextul în care a arătat din nou importanța angajării răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 114/2018.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful Guvernului a arătat că, în mod obligatoriu, vor trebui modificte prevederile din domeniul energiei, precum plafonarea prețului la energie și restricțiile de export, care sunt contrare legislației europene. Orban a arătat că România este deja sub amenințarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene.
Prim-ministrul a afirmat că pentru a-și menține profitabilitatea, companiile producătoare au mărit prețul către companii, iar la ora actuală au fost afectate toate companiile în care, în structura costurilor, costul cu energie electrică sau cu gazul metan au o pondere semnificativă. Orban a dat ca exemplu siderurgia sau petrochimia, unde prețurile sunt aproape duble, la gaz natural sau electricitate, față de prețurile din Germania.
În acest context, premierul Orban a vorbit despre introducerea unei scheme de ajutor de stat pentru aceste companii.
”Practic, asta a afectat dramatic competitivitatea actorilor economici românești, provocând pierderi foarte mari. Sigur că și aici am avut o discuție cu ministrul economiei, cu ministrul finanțelor. Va trebui să punem la punct o schemă de ajutor de stat care este folosită în țările europene, care este validată de Comisia Europeană, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, pentru că altfel riscăm ca zeci și sute de mii de români să își piardă locurile de muncă, ca urmare a închiderii foarte multor fabrici.