UDMR "intră la guvernare" în Consiliul de Administrație al Romgaz

UDMR "intră la guvernare" în Consiliul de Administrație al Romgaz
scris 12 dec 2019

Președintele organizației de tineret a UDMR din Mediaș, candidat al partidului la europarlamentarele de anul acesta și angajat din 2011 la Romgaz, numit în vara lui 2019 șef al serviciului juridic al producătorului de gaze controlat de statul român, este unul dintre cele 5 nume propuse de Ministerul Economiei și Energiei, acționarul majoritar, pentru numirea în Consiliul de Administrație al companiei.

Acționarii Romgaz au fost convocați în AGA pe 23 decembrie pentru revocarea a 5 dintre actualii membri provizorii ai CA-ului, al căror mandat a expirat pe 27 noiembrie. Pentru un număr de doi dintre aceștia se propune acordarea unui nou mandat. Cei propuși pentru înlocuire sunt Niculae Havrileț, fostul șef al ANRE și proaspăt secretar de stat în minister, care a renunțat de curând și la funcția de administrator al Electrica SA, Caius Mihai Parpală și Nicolae Cîmpeanu.  

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, pe lista propunerilor Ministerului Energiei și Economiei se numără Botond Balazs (29 de ani, născut în 1990), președintele organizației de tineret a UDMR din Mediaș, unde se află sediul central al Romgaz. El s-a angajat la companie în 2011, pe post de consilier juridic, iar în vara lui 2019 a fost numit șef al serviciului juridic al producătorului de gaze deținut de stat. În mai a candidat pentru un fotoliu de europarlamentar pe listele UDMR, fără succes. Balazs mai este administrator și la companiile de transport public și salubritate ale autorității locale din Mediaș. Timp de circa 8 luni, în anul 2014, în timpul guvernării Ponta 3, susținută și de UDMR, Botond Balasz a fost consilier la Departamentul pentru Energie condus de ministrul delegat Răzvan Nicolescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
S&P se așteaptă ca Guvernul să modifice Legea de majorare a pensiilor cu 40% după alegerile de anul viitor. “Fără aceste schimbări, deficitul fiscal va crește la 6% din PIB în 2022” CITEȘTE ȘI S&P se așteaptă ca Guvernul să modifice Legea de majorare a pensiilor cu 40% după alegerile de anul viitor. “Fără aceste schimbări, deficitul fiscal va crește la 6% din PIB în 2022”

Ministerul tutelar îl mai propune ca administrator provizoriu al Romgaz pe Marius Dumitru Marin (58 de ani), fost CEO al producătorului de materiale de construcție Macon Group, actualmente consultant și trainer prin intermediul firmei proprii, MDM Consultancy, și editorialist Profit.ro. El a mai deținut funcții de top management la companiile Mefin Sinaia, Sterom SA, Tofan Grup, Unipan și Uton Onești.

O altă propunere este cea a lui Aristotel Jude (42 de ani), în prezent consilier al directorului general al Romgaz, Adrian Volintiru. Jude a mai deținut de două ori în trecut calitatea de administrator al Romgaz, unde a lucrat, cu întreruperi, din anul 2002, în mai multe funcții de conducere, fiind inclusiv manager de proiect la listarea secundară a Romgaz din 2013. În decembrie 2015, a fost numit secretar de stat la Ministerul Energiei, responsabil de sectorul de țiței și gaze, de către premierul tehnocrat Dacian Cioloș, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2017. În trecut, Aristotel Jude a cumulat funcțiile de vicepreședinte și de purtător de cuvânt al filialei Mediaș a PSD. În ultima sa declarație de interese nu figurează vreo funcție de conducere politică.

Pe lista propunerilor de membri CA Romgaz întocmită de Ministerul Economiei și Energiei se numără și doi administratori actuali ai companiei, respectiv Manuela Petronela Stan Olteanu și Tudorel Hărăbor, cărora urmează să le fie acordat un nou mandat, după ce actualul a expirat pe 27 noiembrie. Din CA mai fac parte și doi membri cu mandate valabile până în 2022, respectiv Romeo Cristian Ciobanu și Jansen Petrus Antonius Maria. 

IATA înrăutățește estimările de profit ale companiilor aeriene în 2019, din cauza tensiunilor comerciale CITEȘTE ȘI IATA înrăutățește estimările de profit ale companiilor aeriene în 2019, din cauza tensiunilor comerciale

Romgaz s-a implicat anul acesta în mai multe proiecte semnificative de investiții, cum ar fi cele despre care Profit.ro a relatat aici și aici.

De asemenea, compania și-a anunțat intenția de a prelua o parte din participația americanilor de la ExxonMobil la concesiunea offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep.

Profitul net al Romgaz pe primele 9 luni ale anului s-a majorat cu 18,9% sau 188,5 milioane lei, ajungând la 1,185 miliarde lei, ca urmare a creșterii prețurilor de pe piața concurențială, care a condus la obținerea unor venituri din vânzarea gazelor mai mari cu 12,92% decât cele din perioada similară a anului trecut. Evoluția ascendentă a prețurilor de pe piața concurențială a compensat plafonarea prețurilor gazelor pentru alimentarea consumatorilor casnici și a CET-rilor la 68 lei/MWh. Prețul mediu pe bursele operate de OPCOM a fost de 120 lei/MWh în primul trimestru, de 105 lei/MWh în trimestrul al doilea și de 112 lei/MWh în trimestrul al treilea. Anul trecut, Romgaz a obținut un preț mediu de aproximativ 80 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz aga consiliu de administratie
romgaz udmr
romgaz administratori provizorii
se schimba ca-ul romgaz
cine sunt administratorii romgaz
ministerul economiei si energiei