Marile bănci de investiții au plătit amenzi de 43 miliarde dolari din cauza informării incorecte a clienților, în șapte ani

Marile bănci de investiții au plătit amenzi de 43 miliarde dolari din cauza informării incorecte a clienților, în șapte ani
scris 28 mar 2016

Cele mai mari 10 bănci de investiții americane și europene au plătit în ultimii șapte ani amenzi în valoare de 43 de miliarde de dolari din cauza informării incorecte a clienților, dintr-un total al penalizărilor de 150 de miliarde de dolari, potrivit datelor firmei irlandeze de analiză Corlytics, relatează Bloomberg.

Corlytics a analizat principalele tipuri de nereguli care au dus la amendarea băncilor, de la manipularea piețelor valutare și spălarea de bani și până la probleme în vânzarea produselor financiare, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Cele 10 bănci analizate de firma de cercetare sunt Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley și UBS.

Amenzile au fost impuse de autorități de reglementare și alte instituții abilitate, în urma unor investigații civile și penale.

În cei șapte ani analizați, amenzile plătite de bănci au echivalat cu 14% din capitalul lor.

Neregulile raportate de clienții băncilor au fost o sursă substanțială de amenzi într-o gamă variată de cazuri, precum inducerea în eroare a clienților în legătură cu investițiile și lipsa unei comunicări clare cu împrumutații.

Farmec a vândut cosmetice de peste un milion euro prin magazinul online CITEȘTE ȘI Farmec a vândut cosmetice de peste un milion euro prin magazinul online

Analiza efectuată de Corlytics arată că informarea necorespunzătoare a clienților a dus în 2012 la amenzi de 25 de miliarde de dolari pentru băncile americane, în cadrul unui acord de închidere a investigațiilor legate de practicile abuzive în domeniul confiscării locuințelor.

Pe locul al doilea în privința mărimii amenzilor plătite de cele 10 bănci se află modul în care au vândut instrumente financiare garantate prin ipoteci, cu un total de 27,7 miliarde de dolari.

Băncile au mai fost penalizate în total cu 20,2 miliarde de dolari pentru nereguli în practicile de vânzare a instrumentele financiare garantate prin diverse active.

Amenzile pentru manipularea dobânzilor și a cursului valutar s-au ridicat la 14,6 miliarde de dolari.

”Datele par să indice că cu cât o bancă este mai puțin diversificată cu atât este mai mic riscul de încălcare a reglementărilor. Motivul ar putea fi că numărul mai mic al afacerilor permite un control mai bun al activităților”, a arătat Byrne.

Vârful amenzilor a fost în 2014, când băncile au plătit 56,2 miliarde de dolari pentru încălcarea unor reglementări.

În 2013, amenzile au totalizat 40,2 miliarde de dolari, iar cu un an înainte 38,2 miliarde de dolari.

Băncile au plătit în 2015 amenzi de sub 10 miliarde de dolari, dar băncile europene ar putea suporta penalizări substanțiale în 2016, din cauza neregulilor legate de vânzarea de obligațiuni garantate prin ipoteci.

Aceste amenzi nu includ majoritatea penalizărilor de 30 de miliarde de lire sterline suportate de băncile britanice pentru incorectitudini privind asigurările încheiate în cadrul unor contracte, pentru că doar Barclays și HSBC se află printre cele mai mari 10 bănci de investiții din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci de investitii