Marea Britanie: Datoria publică, la cel mai ridicat nivel începând din 1961

Marea Britanie: Datoria publică, la cel mai ridicat nivel începând din 1961
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Datoria publică a Marii Britanii, ca procent din PIB, a urcat luna trecută la cel mai ridicat nivel din 1961, arată datele publicate, vineri, de Oficiul Național de Statistică (ONS), adăugându-se presiunilor financiare cu care se va confrunta viitorul Guvern, după alegerile din 4 iulie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în mai la 2.742 miliarde de lire sterline (3.470 miliarde de dolari) sau 99,8% din PIB, de la 96,1% în urmă cu un an, conform datelor ONS.

Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, dar vine cu un mesaj CITEȘTE ȘI Banca Angliei menține dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, dar vine cu un mesaj

Creșterea de luna trecută vine în pofida unor împrumuturi guvernamentale ușor mai reduse, care s-au situat la 15 miliarde de lire sterline, în timp ce economiștii se așteptau la 15,7 miliarde de lire sterline, scrie Agerpres.

În perioada aprilie - mai 2024, împrumuturile au totalizat 33,5 miliarde de lire sterline, cu 0,4 miliarde de lire sterline mai mult decât în perioada similară din 2023.

Datoria publică a Marii Britanii a crescut în timpul pandemiei, iar finanțele publice au fost de asemenea afectate de încetinirea economiei și de nivelul ridicat al dobânzilor. Banca Angliei (BoE) a decis cu o zi în urmă să mențină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, dar a indicat că o reducere ar putea avea loc în curând, în condițiile scăderii inflației.

Atât conservatorii, cât și laburiștii s-au angajat să nu majoreze impozitele, în timp ce previziunile bugetare din martie arată că ponderea taxelor ca procent din PIB este în grafic pentru a atinge cel mai ridicat nivel din 1948.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
datorie