Datoria publică a Marii Britanii, ca procent din PIB, a urcat luna trecută la cel mai ridicat nivel din 1961, arată datele publicate, vineri, de Oficiul Național de Statistică (ONS), adăugându-se presiunilor financiare cu care se va confrunta viitorul Guvern, după alegerile din 4 iulie, transmite Reuters.
Datoria netă a sectorului public, excluzând băncile controlate de stat, a urcat în mai la 2.742 miliarde de lire sterline (3.470 miliarde de dolari) sau 99,8% din PIB, de la 96,1% în urmă cu un an, conform datelor ONS.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creșterea de luna trecută vine în pofida unor împrumuturi guvernamentale ușor mai reduse, care s-au situat la 15 miliarde de lire sterline, în timp ce economiștii se așteptau la 15,7 miliarde de lire sterline, scrie Agerpres.
În perioada aprilie - mai 2024, împrumuturile au totalizat 33,5 miliarde de lire sterline, cu 0,4 miliarde de lire sterline mai mult decât în perioada similară din 2023.
Datoria publică a Marii Britanii a crescut în timpul pandemiei, iar finanțele publice au fost de asemenea afectate de încetinirea economiei și de nivelul ridicat al dobânzilor. Banca Angliei (BoE) a decis cu o zi în urmă să mențină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, dar a indicat că o reducere ar putea avea loc în curând, în condițiile scăderii inflației.
Atât conservatorii, cât și laburiștii s-au angajat să nu majoreze impozitele, în timp ce previziunile bugetare din martie arată că ponderea taxelor ca procent din PIB este în grafic pentru a atinge cel mai ridicat nivel din 1948.