UPDATE ora 18.30 Cotația euro/leu a ajuns sub reperul de 4,6290 lei pentru un euro.
Știrea inițială: Cotația euro/leu a coborât către nivelul de 4,637 lei pentru un euro, cea mai tare monedă națională de la sfârșitul lunii mai. „Nu mă aștept să dureze”, spune un analist financiar.
Cursul de schimb euro/leu a evadat dintr-o mișcare laterală în care s-a aflat în prima jumătate a acestei luni, iar tendința pe termen scurt (momentum) este de întărire a monedei naționale. Cotația a coborât către reperul de 4,637 lei pentru un euro, iar la ora 13.00 nu apăruse nici măcar o corecție a mișcării din punct de vedere tehnic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Mișcarea este vizibilă”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers. Replierea investitorilor cu paruri contra monedei naționale ar putea fi explicată prin condițiile din piață a unei lichidități restrânse în lei. Este și perioada lunii a plăților la buget, ceea ce micșorează și mai mult cantitatea de lei din piață.
Este, de altfel, cel mai puternic leu de la finele lunii mai și până în prezent, de dinaintea unui nou val de vânzări pe piețele emergente ale investitorilor care se retrag către piața americană unde au crescut semnificativ în ultimele trimestre randamentele instrumentelor cu venit fix denominate în dolar. Mișcarea este abruptă și deja cotația a atins un obiectiv de preț dat de lățimea canalului în care cursul de schimb a evoluat în ultimele 4-5 săptămâni, așa cum se vede pe graficul atașat.
„Nu mă aștept să dureze”, spune Cazacu de la XTB. El amintește că toate țintele de preț ale băncilor comerciale ancorează leul pentru niveluri de depreciere către reperul de 4,70 lei pentru un euro pentru finalul acestui an.
Mișcarea pare să fie dată mai degrabă de un context al pieței românești decât de fluxuri de capital la nivel regional. Spre exemplu, în cazul Poloniei, cursul de schimb euro/zlot se află într-o zonă de consolidare în jurul reperului de 4,32 zloți pentru un euro.