Numărul dosarelor de daună în accidentele auto deschise iarna este mai mic cu 18% decât în restul anului, dar daunele sunt în medie cu 15% mai mari, ceea ce indică o severitate mai accentuată a incidentelor din cauza condițiilor meteo nefavorabile, iar numărul răsturnărilor și derapărilor este asemănător cu cel din toate celelalte trei anotimpuri la un loc, potrivit unei analize publicate luni de subsidiara din România a firmei italiene de asigurări Generali.
Accidentele auto sunt mai grave iarna din cauze precum îngustarea căilor de rulare după ninsori abundente, vizibilitatea redusă și carosabilul alunecos, scrie News.ro.
Din aceste cauze, avariile rezultate în urma derapărilor sau răsturnărilor sunt mai numeroase iarna, cât în restul anotimpurilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În portofoliul Casco al Generali România sunt înregistrate, în medie, circa 40 de astfel de cazuri în fiecare iarnă, un număr aproximativ egal cu suma evenimentelor de același tip petrecute în restul anotimpurilor”, se arată în comunicat.
Cele mai multe accidente au loc în zilele de luni, când se produc cu 27% mai multe evenimente decât media săptămânii.
În schimb, în zilele de sâmbătă au loc cele mai puține avarii, cu 39% sub media săptămânii. Aproximativ 90% dintre avarii se produc în localități pentru că, atunci când condițiile de drum sunt mai dificile, șoferii preferă să evite călătoriile mai lungi, potrivit reprezentanților Generali.
Zilele de sărbătoare sunt mai liniștite din punctul de vedere al incidentelor rutiere. Spre exemplu, numărul evenimentelor înregistrate în ajunul Crăciunului (24 decembrie) este cu 30% mai mic decât numărul evenimentelor din aceeași zi a unei alte săptămâni de iarnă.
”Numărul dosarelor de daună scade și mai mult în zilele de Crăciun, cu aproximativ 80%, respectiv de Anul Nou, cu 55%, față de evenimentele petrecute în aceeași zi dintr-o altă săptămână din sezonul rece”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI Salariul minim va fi stabilit de viitorul Guvern, sindicatele așteaptă PSD-ul să le dea cei 1.450 de lei promișiDotarea cu anvelope de iarnă este esențială în cazul accidentelor produse iarna, iar lipsa lor va obliga conducătorul auto, posesor al unei polițe de asigurare auto Casco la Generali, să suporte o parte din costuri.
”Spre exemplu, în cazul asigurărilor Casco încheiate la Generali România, dacă asiguratul este răspunzător de producerea unui accident pe drumuri publice acoperite cu zăpadă sau gheață, iar autovehiculul nu este dotat cu anvelope de iarnă, se aplică o franșiză procentuală de 30% din cuantumul daunei suferite de propriul vehicul”, se arată în comunicat.
Generali avea, în iunie, o cotă de piață de 2,7% pe piața asigurărilor auto obligatorii RCA, estimată la 470 milioane de euro după primul semestru. Liderul pieței a rămas, în continuare, Asirom, controlat de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), cu o cotă de piață de 25,84%.