Costul la care România se împrumută pe piețele financiare ar putea să crească în următoarele luni, în funcție de politicile fiscale ale viitorului Guvern, apreciază analiștii Erste, care estimează că investitorii vor da răgaz guvernanților să vină cu măsuri care să preîntâmpine adâncirea excesivă a deficitului bugetar.
“Dacă noul Executiv menține deficitul sub control anul viitor, atunci nevoile de finanțare (ale României) vor fi cu mult mai mici decât cele din 2016, ceea ce ar trebui să limiteze creșterea randamentelor obligațiunilor. Fără măsuri de înăsprire fiscală, există un risc crescut ca deficitul să depășească ținta în anul următor”, se arată într-o notă Erste.
Creșterea economiei românești va încetini la 3,2% în 2017, de la un avans de 4,5% preconizat pentru acest an, din cauza disipării efectelor politicilor fiscale anterioare și a climatului extern dificil, estimează proprietarul celei mai mari bănci din România în funcție de active.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După numărarea a 99% din voturi de către Biroul Electoral Central, PSD a obținut, la Camera Deputaților, 45,90% din voturi, urmat de PNL – 19,88% și USR – 8,49%, în timp ce la Senat PSD a întrunit 46,09%, PNL – 20,26%, iar USR – 8,55%.
Programul economic al PSD, pe care liderul Liviu Dragnea a spus că îl va pune în aplicare, conține reduceri masive de taxe și majorări salariale și de pensii, care, potrivit calculelor partidului, ar duce la creșterea cheluielilor publice cu circa 90 miliarde de lei.